ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία Κασσελάκη μετά την επιστολή των 87

Διαβάζεται σε 5'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης εκφράζει απορία γιατί δημοσιοποιήθηκαν οι απόψεις των στελεχών και βουλευτών του κόμματος.

Αμηχανία και παγωμάρα φαίνεται πως προκαλεί στην Κουμουνδούρου η επιστολή που συνυπογράφουν 87 στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την άμεση συνεδρίαση των οργάνων. Στην επιστολή ασκείται κριτική τόσο στην εκτίμηση του Στέφανου Κασσελάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για το σύνολο σχεδόν των μετεκλογικών επιλογών του.

Σε ενημέρωση από την Κουμουνδούρου εκφράζεται απορία σχετικά με το γιατί έγινε η δημόσια αυτή τοποθέτηση. Όπως αναφέρεται “ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο. Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή“.

Εκτός από αμηχανία η αντίδραση αυτή δείχνει και μία απόπειρα… “blame game” από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως πάντως περεταίρω κλιμάκωση για την ώρα. Πάντως θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ήταν αυτός που πρώτος με ανάρτησή του δημοσιοποίησε τις θέσεις του για την περεταίρω πορεία του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή υπογράφεται μεταξύ άλλων από 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Διονύση Καλαματιανό όπως και οι βουλευτές Χρήστο Γιαννούλη, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτο Ζαμπάρα και Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.

Πρόκειται για έναν κομβικό αριθμό που αντικειμενικά καθορίζει το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ή όχι στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφού έχει 36 βουλευτές, έναντι 31 ενός που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ “έχασε δυνάμεις” στις πρόσφατες ευρωεκλογές και ότι έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί στη συγκρότηση “μίας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας” για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι ισχυρισμοί του Στέφανου Κασσελάκη περί μαύρου χρήματος, κατά τους υπογράφοντες, “τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα”, ενώ ασκείται κριτική για το γεγονός ότι το κλείσιμο της Αυγής αποφασίστηκε χωρίς να συζητηθεί σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Οι υπογράφοντες πληροφορούν ότι “όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα θα τα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα”.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς
Προέδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σ. Στέφανο Κασσελάκη
Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, σ. Ράνια Σβίγκου

Σύντροφε Πρόεδρε,
Συντρόφισσα Γραμματέα,

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβάλλει, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οφείλει να γίνει άμεσα και επι διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής».

Υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην γραμματέας και υπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, η πρώην Υπουργός και νυν βουλεύτρια Ολγα Γεροβασίλη, ο επίσης βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Τσίπρας και η Ζανέτ Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα