Σημίτης: Η επάνοδος στη δραχμή θα οδηγήσει σε ολική οπισθοδρόμηση
Διαβάστε τι έγραψε σε άρθρο του ο Κώστας Σημίτης για την τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Τι επιτεύχθηκε με την ένταξή μας στην Ευρωζώνη το 2000.
- 27 Μαΐου 2012 15:39
Με ένα άρθρο στο “Βήμα της Κυριακής” για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την επιστροφή στη δραχμή και τις διεξόδους από την οικονομική κρίση, επιστρέφει ο Κώστας Σημίτης για να μιλήσει για την δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουμε, αλλά και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.
”Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν δρόμο που ορίζεται από φαντασιώσεις και μύθους και μια πορεία που χαρακτηρίζει ο κριτικός ρεαλισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη για να βγει από την κρίση. Η ανάπτυξη απαιτεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο μέλλον της χώρας και πόρους για επενδύσεις” αναφέρει.
”Το πιθανό αναπτυξιακό σύμφωνο που συζητείται τώρα στην Ένωση θα προβλέπει πόρους και για τη χώρα μας. Θα προϋποθέτει όμως για την καταβολή τους την εφαρμογή των περιορισμών του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας από τις δανειακές συμβάσεις” αναφέρει στο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής.
Σημαντικότερη για τον κ. Σημίτη είναι η τήρηση των δεσμεύσεων γιατί μόνο μέσω αυτών οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δεχθούν να χορηγήσουν χρήματα. Χωρίς όρους και χωρίς εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.
”Τα δανεικά μπορεί να είναι αγύριστα”
”Ο ισχυρισμός ότι οι Ευρωπαίοι δε θα τολμήσουν να διακόψουν τη χρηματοδότηση μας διότι η ζημιά που θα υποστούν από την πτώχευση της Ελλάδας ή την αποχώρηση μας θα είναι μεγάλη, είναι εξωπραγματικός. Ο μεγαλύτερος φόβος για αυτούς είναι να εμπεδωθεί η άποψη ότι τα δανεικά μπορεί να είναι και αγύριστα. Η επάνοδος στη δραχμή θα οδηγήσει στην ολική οπισθοδρόμηση” προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ο κ. Σημίτης αναφέρει ”Χρειαζόμαστε επεξεργασμένες προτάσεις που συμβιβάζουν τις επιδιώξεις μας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες”.
”Η Ελλάδα χρειάζεται να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να εξασφαλίσει την ανάκαμψή της. Πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της που πάσχει”.
Πώς φτάσαμε ως εδώ
”Με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2000 η χώρα πέτυχε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από ό,τι είχε παρουσιάσει για περίπου 30 χρόνια, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα και η χώρα απέκτησε διαπραγματευτική δύναμη”.
Αντίθετα επιτέθηκε στις κυβερνήσεις από το 2004 και έπειτα καθώς τις θεωρεί υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. ”Πίστευαν ότι ”ήξεραν καλύτερα”. Θεωρούσαν ότι λεφτά υπάρχουν για να εφαρμόσουν τις πελατειακές πολιτικές, να χορηγήσουν ανέμελα παροχές, να σπαταλήσουν πόρους για να κατακτήσουν ή να διασφαλίσουν την εξουσία τους”.