ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου – Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση
Διαβάζεται σε 7'Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η ανεξαρτητοποίηση των Τζάκρη και Πούλου. Με 29 βουλευτές πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το debate. Το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- 21 Νοεμβρίου 2024 11:05
Την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει με δηλώσεις τους.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 29 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται πλέον το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές.
Η Γιώτα Πούλου το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο ΟΝΕ άνοιξε τα χαρτιά της και ανακοίνωσε πως είναι θέμα ωρών η ανεξαρτητοποίησή της, όπως και έγινε.
“Είχα πει πως δεν θα στερήσω τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κόμμα. Από την άλλη, δεν μπορώ και να δεχτώ όλα αυτά που συνέβησαν στο συνέδριο και τις μεθοδεύσεις. Με εγκαλούν κιόλας γιατί έχω καθυστερήσει να λάβω την απόφασή μου”, τόνισε η Γιώτα Πούλου.
Η δε Θεοδώρα Τζάκρη είχε μιλήσει στο MEGA νωρίτερα, αναφέροντας πως “το ότι θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν συνιστά κάποια έκπληξη. Μόνη μου έχω πει ότι θα φύγω. Αυτό είναι μια οδυνηρή απόφαση για μένα γιατί έχω περάσει το μισό μου κοινοβουλευτικό βίο με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχω δώσει εδώ όλο μου τον αγώνα και όλη μου τη δύναμη”, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει ακριβή χρόνο αποχώρησης. Η αποχώρηση των δύο έγινε αμέσως μετά το debate των υποψηφίων τεσσάρων για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν την ανακοίνωση του ονόματος του κόμματός του από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Επίσης, η Θ. Τζάκρη είχε αναφέρει πως “δεν μπορώ να είμαι στη διακήρυξη ενός άλλου κόμματος και συγχρόνως να είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ”.
Θεοδώρα Τζάκρη: Αποχωρώ με οδύνη και αισιοδοξία ότι κάτι πιο δημοκρατικό θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας έξω από τη Βουλή και μετά την δήλωση ανεξαρτητοποίησής της, η Θεοδώρα Τζάκρη είπε πως ελπίζει “στο να δημιουργηθεί ένα κόμμα πιο δημοκρατικό και πιο συμμετοχικό”.
Αναλυτικά όπως δήλωσε η κ. Τζάκρη:
“Όπως είχα προαναγγείλει, κατέθεσα σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ενός κόμματος στο οποίο αφιέρωσα τον μισό μου κοινοβουλευτικό βίο και όλες μου τις δυνάμεις έως ότου έπαψε να είναι το κόμμα στο οποίο εντάχθηκα το 2014.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή γραφειοκρατών και μηχανισμών και θα μου ήταν αδύνατον να παραμείνω σε ένα κόμμα το οποίο παραβιάζει προκλητικά, μαζικά και δημοσίως το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χιλιάδων πολιτών και εκδιώκει τα μέλη του, άρα και τον λαό ο οποίος τον εξέλεξε.
Υπό αυτή την έννοια η ανεξαρτητοποίησή μου είναι θέμα σεβασμού στην πολιτική μου διαδρομή και πράξη αυτοεκτίμησης, καθώς με τις πράξεις και τις μεθοδεύσεις τους οι σημερινοί κηδεμόνες και αυτόκλητοι ιδιοκτήτες του κόμματος έχουν προ πολλού αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να τιμώ τη λαϊκή εντολή υπηρετώντας τα αιτήματα της κοινωνίας και όχι τις μεταλλάξεις τις οποίες προκάλεσαν αντιθεσμικά, αντιπολιτικά και με βαθιά περιφρόνηση προς τον λαό όσοι σήμερα διαγκωνίζονται για τη διαχείριση μιας ιδιότητας και μιας σφραγίδας.
Είναι σαφές ότι η πορεία μου εφεξής θα ακολουθήσει αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα μέχρι τώρα στην πολιτική μου διαδρομή.
Αποχωρώ με οδύνη, αλλά και ταυτόχρονα με αισιοδοξία ότι κάτι καινούριο, συμμετοχικό, δημοκρατικό, πλειοψηφικό και ελπιδοφόρο θα πάρει τη θέση ενός κόμματος που έκλεισε τον κύκλο του”.
Ακόμη, εκτός ΣΥΡΙΖΑ είχαν βρεθεί οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου, με τις σημερινές αποχωρήσεις των δύο βουλευτριών να ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στις έξι. Σε πρότερο χρόνο είχε ανεξαρτητοποιηθεί και η Αθηνά Λινού, κάτι που έγινε πριν την “κρίση” με τον Κασσελάκη.
Να σημειωθεί ακόμη πως συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιστολή παραίτησης είχε στείλει και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Έφη Μιχελάκη προς τη Ράνια Σβίγκου, ζητώντας “να σταματήσει η διαπόμπευση των απλών μελών που αποχωρούν”.
Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφερθεί εναντίον των αποχωρήσεων κάνοντας λόγο για “αποστασία” και “σχέδιο διαπλοκής” για να χαθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Για θεσμική εκτροπή έκανε επισήμως λόγο με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές.
Η στέρηση αυτού του ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι μια καθαρή θεσμική εκτροπή.
Υλοποιείται από κάποιον που προσπαθεί -μάταια- να καταστρέψει αυτό που θεωρούσε ως προσωπικό περιουσιακό του στοιχείο. Αποφασίζοντας ο ίδιος, και καλώντας όσους τον ακολουθούν, να παραδώσουν στο ΠΑΣΟΚ, την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που έδωσαν οι Έλληνες πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές ότι η επιτυχία του χτεσινού ντιμπέιτ τους ενόχλησε και για αυτό διάλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν πρεμιέρα της κακοστημένης παράστασής τους.
Όσο για την ομάδα των «πρόθυμων» να εκτελέσουν τα σχέδια της διαπλοκής, του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της ΝΔ, επιδεικνύει σήμερα μια στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας. Να είναι βέβαιοι ότι θα μείνουν στην Ιστορία, με τα πιο μελανά χρώματα.
Ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος, έχει και μνήμη και κρίση. Η θεσμική εκτροπή θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Και θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει, στα αθύρματα της διαπλοκής και των παραθεσμικών κέντρων, με τη δυναμική και μαζική του παρουσία στις κάλπες της Κυριακής”.
Ως πρώτη αντίδραση, μιλώντας λίγο νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης εξέφρασε τη λύπη του για την ανεξαρτητοποίηση των Θεοδώρας Τζάκρη και Γιώτας Πούλου, αναφέροντας λακωνικά: “Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, ο καθένας κάνει τις επιλογές του”, ενώ χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για ανασυγκρότηση και φυγή προς τα εμπρός.
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει “έτοιμο”
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ανακοινώσει πως εδώ και καιρό ήταν έτοιμη για να λάβει και επισήμως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κεντρικός αντίπαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, το ΠΑΣΟΚ πλέον θέτει αυτό την πολιτική ατζέντα και τα ερωτήματα απέναντι σε όλες τις πλευρές του πολιτικού σκηνικού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης, θα παίρνει το λόγο αμέσως μετά από τον πρωθυπουργό.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως το “δίπολο” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επανέρχεται μετά από 12 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τη δεύτερη θέση. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά θα ασκεί αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα που έλαβε σε εθνικές εκλογές το ισχνό 12% των ψήφων, παρότι δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ δείχνει στην παρούσα φάση να ανεβαίνει.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, απαιτείται ο αριθμός των 10 βουλευτών.