Συναντήσεις με άρωμα ευρωπαϊκού μετώπου: Μητσοτάκης βλέπει Θεοδωράκη και Γεννηματά
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ώρα που η αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση αναζωπυρώνει το ερώτημα δημιουργίας μίας νέας φιλοευρωπαϊκής παράταξης
- 18 Ιανουαρίου 2016 16:09
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα συναντηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στις 12, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 12, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή και αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των σεναρίων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου μετά την αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο μέσα σε 111 ημέρες από την εκλογή του, δηλαδή μέχρι την 1η Μαϊου, να έχει μετεξελιχθεί η ΝΔ σε μία νέα φιλευρωπαϊκή παράταξη και στο πλαίσιο αυτό ανοίγει ξανά η συζήτηση, ακόμη και για απορρόφηση μέρους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Τη συζήτηση θα επηρεάσει ωστόσο και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση προχωρήσει μετά την αξιολόγηση στην ψήφιση ενός αναλογικότερου συστήματος, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Στο Ποτάμι, οι μετασεισμοί από την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ είναι ήδη αισθητοί, εν όψει και του συνεδρίου του Κινήματος που θα πραγματοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου, ένα ή δύο μήνες δηλαδή πριν το τακτικό συνέδριο της ΝΔ που θα επισπευσθεί. Ο Χάρης Θεοχάρης ζήτησε από τον κ.Θεοδωράκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση και συγκρότηση του “ριζοσπαστικού κέντρου”αποδεχόμενος ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ έχει φέρει ιδεολογικά το Ποτάμι πιο κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ζητώντας από τονέο πρόεδρο της ΝΔ να “αποδείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί με το κόμμα του και με τις ακραίες φωνές του”.
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει από την πλευρά της, σε αντίθεση με το Ποτάμι, επιλέξει πάντως να διαφοροποιηθεί από τη νέα ηγεσία της ΝΔ, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τη θέση του από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού χώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, επαναφέροντας το θέμα του τρίτου χώρου, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: “Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι πάγκος ούτε του Τσίπρα ούτε του Μητσοτάκη. Είναι ο νέος πόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας”.
Τι είπαν στο τηλέφωνο Βέμπερ- Μητσοτάκης
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βέμπερ, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ, που, όπως σημείωσε, σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας νέας εποχής.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για θέματα άμεσης προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
– Προσβλέπει σε παραγωγική συνεργασία με το ΕΛΚ, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αυτό, άλλωστε, θα επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στις 18 Φεβρουαρίου.
– Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και θα είναι δραστήρια παρούσα, όχι μόνο στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα.
– Η ισχυρή σχέση Νέας Δημοκρατίας-ΕΛΚ έχει ακλόνητα θεμέλια: Την πίστη και το ενδιαφέρον για την ΕΕ, τις κοινές αξίες και αρχές και βεβαίως την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό.
Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον καίριο ευρωπαϊκό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δεδομένου του δυσβάσταχτου βάρους που επωμίζεται, το αδιαπραγμάτευτο της διατήρησης της Ζώνης Σένγκεν, καθώς και την πιεστική ανάγκη να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Τουρκίας για τον περιορισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και με την ενεργό, παραγωγική συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)