Συρία: Τι φοβάται και τι ελπίζει η Αθήνα μετά την ανατροπή Άσαντ

Διαβάζεται σε 4'
Συρία: Τι φοβάται και τι ελπίζει η Αθήνα μετά την ανατροπή Άσαντ
Oικογένειες περιμένουν να περάσουν στη Συρία από την Τουρκία στη συνοριακή πύλη Cilvegozu, κοντά στην πόλη Antakya AP Photo/Metin Yoksu

Την προσδοκία για επιστροφή Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους εξέφρασε ο Π. Μαρινάκης και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αιτήματα εκκένωσης Ορθόδοξων. Σιωπή από Μαξίμου για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία από τους ισλαμιστές αντάρτες, τίθεται το ερώτημα πώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι εξελίξεις. Και ειδικότερα, εάν θα πυροδοτήσουν νέες προσφυγικές ροές ή εάν θα μπορέσουν να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους.

Στο Μαξίμου πάντως είναι αισιόδοξοι και προσβλέπουν στο δεύτερο. Αν και η εκρηκτική κατάσταση στη Συρία αυτή τη στιγμή σημαίνει πως οποιαδήποτε συζήτηση για επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων αφορά το απώτερο μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε κατ’ αρχήν όσα ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ότι δηλαδή η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και ελπίζει να διασφαλιστεί άμεσα η ειρήνη στη Συρία και να αναδειχθεί δημοκρατική κυβέρνηση. Καθώς και ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

“Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για επιστροφή προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν όσο λίγοι, στις εστίες τους”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

“Πέραν της προσδοκίας για ασφαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, η Ελλάδα έχει ένανν μηχανισμό υποδοχής”, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Δε φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ισα ίσα, το αντίθετο. Ωστόσο είναι σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες μας. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια μεταναστευτική πολιτική, η οποία σε σύγκριση με την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ έχει αποδώσει πολλά περισσότερα”. 

Εδώ ο πρέσβης, εκεί ο πρέσβης, που είναι ο πρέσβης;

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιόχειας, Ιωάννη Ι΄.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Σύρια και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιόχειας και στο ποίμνιο του. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα ανέφερε ότι: “Επειδή φαίνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Δαμασκό έχει βελτιωθεί, ο Έλληνας πρέσβης παραμένει εκεί και είναι σε διαθεσιμότητα για αιτήματα μετακίνησης Ελλήνων ορθοδόξων”. 

Την ίδια στιγμή πάντως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωνε στη Βουλή άγνοια για το εάν επέστρεφε ή όχι ο πρέσβης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στη Συρία, Νικόλαος Πρωτονοτάριος, είχε δηλώσει ότι ο ίδιος και οι δύο Έλληνες υπάλληλοι της πρεσβείας επρόκειτο να αναχωρήσουν σήμερα και την Ελλάδα.

Σε Δαμασκό και Χαλέπι έχουν μείνει μέχρι σήμερα 150 οικογένειες Ελλήνων ορθοδόξων, περί τα 500 άτομα συνολικά.

Αμηχανία για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία

Στο ερώτημα πάντως εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Μαρινάκης απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει.

Αλλά επέλεξε να τονίσει την ισχυροποίηση της Ελλάδας και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Αλλά και τον “πρωταγωνιστικό ρόλο” που -όπως είπε- έχει η Ελλάδα στα δρώμενα της ΕΕ και ο οποίος γίνεται πιο καθοριστικός μετά τις εξελίξεις στη Συρία και λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική αστάθεια σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.

“Η Ελλάδα, πιο ισχυρή οικονομικά και διπλωματικά, μπορεί να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις με αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Πατάμε γερά στα πόδια μας. Δεν ετεροκαθορίζουμε τις σχέσεις μας με γειτονικά κράτη και βασίζουμε την εξωτερική πολιτική μας σε αρχές και αξίες” πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Διευκρίνισε δε ότι δεν έχει ακόμη κανονιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στη Βηρυτό, αλλά τόνισε ότι θα γίνει.

Εν τω μεταξύ ο κ. Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λιβανέζο ομόλογο του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, με τον οποίο συζήτησε για την επόμενη μέρα στη Συρία. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε πιο στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας- Λιβάνου με το βλέμμα στη Συρία. Σημειωτέον ότι ο Λίβανος φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Προηγουμένως, ο κ. Γεραπετρίτης είχε επικοινωνήσει και με τον Ιορδανό ομόλογο του, Αϊμάν Χσαφάντι, στον οποίο τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και μνημείων στη Συρία. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί πως οι ίδιοι οι Συροι θα προχωρήσουν στις πολιτικές διαδικασίες για την ανάδειξη μίας νόμιμης κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα