Σιωπηλός “εμφύλιος” στην κυβέρνηση για Turkaegean
Ο Α. Γεωργιάδης στο μάτι του κυκλώνα λόγω Turkaegean. Τα καρφιά σε συνομιλητές του για το ΥΠΕΞ και η “χείρα βοηθείας” από Βενιζέλο
- 04 Ιουλίου 2022 06:40
Η καταχώρηση του όρου “Turkaegean” με τη μορφή εμπορικού σήματος στην ΕΕ από την Άγκυρα – και μάλιστα σε μία περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά – έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί “ρελάνς” για τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από τη Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση “αμύνεται” πολιτικά και επικοινωνιακά σε τρία επίπεδα: Πρώτον, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεύτερον προαναγγέλει οτι θα κινηθεί νομικά για την ακύρωση της κατοχύρωσης του όρου. Τρίτον, ταυτόχρονα υποβαθμίζει το ζήτημα, με το επιχείρημα ότι δεν αμφισβητείται με μία εμπορική ονομασία η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ουσιαστικά αναλάβει την πολιτική ευθύνη αλλά και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, διατάσσοντας ΕΔΕ στην πρώην Διεύθυνση Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, γεγονός που προκάλεσε βέβαια την αντίδραση του συλλόγου εργαζομένων του υπουργείου.
“Το καινούριο είναι ότι (η Τουκρία) brand-αρε το σήμα «Turkaegean». Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του Υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει σε συνομιλητές του ότι την ευθύνη φέρει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ότι ο ίδιος “βγήκε μπροστά” για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Είναι κοινό μυστικό βέβαια ότι ο κ.Γεωργιάδης δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Το υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι: “ Το ΥΠΕΞ οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα α) υπηρεσιακή αλληλογραφία και οδηγίες ως προς την “Turkaegean”, β) τα πρακτικά της επιτροπής που πήρε την κατάπτυστη απόφαση, γ) το “ημερολόγιο” δικών της αποτρεπτικων δράσεων, αν έκανε”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως σε κεντρικό επίπεδο κατέθεσε ερώτηση κάνοντας λόγο πρωτίστως για ευθύνες του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και του Εξωτερικών, εστιάζοντας όμως πολιτικά στον κ. Γεωργιάδη.
“Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” παρέδωσε στην Τουρκία το “Turkaegean”. Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.”, σχολίασε χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ.Γεωργιάδης απάντησε κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας και όχι κάποια εμπορική ονομασία, αλλά και σχολιάζοντας ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα οι γείτονες διαφήμιζαν ήδη το “Τουρκικό Αιγαίο”. Ενώ δήλωσε ότι: “Η κατοχύρωση αυτού του εμπορικού σήματος καμμία Εθνική μας Κυριαρχία δεν καταπατά και όχι δεν μας πήραν το Αιγαίο οι Τούρκοι. Εμείς εξακολουθούμε μάλιστα, τώρα μάλλον και με έμμεση Τουρκική αναγνώριση, να έχουμε την πλήρη νομή του αυθεντικού, Ελληνικού από αρχαιοτάτων χρόνων, όρου «Αιγαίο».”
Χείρα βοηθείας έδωσε στον κ.Γεωργιάδη και την κυβέρνηση μάλιστα επί της ουσίας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας την ερμηνεία ότι “ο όρος Turkaegean αφήνει εξ αντιδιαστολής στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή όρο Aegean”.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η κυβέρνηση θα αντιδράσει νομικά και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερη αντίδραση. Θα είμαι σαφής. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Εχουμε στη διάθεση μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό που έγινε και αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας και το τουριστικό μας προϊόν”, δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε πάντως ότι: “Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, αυτή η καμπάνια δεν έχει καμία ιδιαίτερη επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός ειδικά στο Αιγαίο και στα νησιά μας”.
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ φέρεται να ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για μία ονομασία η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.
Η Τουρκία υπέβαλε δύο διαφορετικές αιτήσεις για την κατοχύρωση του εν λόγω εμπορικού σήματος, μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στις ΗΠΑ. Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώ το αίτημα προς τις ΗΠΑ απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις