Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την πολιτική αξιοποίηση της συμφωνίας με Τρόικα

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την πολιτική αξιοποίηση της συμφωνίας με Τρόικα
Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίκου στις 13:00 και αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα.

Την πολιτική αξιοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα θα συζητήσουν στη συνάντηση τους σήμερα στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Της Βίκυς Σαμαρά

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί από χθες αισιοδοξία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης μετά από επτά ολόκληρους μήνες και δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Όμως το επόμενο τεστ για τη δικομματική θα έλθει στη Βουλή, η οποία καλείται να επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα άμεσα, καθώς στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 1ης Απριλίου.

Εκτός από την κοινοβουλευτική αυτή δοκιμασία, ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος θα συζητήσουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα μοιραστεί -ανάλογα και με τις εκλογικές τους στοχεύσεις- το ποσό των 500 εκ ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την επίσημη επιβεβαίωση του στις 22 Απριλίου από τη Eurostat. Θα χαράξουν επίσης τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά και με στόχο την έξοδο στις αγορές και την αποφυγή τρίτου μνημονίου, με επιχείρημα και πάλι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Με τα διακυβεύματα αυτά θα εκβιαστούν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θα συμπεριλαμβάνει όλες τις διατάξεις σε ένα άρθρο, παρά την αρχική απόφαση Σαμαρά- Βενιζέλου για ξεχωριστά άρθρα. Πάντως ήδη χθες οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν δυσφορία μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με πολλούς όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Γιώργος Βλάχος να λένε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακολουθηθεί αυτή η αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Αλλά και η συμβιβαστική λύση για το γάλα (τρεις κατηγορίες: γάλα μίας ή δύο ημερών, χαμηλής και υψηλής παστερίωσης) δεν καθησύχασε βουλευτές κυρίως της επαρχίας, καθώς για παράδειγμα στη Λάρισα ήταν έντονες οι αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων. Εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενστάσεις εξέφρασε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, ενώ ο αντάρτης στο δήμο της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης φέρεται προβληματισμένος για την ενιαία τιμή των βιβλίων.

Η απάντηση του Μαξίμου στις διαφωνίες αυτές είναι πως πρόκειται για μία συνολική συμφωνία, η οποία αποτέλεσε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό στο πλαίσιο σκληρών διαπραγματεύσεων. Κατά πόσον οι βουλευτές μπορούν όμως να κάνουν πίσω από τις δικές τους “κόκκινες γραμμές” που αφορούν την εκλογική πελατεία του καθενός, αλλά και εάν υπάρχουν αποφασισμένοι να… χύσουν την καρδάρα με το γάλα, θα φανεί στην ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα