Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων: Όχι κομματική πειθαρχία- Υπάρχει και η αποχή
Διαβάζεται σε 7'Γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με τεκνοθεσία, αλλά όχι δυνατότητα παρένθετης μητρότητας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. Δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία και ουσιαστικά έκλεισε το μάτι στους βουλευτές για αποχή
- 10 Ιανουαρίου 2024 18:01
Τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και της ΕΡΤ1.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση θα δίνει το δικαίωμα τεκνοθεσίας, αλλά δεν θα αλλάξει τα ισχύοντα ως προς την τεκνοποίηση διά παρένθετης μητέρας.
Τόνισε δε, απευθυνόμενος στο συντηρητικό ακροατήριο, πως η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης του διαφέρει σε αυτό το σημείο από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στη Νέα Δημοκρατία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι περιμένει από τα μέλη της κυβέρνησης, που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο όπου συζητούνται πρώτα τα νομοσχέδια, να στηρίξουν.
Αποχή για τους βουλευτές της ΝΔ, το μπαλάκι στους βουλευτές άλλων κομμάτων
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έκλεισε το μάτι στους διαφωνούντες βουλευτές, προτείνοντας ευθαρσώς την αποχή ως μία “λύση” προκειμένου να μην ψηφίσουν, αλλά και να μη φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
“Νομίζω ότι η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση που μπορεί να εκφράσει κανείς τη διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
“Ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν“, δήλωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε δε τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είπε ότι δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης, ότι εργαλειοποιεί ένα ζήτημα δικαιωμάτων.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα
Δεν αποκάλυψε πάντως πότε θα φέρει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν απάντησε καν στο ερώτημα εάν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.
“Δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν ανοίγει τη συζήτηση για να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες.
“Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και τα παιδιά αυτά δεν έχουν δικαιώματα”
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσον αφορά στην τεκνοθεσία. Και προσπάθησε έτσι να πείσει τα στελέχη αλλά και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που διαφωνούν.
“Οι πιο πολλοί συμπολίτες μας νομίζω ότι δεν έχουν επί της ουσίας αντίρρηση στον γάμο”, εκτίμησε, σημειώνοντας ότι οι επιφυλάξεις αφορούν κυρίως το ερώτημα τι θα γίνει με τα παιδιά.
“Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε μία ιστορία που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ. “Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα;”
Απάντησε όμως και στο θέμα του bullying, θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα: “Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά; Νομίζω ότι μάλλον είναι πιο πιθανόν να γίνει στην πρώτη κατηγορία γιατί τα παιδιά αυτά υπάρχουν.”
“Η δική μας πρόταση διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ”
Ο κ.Μητσοτάκης έσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι η πρόταση της ΝΔ διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ζήτημα: “Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”, τόνισε και πρόσθεσε: “Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει.”
Ξεκαθάρισε επομένως ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι: “Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε εμείς. Δεν έχουν πάει δύο βήματα παραπέρα. Και όταν λέω ότι θα προχωρήσουμε ως κοινωνία, να προχωρήσουμε, ναι, δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων.”
Τόνισε ειδικότερα ότι δεν θα μπορεί ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. “Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2»” δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Εξήγησε δε ότι στην Ελλάδα ένας άντρας μόνος του, όπως και μία γυναίκα μόνη, επιτρέπεται να υιοθετήσει ήδη από το 1946. “Μπορεί αύριο να θέλει ο άντρας αυτός να συζήσει με κάποιον άλλον. Του έχουμε δώσει το δικαίωμα να υιοθετήσει ήδη”, σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης: “Η ομοφυλοφιλία δεν είναι μια «μόδα των καιρών», υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους, έτσι και παιδιά υπήρχαν, υπάρχουν, ενδεχομένως να υπάρχουν και στο μέλλον. Και πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δικαιώματα τους.”
“Μιλάμε για πολιτικό γάμο, όχι για στέφανα, ούτε για ρύζια”
“Αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στον γάμο. Δηλαδή, η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, τόνισε επίσης. Σημείωσε άλλωστε ότι: “Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη όπου ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και σχολίασε: “Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.”
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα στη συνέχεια είπε χαρακτηριστικά: “Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, έτσι; Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Το λέω γιατί ξέρετε υπάρχει πάντα μία εικόνα… Ούτε για ρύζια, ούτε για τέτοια”.
“Θα ακούσουμε την Εκκλησία, δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουμε”
Ο πρωθυπουργός δήλωσε δε: “Σέβομαι απόλυτα και τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη, όπως σέβομαι και την άποψη της Εκκλησίας”. Υπενθύμισε ότι η Εκκλησία ήταν απέναντι και στον πολιτικό γάμο και στην καύση των νεκρών. Αλλά και ότι η πολιτεία νομοθέτησε χωρίς να υπαγορεύει στην Εκκλησία να κάνει κάτι το οποίο αντίκειται στον πυρήνα της θεολογικής προσέγγισης της.
“Άρα, προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία”, τόνισε επίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα: “Πάντα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις.” Υπενθύμισε ότι: “Το 1982, όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις οι οποίες τώρα μας φαίνονται απολύτως προφανείς: η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, η δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της.”
Ώριμο το αίτημα για F35- Δεν είμαστε κοντά στη Χάγη
O πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το αίτημα της Ελλάδας για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F35 από τις ΗΠΑ είναι ώριμο να εγκριθεί. Σημείωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναμένεται και το πράσινο φως από το Κογκρέσο.
“Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο πριν από ένα χρόνο” δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.