ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τα άρθρα του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση
Υπερψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς. Αναγγελία κατάθεσης τροπολογιών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας
- 12 Μαρτίου 2015 22:20
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) υπερψήφισε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα. Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνον τα πέντε τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου (μεταφορά μαθητών και παράταση παροχών ασθενείας για ανέργους και υποαπασχολουμένους).
Από πλευράς ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Παύλος Χαϊκάλης, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών παρατηρήσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, προτείνοντας μεταξύ άλλων, να εξειδικευθεί η κατευθυντήρια αρχή ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς της ΔΕΗ “προκειμένου να διασφαλίζουν παράλληλα με την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση”, να απαγορευτεί για τις περιπτώσεις που υπάρχει επιδότηση ενοικίου, η στέγαση δύο οικογενειών στον ίδιο χώρο, να μπει ανώτατο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση σίτισης, τα 12.000 ευρώ ανά οικογένεια (πάντα σε περίπτωση συμβίωσης), και να δοθούν κίνητρα εντός του νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ.
Από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη πρότεινε το επίδομα σίτισης μέσω “έξυπνης κάρτας” να δίνεται στις γυναίκες της κάθε οικογένειας, με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του μέτρου, και να ληφθεί μέριμνα ώστε η επιδότηση του ενοικίου, να μην προκαλέσει και αύξησή του – φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιστάσεις.
Το Ποτάμι, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επέμειναν στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θεωρώντας έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν έχουν εγγραφεί σχετικοί πόροι στον Προϋπολογισμό. “Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, πως με τη νομοθέτηση γίνεται και η πρόβλεψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό” παρατήρησε σχετικά ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου.
Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, εγκάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση για αθέτηση των αντιμνημονιακών προεκλογικών της υποσχέσεων – με το ΚΚΕ μάλιστα, να εγκαλεί την κυβέρνηση δια της Δ. Μανωλάκου, πως “είσαστε η συνέχεια του παλιού, της νέας αντιδραστικής Ε.Ε., των συνεχών μνημονίων και του ΝΑΤΟ που μακελεύει χώρες και λαούς”.
“Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πάρα πολλά, σε πάρα πολλούς. Βλέπουμε ότι άρχισαν ήδη οι πρώτες εκπτώσεις. Ποιος ξέρει τι θα γίνει στην πορεία; Κρατάμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ερωτηματικό και επιφυλάξεις μέχρι την σύνταξη της κοινής υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τα κριτήρια” ανέφερε από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε την κατάθεση δεκατεσσάρων τροπολογιών που ρυθμίζουν ζητήματα του χώρου της υγείας και αφορούν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
– Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).
– Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
– Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.
– Ρύθμιση για το “πλαφόν του 9%”, για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.
– Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.
– Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
– Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.