Συνέδριο ΝΔ: Δυο μέρες έτσι χωρίς πρόγραμμα

Συνέδριο ΝΔ: Δυο μέρες έτσι χωρίς πρόγραμμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την επερώτηση 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα:"Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία" (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η ατζέντα του συνεδρίου της ΝΔ με δυο λόγια: θα καταδικάσει την κυβέρνηση για αποτυχία και θα ζητήσει να την αντικαταστήση

ΑΝΑΛΥΣΗ Γ. ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η ατζέντα του συνεδρίου της ΝΔ με δυο λόγια: θα  καταδικάσει την κυβέρνηση  για αποτυχία και θα   ζητήσει   να την αντικαταστήσει. Κακή στιγμή  διάλεξε:  όλοι στον πλανήτη μιλούν με  θετικά λόγια  για την  πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μα όλοι: εκθέσεις  διεθνών οργανισμών και τραπεζών, η  Κομισιόν,  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, ο διεθνής  Τύπος.  Χρειάζονται σελίδες για να καταγραφεί η πρόσφατη εσοδεία  επαίνων για τον Τσίπρα. Πχ. ο  Ντομπρόφσκις δηλώνει ότι «Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους», εφημερίδες σαν τη  Wall Street Journal, τη  Handelsblatt και την  «Il Foglio» σημειώνουν το τέλος της επιτροπείας και την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, ή  χαρακτηρίζουν τον Πρωθυπουργό – σύμβολο της Αριστεράς, που δίνει μάχες». 

Σπουδαία τα λάχανα. Ο  Μητσοτάκης θα τον καταγγείλει για τους «δολοφόνους που βγάζει από τη φυλακή ο νόμος Παρασκευόπουλου», την «προστασία των μπαχαλάκηδων» και γιατί σε μια συνδικαλιστική συνέλευση -που δεν είναι όργανο της Δικαιοσύνης- ο Κοντονής έκανε «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».  Α, και για το «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου»: Μια πώληση που μπορεί να μην έγινε, αλλά «πουλήθηκαν όπλα στο Ισλαμικό Κράτος», … επί των ημερών Σαμαρά! Συμβουλή: καλού κακού η Μαρία Σπυράκη ας μην βρεθεί μπροστά στον πρώην Πρωθυπουργό αυτές τις μέρες.

Το συνέδριο  θα αρχίσει  με Γεννηματά  και  Θεοδωράκη  πρώτο τραπέζι πίστα. Το   «ενιαίο κομμα» ξαναγίνεται… δύο για να ανταποδώσουν στον Μητσοτάκη που τους τίμησε. Σαν να είναι η πολιτική κοινωνικό σουαρέ. Θα γίνει με νέο σύνθημα. Από «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» – πχ αξίζουμε να μας  κυβερνήσει ο Άδωνις- τώρα  γίνεται: «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» .

Πόσο  και για  ποιο πράγμα  «είναι έτοιμοι;» Μήπως έχουν έτοιμα τα πρόσωπα;  Ξέρεις κάνεις κανέναν υπουργήσιμο στη ΝΔ; Ξέρουμε μόνο ότι  η Ντόρα δεν είναι.  Τους υπουργούς θα τους πει ο Κυριάκος – αν γίνει  πρωθυπουργός. Απ’ το μητρώο -ασχέτων- στελεχών προφανώς. Δεν σκοπεύει να κριθεί γ’αυτό και το  υπουργικό  συμβούλιο προσφέρεται για… στοιχήματα.

Με ποιο πρόγραμμα και ποιους πόρους- καθώς  υπόσχεται «να μειώσει τους φόρους;»  Υπάρχουν μόνο οι σκηνοθετημένες θεατρικές εμφανίζεις του στα «προσυνέδρια». Υποσχέσεις μετά δημοσίων θεαμάτων. Συγκεκριμένο τίποτε. Ο Μητσοτακης  μιλάει για κάτι «ιδιόκτητες»  μεταρρυθμίσεις -αλλά δεν τις αναφέρει.  Κατά τα λοιπά είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός  και αύριο το πρωί. Εδώ ήταν μια εβδομάδα μετά την εκλογή του στην ΝΔ.

Τοσο  έτοιμος ώστε – όπως λένε οι δικοί του -η   ομιλία του θα βασιστεί σε ένα ερωτηματολόγιο που  τρέχει ακόμη. Με  ερωτήσεις που  απευθύνονται σε ηλιθίους. Δεν είναι πλάκα. Παραμονές του «προγραμματικού» Συνεδρίου περιμένουν  να τους πουν οι πολίτες τι πρόγραμμα θέλουν και άλλα ευτράπελα.

Πχ αν «τους ενοχλούν η  ξύλινη γλώσσα, οι  προσωπικές επιθέσεις, ο λαϊκισμός και τα ψέματα»,  ή αν «φταίνε οι  βουλευτές, -οι συνδικαλιστές, τα ΜΜΕ, οι ισχυροί επιχειρηματίες, οι ξένοι, οι πολίτες». Αν  ένα κόμμα «είναι σημαντικό έχει ισχυρό ηγέτη, να λέει την αλήθεια, να έχει πρόγραμμα, επαφή με τον λαό και τις ανάγκες του» και αν «η βασική προτεραιότητα για τη ΝΔ  είναι σκληρότερη  αντιπολίτευση ή η καλή προετοιμασία». Αν πρέπει «να  δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, να υποκύψει στους δανειστές, να  αδιαφορήσει για τους φτωχότερους, να φοβηθεί τις δύσκολες αποφάσεις, να αφουγκράζεται τον λαό». Και τελικά  «ποιο πρέπει να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης»- χωρις να διευκρινίζεται αν μιλούν για τη ΝΔ. Είναι προφανές ότι  πρώτα…έβγαλαν τις απαντήσεις.

Κατά τα λοιπά  το είδος της κυβερνητικής  «ετοιμότητας»  προκύπτει  από τους  ομιλητές θεματικών ενοτήτων: ο  φιλόσοφος Ράμφος, ο ηθοποιός Μαρκουλάκης, και ο Μίμης Δομάζος.   Αυτοί είναι μάλλον το καλύτερο κομμάτι του συνεδρίου…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα