Συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία
Διαβάζεται σε 9'Αποτυπώθηκε στην τελική ψηφοφορία ο πολιτικός διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη ανησυχία πολλών στελεχών για την μείωση της πολιτικής επιρροής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- 19 Οκτωβρίου 2023 00:58
Με οριακή πλειοψηφία «πέρασε» από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για την διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, καταψηφίστηκε από 10 ενώ υπήρξαν και 8 λευκά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας. Στοιχείο που δείχνει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντικατοπτρίζει επίσης την εικόνα πολιτικού διχασμού που καταγράφθηκε στο όργανο. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει δημόσια για ένα ευρύ πεδίο πολιτικών ζητημάτων αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την εσωκομματική δημοκρατία. Πλέον φαίνεται να προδιαγράφεται ένα 4μηνο εξαιρετικά δύσκολο για την εσωτερική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ με αμφίβολη τελική κατάληξη.
Να θυμίσουμε ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα με εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη. Ενώ ακολούθησαν πολύωρες τοποθετήσεις των παραβρισκόμενων στελεχών.
Η εισήγηση Κασσελάκη
Τα βασικά πολιτικά στοιχεία της αρχικής εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τα εξής:
Μια σαφή απροθυμία – ατολμία να «χρεωθεί» πολιτικά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την άμεση προοπτική ενός σχίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό η πρόταση που κατέθεσε για διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν η ελάχιστη δυνατή ώστε να μην υπάρξει απόρριψη από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αυτό παρά το γεγονός πως – σύμφωνα με πληροφορίες – στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και προτάσεις για πιο «επιθετική» πολιτική απέναντι στην «Ομπρέλλα» και συνολικά στα στελέχη που δεν έχουν ταχθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Επίσης καταγράφθηκε μια σαφή τάση «εγκατάλειψης» της ρητορικής περί συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει ότι μεν ότι προσβλέπει σε «μια αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο κοινοβούλιο». Προσθέτοντας παράλληλα πως «ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».
Ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε το επικριτικό ύφος προς τα στελέχη του κόμματος που δεν λογίζονται στο «κλίμα» της προεδρίας του, το οποίο είχε υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα με απειλές για μη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αρκούμενος να μιλήσει για την έμφαση στην αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία η οποία όμως «δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα». Επίσης ήταν ιδιαίτερα αόριστος για τον ρόλο που θα έχει στην νέα δομή του κόμματος η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως και για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος την οποία τοποθέτησε πολιτικά κάπου μεταξύ αριστεράς και σοσιαλιστών σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με το ΑΚΕΛ, μαζί με αριστερά κόμματα, για το αφήγημα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής αριστεράς».
Ειδικά για το συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε πως «θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές». Σημειώνοντας επίσης ότι θα προηγηθούν 13 περιφερειακά συνέδρια με την δική του παρουσία.
Παππάς: Να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε αλλαγή ηγεσίας
Αρωγός στις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκε ο Νίκος Παππάς. Απευθυνόμενος σε όσους εξέφρασαν διαφωνίες σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε» προσθέτοντας ότι «υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες». Μάλιστα σημείωσε ότι «αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί». Είπε επίσης πως «η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας» και ότι «ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».
Πολιτική συζήτηση
Στον αντίποδα ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε αντιμέτωπος μια μία πολιτική συζήτηση εφ’ ολης της ύλης. Με έμφαση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ανέκυψε και η άποψη που εξέφρασε σχετικά με το ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al Ahli στην Γάζα, η οποία ήταν ταυτόσημη με την θέση που εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή.
Επίσης από πολλές πλευρές και από στελέχη με διαφορετικές αφετηρίες εκφράστηκαν εντονότατες διαφωνίες σχετικά με τα ζητήματα της εσωκομματικής λειτουργίας, τις θέσεις που υιοθετεί δημόσια ο πρόεδρος του κόμματος όπως και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για το ζήτημα αυτό εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία σχετικά με την συνεχή πτώση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έντονη κριτική ασκήθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου (που επέλεξε μάλιστα να απευθύνεται στον πληθυντικό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Φέρεται να χαρακτήρισε «ανήκουστη» την αντίληψη που ανέπτυξε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ σχετικά με το ότι «το κεφάλαιο είναι ένα εργαλείο» που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κοινωνική ευημερία. Επίσης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της με τις λογικές της «υπονομέυσης της ενότητας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ» που εκτίμησε ότι εκφράζεται από την ηγεσία του κομματος. Θέση την οποία υποστήριξε και ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι πέραν της αριστεράς αυτά που είπες στον ΣΕΒ»
Περί ενότητας
Έντονη ήταν η κριτική στην τακτική του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική ενότητα. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τονίζει ότι η ενότητα θα δοκιμαστεί «τις επόμενες εβδομάδες» σημειώνοντας πως «η έκκληση για ενότητα έρχεται από δύο πλευρές. Η μία πλευρά αφορά τους συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματικά αγωνιούν για την ενότητα του κόμματος. Η άλλη πλευρά όμως είναι αυτή που θέλει να επιβληθεί η πλειοψηφία στην μειοψηφία με όρους νικητή-ηττημένου, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη και παραβιάζοντας τη δημοκρατική αρχή που στηρίζεται σε μία διαλεκτική σχέση πλειοψηφίας και μειοψηφίας, με συντροφικότητα και σεβασμό».
Στην ίδια λογική η Αννέτα Καββαδία επισήμανε πως «it takes two to tango, σε ό,τι αφορά την ενότητα. Κι αυτή δεν διαφαλίζεται με ρητορική περί “αριστερόμετρων” και “ξινίλας” ή με δημόσιες απειλές απέναντι σε στελέχη, 3 μέρες πριν το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών». Παράλληλα όμως άσκησε κριτική για τα ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Παλαιστίνη αναρωτώμενη «πού είναι το κάλεσμα του κόμματος για τις σημερινές κινητοποιήσεις για το παλαιστινιακό;» όπως και για το «Ποιος έδωσε το δικαίωμα να βγαίνουν στα κανάλια κάποιες, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, και να χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση να πάει ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά το βομβαρδισμό στο νοσοκομείο;». Ζήτησε επίσης «να πάμε σε Συνέδριο σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ (Νοέμβρης), να προηγηθεί αυτό των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων, να συζητήσουμε για τις θέσεις μας. Γιατί προέχει αυτό, προέχει να κάνουμε αποτίμηση της ήττας και μετά τα περιφερειακά συνέδρια».
Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο
Ενδιαφέρον είχε και η κριτική που ασκήθηκε σχετικά με την πτωτική πορεία που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη που δεν περιλαμβάνονται στην «Ομπρέλλα».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να επανέλαβε όσα ανέφερε σε πρόσφατη αρθρογραφία του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Εκεί όπου επισήμανε ότι «το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές». Καθώς και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους».
Εστιαζόμενη στην συνεχή πτώση της πολιτικής επιρροής και των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Γιάννη Ραγκούση να θυμίζει πως «ηγεσία δεν αλλάξαμε για λόγους υποκειμενικής επάρκειας και ηγετικής πληρότητας του Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς δεν αλλάξαμε έναν ηγέτη, πρώην Πρωθυπουργό, ηλικίας μόλις 48 ετών, για λόγους ηλικιακής ανανέωσης. Πρόεδρο δεν αλλάξαμε για λόγους ενότητας ή κομματικής νομιμοποίησής του από τη βάση και τα μέλη. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί με 99% κι όχι με 56%, ενώ το εξαιρετικά συγκεκριμένο πολιτικό του σχέδιο για ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που υλοποιήθηκαν, είχε την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Συνεδρίου.Και όλα αυτά το 2022. Μόλις πέρυσι δηλαδή. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε και αλλάξαμε ηγεσία για έναν και μόνο λόγο. Κυριολεκτικά για έναν και μόνο λόγο : Για να ανακόψουμε τη μεγάλη εκλογική μας πτώση. Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης».
Από την πλευρά του ο Στέφανος Τζουμάκας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εν όψει τόσο των Ευρωεκλογών όσο και του Συνεδρίου, εάν συνεχίσει με τη ίδια αντιπολιτική τακτική και με επιλογές πολιτικής ανεπάρκειας, θα έχει ακόμα πιο αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα».
Επεισόδιο με Πολάκη
Για μία ακόμη φορά η παρουσία του Παύλου Πολάκη δεν πέρασε απαρατήρητη στην συνεδρίαση του οργάνου. Βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Ξανθό αλλά και τον Αλέξη Χαρίτση για την πρακτική που ακολουθήθηκε το διάστημα πριν τις εθνικές εκλογές. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στους δύο τομεάρχες Υγείας και Ανάπτυξης για …ανεπαρκή αντιπολίτευση. Γεγονός που φούντωσε την αντιπαράθεση με αποτέλεσμα να σηκωθούν πολύ οι τόνοι. «Είσαι χορηγός του Μητσοτάκη» φέρεται να είπε στον Παύλο Πολλάκη ο Πάνος Σκουρλετης αναφέροντας πως «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, στα πέντε λεπτά που είχαμε στη διάθεση μας, τα τρία από αυτά έπρεπε να απολογηθούμε για εσένα».