ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στον Μητσοτάκη για τους ευρωπαϊκούς πόρους αποκατάστασης στη Θεσσαλία – “Δεν αρκεί η ανακατεύθυνση”

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στον Μητσοτάκη για τους ευρωπαϊκούς πόρους αποκατάστασης στη Θεσσαλία – “Δεν αρκεί η ανακατεύθυνση”
Φωτογραφία από τις πλημμύρες στο Πήλιο SOOC

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα τις ενέργειες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα τις ενέργειες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η ενέργεια αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς το οικονομικό αποτύπωμα των καταστροφών σε κατοικίες, οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές, και στον αγροτικό τομέα είναι τεράστιο και απαιτούνται άμεσα ενέργειες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντλήσει χρηματοδότηση από κονδύλια τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προφανές ότι δεν αρκεί η ανακατεύθυνση πόρων και ιδιαίτερα πόρων αναξιοποίητων από τη χώρας μας. Απαιτείται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της χώρας μας με νέους πόρους ακόμα και με δημιουργία νέων εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις ενέργειες που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή και να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα αιτήματα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση προς την Ε.Ε. για την παροχή χρηματοδότησης και τη ενεργοποίηση υφιστάμενων ή και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η ερώτηση και αίτησης κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) έχει ως εξής:

Προς τον κ. Πρωθυπουργό,

Θέμα: «Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει πόρους από την Ε.Ε για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας;»

Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η Θεσσαλία έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, με ανθρώπινες απώλειες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα, σοβαρό κίνδυνο δημόσιας υγείας και τραγικές συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία.

Αποδείχθηκε ότι η χώρα ήταν αθωράκιστη απέναντι σε ακραία κλιματικά φαινόμενα και στον πλημμυρικό κίνδυνο με σοβαρή ανεπάρκεια και ανετοιμότητα και στην πολιτική προστασία.

Το οικονομικό αποτύπωμα των καταστροφών σε κατοικίες, οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές, και στον αγροτικό τομέα είναι τεράστιο ενώ απαιτούνται πόροι και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών υποστήριξης των πληγέντων για τις βασικές τους ανάγκες και τις άμεσες παρεμβάσεις της πολιτικής προστασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντλήσει χρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προφανές ότι δεν αρκεί η ανακατεύθυνση πόρων και ιδιαίτερα πόρων αναξιοποίητων από τη χώρας μας. Απαιτείται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της χώρας μας με νέους πόρους ακόμα και με δημιουργία νέων εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να διέπονται από απόλυτη διαφάνεια και να υπάρξει λογοδοσία για αυτές.

Επειδή, επείγει η εξεύρεση πόρων για να μπορέσουν να στηριχτούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και να ανακάμψει η Θεσσαλία και η χώρα μας

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για την λήψη χρηματοδότησης από την ΕΕ για την στήριξη και ανάκαμψη της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας μας από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες ;

Και αιτούμαστε την κατάθεση προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών όλων των σχετικών έγγραφων αιτημάτων που έχει υποβάλει η κυβέρνηση προς την Ε.Ε. για την παροχή χρηματοδότησης και τη ενεργοποίηση υφιστάμενων ή και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ερώτηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν – Κατηγορίες για “αδιαφάνεια”

Το περιεχόμενο της τροποποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, ζητούν να μάθουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνουν ότι το εν λόγω σχέδιο κατατέθηκε «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση για «αδιαφάνεια» και ρωτούν την Κομισιόν «πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία τής ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά». Επικαλούνται δε, δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα έργα που αφαιρούνται από το Εθνικό Σχέδιο είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:

“Στις 31 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή σχέδιο αναθεώρησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αναθεώρησης κατατέθηκε δίχως προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση. Αντ’ αυτών, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών και της παύσης εργασιών της Ελληνικής Βουλής, αναρτήθηκε ένα οκτασέλιδο κείμενο γενικών κατευθύνσεων, που δεν περιείχε καμία απολύτως πληροφορία για τα έργα που αφαιρούνται από το Εθνικό Σχέδιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα. Και αυτό, παρά τις τεράστιες καταστροφές που είχαν ήδη μεσολαβήσει από εκτεταμένες πυρκαγιές ανά την επικράτεια και παρότι η Επιτροπή είχε καλέσει την Ελλάδα, ήδη από το 2022, να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2007/60/ΕΚ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά;

2. Θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο αναθεώρησης, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το δημοσιοποιήσει;

3. Θεωρεί ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις διαβούλευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα