Συναινέσεις στην οικονομία θα αναζητήσει η κυβέρνηση – Καταθέστε το σχέδιο Πισσαρίδη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Για διακομματικό διάλογο που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τη μετά – Covid 19 εποχή μίλησε στην Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας. Να έρθουν στο κοινοβούλιο οι προτάσεις της επιτροπής υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη ζήτησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, «να μην την πατήσουμε» λέει η αξιωματική αντιπολίτευση
- 17 Ιουλίου 2020 16:43
Ευρύ πολιτικό διάλογο και συναινέσεις για την ελληνική οικονομία, στην μετά – Covid 19 εποχή θα αναζητήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως εκφράζει φόβους για τετελεσμένα και ζήτα την κατάθεση του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη. Παράλληλα προβληματισμός καταγράφεται για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η υποχρέωση για στόχους της τάξης του 3,5% αποτελεί οριστικά παρελθόν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για το τι θα κάνει η Γερμανία.
Προθέσεις κι ανησυχίες
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, «στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων εισηγήθηκα και πρότεινα στον Πρόεδρο της Επιτροπής να συζητήσουμε τουλάχιστον ως Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Να συζητήσουμε έγκαιρα, αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να ακούσουμε και να ενσωματώσουμε και τις θέσεις της Αντιπολίτευσης». Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Έχουμε λάβει προτάσεις, έχουμε λάβει μελέτες». Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την επιτροπή Πισσαρίδη και τους κοινωνικούς φορείς λέγοντας ότι «θέλουμε τις απόψεις όλων των φορέων. Θέλουμε των κομμάτων. Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο, έτσι ώστε να χτίσουμε κάτι το οποίο θα είναι ισχυρό και επαρκές και για την επόμενη γενιά».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες για τους σχεδιασμούς που αφορούν το προσχέδιο που έχει καταθέσει η επιτροπή ΠΙσσαρίδη. Ιδίως σχετικά με τις αναφορές σε «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» στην κοινωνική ασφάλιση, που για τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζήτησε την κατάθεση στην Βουλή του προσχεδίου και των προτάσεων. Όπως είπε «κρίσιμο είναι να έρθει στη βουλή το πλήρες κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη καθώς και οι δυνατότητες του ταμείου ανάκαμψης να είναι αποτέλεσμα κοινοβουλευτικού, κοινωνικού διαλόγου και όχι απλώς έργο κάποιων τεχνοκρατών, όσο άξιοι και αν είναι αυτοί».
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τόσο για το ύψος τους, όσο και για τον χρόνο επαναφοράς της συγκεκριμένης υποχρέωσης που έχει αρθεί σε επίπεδο Ε.Ε για τις χώρες σε πρόγραμμα λόγω της πανδημίας. Ανέφερε ενδεικτικά: «Το 2021, υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε σε 3,5%; Όχι. Ισχύει ότι θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν θα ισχύουν μέχρι να επανέλθει η Ευρώπη σε μια σταθεροποίηση. Πότε θα είναι αυτή; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επανέλθουν, όταν το ΑΕΠ στην Ευρώπη φτάσει στο επίπεδο του 2019.Αυτό δεν εκτιμάται να γίνει το 2021 και πιθανόν ούτε το 2022». Διευκρίνισε μάλιστα στην συνέχεια πώς «δεν υπονοώ ότι μετά από δύο χρόνια θα γυρίσουμε στο 3,5%. Εννοώ ότι μετά μπορεί να υπάρχει η αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη. Δηλαδή, άλλο να μαζευτούμε σε όλη την Ευρώπη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και άλλο το να φτάσουμε τους στόχους που είχαν τεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του 3,5%.».
Η εκτίμηση αυτή όμως προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και προεδρεύοντα στην συνεδρίαση) Δημήτρη Βίτσα. Είπε πως «προωθείται η λογική όταν θα φτάσει η Ευρώπη στο επίπεδο του ακαθάριστου προϊόντος του 2019 να ξαναρχίσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες; Νομίζω ότι δεν είναι πολύ έξυπνη ιδέα. Για ποιον λόγο; Γιατί η Ευρώπη έχει ασύμμετρες οικονομίες και η κρίση θα επιδράσει ασύμμετρα στις οικονομίες. Άρα, χρειάζεται κατά τη γνώμη μου -θα το κουβεντιάσουμε, φαντάζομαι ,εδώ- ένα άλλο μείγμα για να ξεκινήσει. Να μην την πατήσουμε εμείς επειδή θα αναπτυχθεί η Γερμανία».
Ανταπαντώντας ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «είναι εύλογος ο προβληματισμός σας αλλά νομίζω ότι είμαστε απολύτως κατοχυρωμένοι από αυτό που λάβαμε ως απόφαση του Eurogroup τον Απρίλιο». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεπώς θα αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι άλλες χώρες της Ευρώπης»