Συνεχίζεται ο “ψυχρός πόλεμος” Μαξίμου με Καραμανλή – Σαμαρά 

Διαβάζεται σε 4'
Συνεχίζεται ο “ψυχρός πόλεμος” Μαξίμου με Καραμανλή – Σαμαρά 
EUROKINISSI

Μηνύματα Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα εθνικά θέματα και την ιδεολογία. Μαρινάκης: “Δεν γνωρίζω για κάποια πρόταση στον Α.Σαμαρά. Δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Μην επιστρέψουμε σε εποχές διχασμού και ταμπέλας”.

Οι εσωκομματικές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία από τη διπλή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα δεν έχουν κοπάσει.

Το Μαξίμου επισήμως επιμένει στη γραμμή “δεν σχολιάζουμε τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών” και δηλώνει ότι δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση. Το κλίμα όμως είναι σαφώς ψυχροπολεμικό πλέον και στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη έχει στείλει σαφή μηνύματα προς την πλευρά του κ.Καραμανλή και κυρίως του κ.Σαμαρά για τα εθνικά θέματα, την ιδεολογική γραμμή της ΝΔ και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαρινάκης έσπευσε βέβαια να δηλώσει πως όσα λέει δεν είναι απάντηση στους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά “η αλήθεια”. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη το 2023.

Αναφέρθηκε στις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Λαϊκό και στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, αλλά και στις μειώσεις τιμών που όπως τόνισε καταγράφονται τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα και στις 10.000 προσλήψεις στην παιδεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα. Διερωτήθηκε δε: “Είναι κανένα από αυτά κεντρώα, δεξιά ή αριστερή πολιτική;” και πρόσθεσε: “Όχι. Είναι μία πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, σε αυτό που έλεγε 50 χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έχουμε επιλέξει να συντηρούμε όσα αντέχουν στο χρόνο και να έχουμε ψηλά όσα έλεγε για τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ”.

Σχολίασε μάλιστα με νόημα, απαντώντας εμμέσως στις φωνές που ζητούν δεξιά στροφή της ΝΔ: “Προς θεού μην επιστρέψουμε σε εποχές διχασμού και ταμπέλας που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών”.

Οι έμμεσες απαντήσεις Μαξίμου για τα εθνικά θέματα

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στα εθνικά θέματα, τα οποία υπενθυμίζεται ότι έθιξαν και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί στην εκδήλωση της Δευτέρας.

Δεν θα συζητήσουμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Κανένας πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κάνει”, διαβεβαίωσε. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να τεθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης θέματα κυριαρχίας της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι έχουν διαψευστεί τα περί εκδίωξης ενός βοσκού από τη βραχονησίδα Σύρνα στην Αστυπάλαια για  οικολογικούς λόγους. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του τη Δευτέρα.

“Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο δρόμος της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα” πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης. Και κατέληξε: “Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση του υπεύθυνου πατριωτισμού, χωρίς κορώνες.”

Η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Με αφορμή δε τη δήλωση του κ.Σαμαρά ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές του για κανένα μεγάλο αξίωμα, ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε εάν έχει προταθεί κάποια θέση στον πρώην πρωθυπουργό και ποια.

“Δεν γνωρίζω για κάποια πρόταση, όχι. Και νομίζω θα το γνώριζα”, απάντησε λακωνικά. Γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο κ.Σαμαράς φέρεται να επιθυμούσε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του (σαμαρικού) βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει κάνει τον κύκλο της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει. Δηλώσεις που ήρθαν να προστεθούν σε μία σειρά παρεμβάσεων και μηνυμάτων γαλάζιων βουλευτών κατά επανεκλογής της κ.Σακελλαροπούλου, παρότι το Μαξίμου προσπαθεί να κόψει την προεδρολογία και αυτό επιχείρησε και σήμερα ο κ.Μαρινάκης.

“Η κ. Σακελλαρόπουλου είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι το κορυφαίο αξίωμα της χώρας. Έχουμε σεβασμό στο πρόσωπο και το θεσμό. Θεωρώ πρόωρη, αντιπαραγωγική και προσβλητική για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μία συζήτηση αρκετούς μήνες πριν την απόφαση πρότασης και την ψηφοφορία. Το έχουμε πει πολλές φορές και πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό”, είπε ο κυβερνητικές εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα τέλος γιατί δεν πήγε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή” και εάν αυτό σημαίνει οριστική ρήξη του Μαξίμου με τους πρώην πρωθυπουργούς, ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε ότι ο ίδιος εκπροσώπησε τον κ.Μητσοτάκη και είπε: “Ο πρωθυπουργός είχε ένα βαρύ πρόγραμμα και νομίζω ότι η παρουσία του σε ένα δημόσιο νοσοκομειο σε εφημερία, για να δει ίδιος πόσο γρήγορα τρέχει το πρόγραμμα για το ΕΣΥ, είναι ξεχωριστής σημασίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ξεπερνά όλα τα υπόλοιπα αυτό.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα