Συναίνεση μετά την έξοδο ζητά ο Παπανδρέου, επίθεση Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το καλοδεχούμενο γεγονός δε συνιστά λόγο πανηγυρισμών και ζήτησε ευρύτερη συναίνεση για περαιτέρω θεσμικές αλλαγές, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως έξοδος θα έρθει μόνο όταν διαμορφωθούν προϋποθέσεις κοινής λογικής.
- 20 Αυγούστου 2018 16:27
Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης που εισήχθησαν πριν από οκτώ χρόνια για να αποφευχθεί μια οικονομική κατάρρευση και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη της υπερχρεωμένης οικονομίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, στο πρακτορείο Xinhua.
«Είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής τώρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές χρήματος σε λογικά επιτόκια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε γραπτή δήλωσή του προς το Xinhua.
Η Ελλάδα έχει τώρα έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ωστόσο έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, η λιτότητα συχνά έπληξε το πιο αδύναμο στρώμα της κοινωνίας και η ανεργία είναι υψηλή με πολλούς νέους να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Τώρα είναι η ώρα για νέες πρωτοβουλίες, επενδύσεις και κοινωνικές πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες, να ενδυναμώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες», δήλωσε.
Είναι επίσης ευθύνη των Ελλήνων να αποφύγουν τα λάθη στο μέλλον, όπως αυτά που εκτροχίασαν τον προϋπολογισμό και εκτίναξαν το χρέος το 2009, λάθη που υπονόμευσαν την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς, τόνισε.
«Η πεποίθησή μου είναι ότι σε αυτό το κρίσιμο σημείο χρειάζεται να αναπτύξουμε μια ευρύτερη συναίνεση στη χώρα μας, που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε περαιτέρω θεσμικές και οικονομικές αλλαγές», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, την επιτάχυνση της οικονομικής σύγκλισης με άλλες χώρες της ΕΕ και θα δημιουργήσουν κίνητρα για να επιστρέψουν πίσω πολλοί Έλληνες, εξήγησε.
«Μετά από πολλά χρόνια θυσιών, ο ελληνικός λαός απαιτεί, και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να το καταφέρει, μια μετάβαση σε μια πιο σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας τα ελλείμματα και το χρέος υπό έλεγχο, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και ελπίδα για τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Βενιζέλος: Έξοδος θα αρχίσει μόνο όταν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις κοινής λογικής
“Το γεγονός ότι η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο στο οποίο οδηγηθήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους το 2015 και η είσοδος στη γκρίζα περιοχή του τέταρτου μνημονίου που έχει τα μειονεκτήματα αλλά όχι τις εγγυήσεις των προηγούμενων, εμφανίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως επιτυχία, είναι προσβλητικό για την κοινή λογική. Όποιος όμως διαθέτει κοινή λογική μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.
Το επικίνδυνο είναι ότι επιχειρείται, για πολλοστή φορά τα τελευταία εννιά χρόνια, να ακυρωθεί η κοινή λογική. Να επικρατήσουν νέες, πιο επικίνδυνες τη φορά αυτή «ψευδαισθήσεις». Να συγκαλυφθεί η αλήθεια και να μείνει η χώρα απροετοίμαστη για το μέλλον, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του.
Για το λόγο αυτό η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει πράγματι μόνο όταν διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις σεβασμού της αλήθειας και της κοινής λογικής. Έως τότε θα συνεχίσουμε δυστυχώς να χάνουμε πολύτιμο εθνικό χρόνο, όπως συμβαίνει τα τριάμισι τελευταία χρόνια της δευτερογενούς κρίσης που άρχισε τον Ιανουάριο του 2015″ δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος