Συνεπιμέλεια: Κοινοβουλευτική δοκιμασία για την κυβέρνηση
Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου με Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη, ίσως και άλλους βουλευτές της Ν.Δ, να διαφωνούν.
- 19 Μαΐου 2021 06:11
Μια –πιθανότατα διήμερη – πολιτική και κοινοβουλευτική δοκιμασία ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναγκαστική συνεπιμέλεια να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο καλύτερο σενάριο για Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από 156 βουλευτές μετά την διαφωνία που εξέφρασαν με τις διατάξεις του δύο επιφανή στελέχη, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Μαριέτα Γιαννάκου. Με την δεύτερη να κάνει λόγο για λομπίστες με «πολλά λεφτά» που στηρίζουν το νομοθέτημα. Δεν αποκλείεται όμως οι διαφωνίες να αποδειχθούν περισσότερες αφού και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.
Με το νομοθέτημα διαφωνεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Γι αυτό αναμένεται τα κόμματα που έχουν την κοινοβουλευτική δυνατότητα να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία. Έτσι θα εκφραστεί προσωπικά η γνώμη των βουλευτών και οι διαφωνίες δεν θα «χαθούν» σε μια διαδικασία ψηφοφορίας με βάση την αρχή της δεδηλωμένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και προβλέπεται η συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής έχει αποφασιστεί να διατεθεί και η Πέμπτη αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι πιθανότητες γεφύρωσης των διαφορών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ μικρές αφού κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν έκανε δεκτές τις 10 τροπολογίες που κατέθεσαν η Ο.Κεφαλογιάννη και η Μ.Γιαννάκου. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι για το νομοθέτημα έγινε εξαντλητικός διάλογος και θέλησε να παρουσιάσει τις διαφωνίες ως δείγμα διαλόγου. Όπως είπε «αντιλαμβάνομαι τη διαφορετική άποψη και την ακούω, αλλά με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε εξαντλήσει κάθε είδους διάλογο, ήδη έχουν προηγηθεί πολλές προσπάθειες για να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα προστατεύει τα παιδιά».
Με βάση αυτά η κατάληξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης αναμένεται με ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Ιδίως από την στιγμή που εφόσον υπάρξουν δύο η περισσότερες διαφοροποιήσεις βουλευτών αυτό θα σημαίνει ευθεία αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου μια και είναι φανερό ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον στηρίζει το νομοσχέδιο. Ερώτημα αποτελεί αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να παραβρεθεί και να στηρίξει το νομοσχέδιο στην Βουλή. Μια κίνηση που εφόσον γίνει θα θεωρηθεί αποτρεπτική για τυχόν διαρροές από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας.
Αντίθετη όλη η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση όπως ήταν αναμενόμενο δεν άφησε «να περάσει έτσι» η διαφωνία της Μ.Γιαννάκου και της Ο.Κεφαλογιάννη. Ιδίως απο την στιγμή που τα σημεία της διαφωνίας είναι τα ίδια σε γενικές γραμμές.
Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «αυτό το φαινόμενο, να έχετε να αντιμετωπίσετε δέκα τροπολογίες, φίλια πυρά από τους βουλευτές της Συμπολίτευσης,πρέπει να σας προβληματίσει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Τόνισε επίσης πως «πήρατε αποστάσεις από το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που οι ίδιοι συστήσατε, που πολιτικά μεν, είναι θεμιτό και δίκαιο, πλην όμως, μας δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις». Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «έρχεστε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα που έχει διαμορφώσει η νομολογία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ότι η επιμέλεια και η επικοινωνία είναι περίπου 90% με τις μητέρες και 10% με τους πατεράδες. Και αυτό, λοιπόν, το κάνετε άτσαλα, άτεχνακαι κυρίως, μη σύννομα.Διότι νομοθετείτε το 1/3, το οποίο ξέρετε τι σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει». Να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έχει καταγγείλει το νομοσχέδιο ως προσωπική εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις διαφωνίες των δύο βουλευτριών της Ν.Δ επικαλέστηκε και η εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου. Όπως είπε «μακάρι να μπορούσαμε να έρθουμε σε αυτήν την αίθουσα και να υπερψηφίζαμε το σχέδιο νόμου, το οποίο φέρνετε. Και σας το ζητούμε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να κάνετε δεκτές τις αλλαγές, τις οποίες σας προτείναμε, σύσσωμη, τονίζω, η αντιπολίτευση και δύο εκλεκτά στελέχη και πρώην υπουργοί της συμπολίτευσης, η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη».
Αντίθετο και το ΚΚΕ. Αν και δηλώνει υπέρ τη συνεπιμέλειας επισημαίνει ότι αυτό γίνεται με τυπικό και όχι ουσιώδη τρόπο από το νομοσχέδιο. Η βουλευτής του, Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι «η κριτική μας εστιάζει στο ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά και από το σύνολο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στα ζητήματα του οικογενειακού δικαίου απουσιάζει παντελώς η απαραίτητη κοινωνική στήριξη των γονέων που θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια για την από κοινού συνεννόηση και άσκηση της γονικής μέριμνας».
Από την πλευρά του Μέρα 25 η Αγγελική Αδαμοπούλου επισήμανε ότι «παιδοψυχίατροι, συλλογικότητες γυναικών,Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων και Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου είναι κάθετα και αναφανδόν αντίθετοι με τις κεντρικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις