Σύνοδος Κορυφής: Έκκληση για ταχεία εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού

Σύνοδος Κορυφής: Έκκληση για ταχεία εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ AP

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του για την πανδημία, χαιρετίζει την συμφωνία για το Πράσινο Πιστοποιητικό και ζητά την ταχεία εφαρμογή του

Η πανδημία μπορεί να νικηθεί μόνο εάν κινητοποιηθούμε όλοι μέσα από διεθνή συνεργασία τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν την συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επανεξέταση της σύστασης για τα ταξίδια εντός ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν μιας μορφής αισιοδοξία σε σχέση με την πανδημία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόοδος στην Ευρώπη ωστόσο πρέπει «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

Φον ντερ Λάινεν: Είμαστε στο σωστό δρόμο

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί. Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου, σημείωσε.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Τα συμπεράσματα για την Covid-19

1. Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιταχυνθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και θα πρέπει να διατηρηθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της γενικής επιδημιολογικής κατάστασης, θα επιτρέψει το σταδιακό «άνοιγμα» των κοινωνιών μας. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση και διάδοση παραλλαγών του ιού και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Οι εν εξελίξει εργασίες για την εντατικοποίηση της παραγωγής εμβολίων και την εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι καίριας σημασίας.

2. Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση συντονισμένης προσέγγισης θα πρέπει να συνεχιστούν ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικροτεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID και ζητεί να υλοποιηθεί ταχέως. Ως επόμενο βήμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, ζητεί την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ έως τα μέσα Ιουνίου. Εκφράζει ικανοποίηση για την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για τα μη αναγκαία ταξίδια προς την ΕΕ.

3. Ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας συνολικής παγκόσμιας αντίδρασης. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αύξηση των παγκόσμιων ικανοτήτων παραγωγής εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλο τον κόσμο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες, ώστε να εξασφαλιστεί παγκόσμια ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19 και υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX, εν προκειμένω. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν τον διαμοιρασμό εμβολίων για τη στήριξη των χωρών που έχουν ανάγκη, με στόχο τη δωρεά τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του έτους, και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγικής ικανότητας σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Ρώμης που υιοθετήθηκε κατά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής με θέμα την υγεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα