Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Τουρκία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Τουρκία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Ο Παναγιωτόπουλος στη Σύνοδο των ΥΠΕΘ του ΝΑΤΟ. Ο Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για το μεταναστευτικό

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

“Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την σημερινή τακτική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τέλος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα“, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονομου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναχώρησε νωρίτερα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στις πέντε το απόγευμα ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ως γνωστόν επιμένει στις ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Αύριο ο υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σημειωτέον ότι επαφές και “ζυμώσεις” για τα εξοπλιστικά θα έχουν στη Γαλλία τόσο ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή αφορά στην επιτάχυνση της παράδοσης και της τέταρτης φρεγάτας Belharra, της επονομαζόμενης “Κίμων”, που είχε συμπεριληφθεί ως option στη συμφωνία με τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τη Γαλλία ανέφερε ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες Belhara θα έρθουν το 2025, ενώ το 2026 η χώρα μας θα παραλάβει άλλη μία Belhara και δύο κορβέτες Gowind, και υπήρχε option για παραγγελία ακόμη μιας φρεγάτας σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη διαδικασία θέλει να επιταχύνει τώρα το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Στο ΚΥΣΕΑ σήμερα έγινε επίσης αποτίμηση των εξελίξεων, ύστερα από τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου του 2019.

Στο Πεντάγωνο βρέθηκε χθες εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας,, για την επίσκεψη του στο Κάιρο και τις συζητήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Αγκυρα εργαλειοποιεί ξανά πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα