ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικό σώμα, το μέγα μυστήριο της εκλογής προέδρου – Τι προβλέπεται για το δεύτερο γύρο

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικό σώμα, το μέγα μυστήριο της εκλογής προέδρου – Τι προβλέπεται για το δεύτερο γύρο
Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ουδείς γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια ποιοι και ποιες θα είναι αυτοί/αυτές που θα επιλέξουν το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή, στοιχείο που κάνει την αναμέτρηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Βρισκόμαστε πέντε ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν βγει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα δημοσκοπήσεις.

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει παράδοξο αφού μιλάμε για τον πολιτικό οργανισμό που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μία προσεκτικότερη ανάγνωση όμως το γεγονός μπορεί να εξηγηθεί πειστικά.

Το εκλογικό σώμα που θα κληθεί να επιλέξει την Κυριακή (και αν χρειαστεί και το μεθεπόμενο Σάββατο) τον επόμενο/επόμενη πρόεδρο αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο για τους δημοσκόπους. Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερα από 100.000 μέλη μετά την τελευταία διεύρυνση αλλά ουδείς γνωρίζει ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή και ποιοι παραμένουν πολιτικά ενεργοί μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Επιπλέον, υπάρχει μία ακόμη δυσκολία. Με δεδομένο ότι μέλη μπορούν να εγγράφονται μέχρι και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, η σύνθεση του εκλογικού σώματος μπορεί να αλλάξει ακόμη και την τελευταία στιγμή. Πχ, μπορεί την Κυριακή να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, το στέλεχος που έθεσε υποψηφιότητα πολύ αργότερα από τους συνυποψηφιούς του, αυτό είναι ένα σενάριο ρεαλιστικό.

Υπό αυτή την έννοια, οι δημοσκόποι είναι συντηρητικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται μετρήσεις. Για τη διαδικασία τέλος οι πολίτες πρέπει να έχουν υπόψιν τους και το εξής: Οσοι είναι μέλη του κόμματος ή γραφτούν μέχρι την Κυριακή θα έχουν το δικαίωμα να μην ψηφίσουν στον πρώτο γύρο αλλά να το πράξουν στο δεύτερο. Αυτό διαβάζεται και ανάποδα βέβαια. Οσοι δεν είναι μέλη και δεν σπεύσουν να γραφτούν μέχρι την Κυριακή, δεν θα έχουν μπορούν να το πράξουν το μεθεπόμενο Σάββατο και δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο. Κοινώς το εκλογικό σώμα θα διαμορφωθεί μέχρι και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.

Αν τέλος, απορείτε, γιατί στη σχετική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν δημοσκοπήσεις και μάλιστα αρκετές, η απάντηση είναι απλή. Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν 270.000 άνθρωποι, νούμερο που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει φαβορί η Αχτσιόγλου

Ολες πάντως οι τελευταίες ενδείξεις συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Εφη Αχτσιόγλου παραμένει φαβορί της διαδικασίας. Την Τρίτη ανακοίνωσε τη στήριξη στο πρόσωπό της ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, (πρόεδρος του διαρκούς συνεδρίου) ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν ακόμη πολλά συνδικαλιστικά στελέχη του δημοσίου τομέα.

Μιλώντας στο δελτίο του Mega την Τρίτη, η κα Αχτσιόγλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για δική της επικράτηση στις εκλογές αν και τόνισε ότι “η διεξαγωγή δεύτερου γύρου είναι πιθανή αφού είμαστε πέντε υποψήφιοι”.

Η πρώην Υπουργός Εργασίας εξέπεμψε και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι “απαξ και παίρνουμε, συλλογικά, μία απόφαση, αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους” συμπληρώνοντας ότι “πορεύομαι με αυτό το θετικό σενάριο καθώς αρνητικό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή”.

Ηταν, τέλος, και πάλι ιδιαίτερα σκληρή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ισχυριζόμενη πως “το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά παρουσιαζόταν ως μία δύναμη συμπληρωματική της ΝΔ, άλλωστε ψήφισε το 80% των νομοσχεδίων της”.

Την ίδια ώρα, οι εσωκομματικές αναταράξεις για το φαινόμενο Κασσελάκη και όχι μόνο συνεχίζονται με τον Νίκο Φίλη να παρουσιάζεται και πάλι επικριτικός για την υποψηφιότητα του Ελληνοαμερικανού πολιτικού. Ο Χρήστος Σπίρτζης από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει! Ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει τις περιοδείες του, όπως και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Προσώρας, φαίνεται ότι η είσοδος του κ. Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο είναι ένα ενδεχόμενο πιθανό. Σ’ αυτήν την περίπτωση έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πως θα συμπεριφερθούν όσοι ψηφίσουν τον Νίκο Παππά στον πρώτο γύρο με δεδομένο ότι όσοι προτιμήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα στραφούν στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης, σε περίπτωση εκλογής της κας Αχτσιόγλου, ο ρόλος που θα έχει στο κόμμα ο κ. Κασσελάκης ο οποίος, σημειωτέον, δεν είναι μέλος κανενός οργάνου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα