Συμμαχία και με Σαουδική Αραβία απέναντι στην Τουρκία

Διαβάζεται σε 4'
Συμμαχία και με Σαουδική Αραβία απέναντι στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου Aris Oikonomou / SOOC

Στην Αλούλα σήμερα ο Μητσοτάκης για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας. Συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Στόχος η στενότερη συνεργασία σε πολιτικό, αμυντικό και ενεργειακό επίπεδο.

Μετά την Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία, μία χώρα με σημαίνοντα ρόλο στη Μέση Ανατολή. Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας και πάντα με το βλέμμα στην Τουρκία

Άλλωστε, όπως το Κάιρο, έτσι και το Ριάντ βλέπει με καχυποψία τα τουρκικά παιχνίδια στη Συρία. Ενώ η Αθήνα αναζητεί διπλωματικούς συμμάχους στην προσπάθεια να φρενάρει τα σχέδια για ένα μνημόνιο Τουρκίας- Συρίας για την ΑΟΖ.

Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία και η συνάντηση του με τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, σηματοδοτούν λοιπόν την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας σε μία συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών αναταράξεων.

“Γέφυρα” στα ενεργειακά

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει επίσης με την επίσκεψη αυτή να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας, εμπορικής, επενδυτικής, ενεργειακής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εκτός του μνημονίου με τη Δαμασκό σε βάρος της ΑΟΖ της Κύπρου, φέρεται να συζητά με το Κατάρ για αγωγό, ο οποίος μέσω Ιορδανίας και Συρίας θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Σημειωτέον πάντως ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ διέψευσε την αναβίωση του σχεδίου αυτού που είχε μπει στο συρτάρι το 2009.

Σε κάθε περίπτωση, το Ριάντ βλέπει προφανώς την Αθήνα ως μία πύλη για την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές αγορές. Το γεγονός δε ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή δημοκρατία την καθιστά βέβαια πιο σταθερό εταίρο από ό,τι την Τουρκία. Άλλωστε Τουρκία και Σαουδική Αραβία ανταγωνίζονται για το ρόλο του ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. 

Το Ριάντ ως εκ τούτου ανησυχεί για την παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία αλλά και για το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης στη Δαμασκό ενός ριζοσπαστικού καθεστώτος, που θα αποτελεί στην πραγματικότητα “το μακρύ χέρι της Άγκυρας”.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ο πρωθυπουργός και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα συμπροεδρεύσουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας στην Αλούλα και θα υπογράψουν σειρά κοινών πρωτοβουλιών.

Σημειωτέον ότι είναι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μια διαρκή δομή διμερούς συνεργασίας με επιτροπές ανα τομείς, των οποίων θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Τον κ.Μητσοτάκη συνοδεύουν στη Σαουδική Αραβία οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος άλλωστε είναι η σημερινή συνεδρίαση να σηματοδοτήσει περισσότερες συνεργασίες όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το χρονικό της συμμαχίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία. Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021. Ενώ ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022, στο πλαίσιο της οποίας είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο δε ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κατά τη συνάντηση εκείνη ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει έμφαση στις προοπτικές οικονομικής και επενδυτικής εργασίας που ανοίγονται στην Ελλάδα και στη θέση της χώρας μας που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό και πύλη προς την Ευρώπη.

Η αμυντική συνεργασία με Σαουδική Αραβία

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot. Κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα , έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Αθήνα και Ριάντ είχαν συνεργαστεί τον Αύγουστο του 2024 προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο “Sounion” που είχε πληγεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα