Συνάντηση Δραγασάκη – Ρος: “Στη σωστή κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας”
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναγνώρισε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων.
- 07 Σεπτεμβρίου 2018 23:18
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται όπως το νέο απλοποιημένο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου και η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνάντηση του στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να καταστεί η χώρα περαιτέρω ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Στη σύσκεψη, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου, Λόης Λαμπριανίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κάνει μνεία στη σημασία της Βαλκανικής Συνανάπτυξης και στην ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ο κ. Ρος εξέφρασε ενδιαφέρον για τους βασικούς άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας, με τον κ. Δραγασάκη να θέτει τέσσερις στόχους:
– Μία νέα γενιά μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.
– Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα που δεν θα είναι πλέον εξαρτημένο από τις εισαγωγές, αλλά θα βασίζεται στη διασυνδεσιμότητα των κλάδων, στην εξωστρέφεια και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.
– Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με άμβλυνση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση.
– Την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, με συνεχή παρακολούθηση της εξειδίκευσης των μέτρων και της εφαρμογής τους.