Συνεχίζει το “ζεστό- κρύο” με τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 3'
Συνεχίζει το “ζεστό- κρύο” με τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση
Παύλος Μαρινάκης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

“Σημειακές παρεμβάσεις ώστε να αποφύγουμε αδικίες”, υποσχέθηκε ο Π. Μαρινάκης, αλλά η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από την ουσία, επικαλούμενη τη χρηματοδότηση παιδείας και υγείας

Με υποσχέσεις για “σημειακές παρεμβάσεις” στο νέο φορολογικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού επί της ουσίας παραμένει αμετακίνητη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε εκ νέου κατά το briefing στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Υποστήριξε δε ότι “η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακούει τα αιτήματα, τα εξετάζει ως σοβαρά.”

Ξεκαθάρισε όμως για άλλη μία φορά ότι “δεν παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά είναι μία συνολική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε πολλάκις ότι “δε γίνεται κάποιος εργοδότης να έχει λιγότερα έσοδα από τους εργαζόμενους του”. Εκτίμησε άλλωστε ότι με αυτό συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών.

“Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει σημειακές παρεμβάσεις ώστε να αποφύγουμε όποια αδικία”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επανέλαβε δε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης το “τσουβάλιασμα” των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο φόβος για νέο “κίνημα της γραβάτας”

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται μήπως το “κίνημα της γραβάτας”, που η Νέα Δημοκρατία εξέθρεψε ως αξιωματική αντιπολίτευση, στραφεί τώρα εναντίον της, ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε τις μειώσεις φόρων που έχουν γίνει την περασμένη τετραετία, αλλά και τις παραμβάσεις στον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε, για αύξηση του αφορολόγητου στις οικογένειες με παιδιά και μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ.

“Εμείς μόνο μειώνουμε ή καταργούμε φόρους. Άλλοι ήταν αυτοί που επέβαλλαν και αύξησαν 29 φορολογικούς συντελεστές”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Χαρακτήρισε δε “αξιοσημείωτο ότι και μειώνουμε φόρους και λόγω ανάπτυξης έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας”. Σημείωσε επίσηις ότι και μειώνεται το χρέος, χωρίς να υποθηκεύονται οι επόμενες γενιές, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση από το περίσσευμα της ανάπτυξης επιστρέφει σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

“Περάσαμε από την κοινωνική πολιτική πορειών, πανώ, καταλήψεων και αιτημάτων, στην ουσιαστική κοινωνική πολτική”, υποστήριξε μάλιστα ο κ. Μαρινάκης.

Υποστήριξε επίσης για άλλη μία φορά ότι δεν είναι οριζόντια η παρέμβαση στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως καταγγέλουν οι φορείς τους. Ανέφερε ειδικότερα ότι εξαιρούνται οι νέοι και όσοι εργάζονται με μπλοκάκι μέχρι σε δύο εργοδότες. Επικαλέστηκε επίσης ότι το τεκμήριο είναι μαχητό.

Ο κ. Μαρινάκης έθεσε εκ νέου το ερώτημα εάν θεωρείται λογικό ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει μία επιχείρηση με δέκα εργαζόμενους να δηλώνει για πολλά χρόνια ότι βγάζει λιγότερα από τους υπαλλήλους του ή το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει και ζημιές για πολλά χρόνια. “Πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι”, διερωτήθηκε ρητορικά.

“Δεν αυξανεται κάποιος φορολογικός συντελεστής, αλλά αντιμετωπίζεται μία παθογένεια, που στο τέλος αδικεί τους υπόλοιπους φορολογούμενους και τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες” κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επικαλέστηκε δε ότι τα έσοδα που θα διασφαλίσει το κρατος απο το νέο φορολογικό πλαίσιο θα δοθούν στην παιδεία και την υγεία. “Πόσα χρόνια ακούτε για υποχρηματοδότηση παιδείας και υγείας. Δεν είδαμε ποτέ χρηματοδότηση. Εμείς την κάνουμε πράξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα