ΣΥΡΙΖΑ για φωτιές: Συνώνυμο της ανικανότητας και της ανασφάλειας το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για φωτιές: Συνώνυμο της ανικανότητας και της ανασφάλειας το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη
Οι χειρότερες προβλέψεις για τις πυρκαγιές επιβεβαιώθηκαν σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό στην Βουλή περιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση, για το νέο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών

Στις κυβερνητικές ευθύνες και στις επώδυνες εμπειρίες που δεν γίνονται μαθήματα εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κριτική του για το τοπίο των πολλαπλών πύρινων μετώπων στην χώρα που για ένα ακόμη καλοκαίρι καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα δηλώνει ότι αναμένει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και κυρίως να ανακοινώσει τι προτίθεται να πράξει.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, προκάλεσε για μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό να έρθει στην Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να οχυρωθεί η χώρα απέναντι στις πυρκαγιές. Τονίζοντας παράλληλα σε δήλωσή του πως όσο συνεχίζεται η κρίση η αξιωματική αντιπολίτευση πρωτίστως συνδράμει στην αντιμετώπιση. Όπως δήλωσε «στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσους και όσες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες και τους πολίτες που αγωνιούν για τις περιουσίες τους» τονίζοντας ότι «πρώτο μέλημα της πολιτείας οφείλει να είναι η ασφάλεια των κατοίκων, των περιουσιών και του περιβάλλοντος. Απαιτείται αποτελεσματικός συντονισμός και μέγιστη κινητοποίηση και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της πολιτικής προστασίας σε άμεση συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και με τις δασικές υπηρεσίες».

Επισήμανε όμως πως «οι χειρότερες προβλέψεις για την εξέλιξη των πυρκαγιών επιβεβαιώθηκαν. Πολλαπλά μέτωπα σε Έβρο, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη και Βοιωτία και με ανθρώπινη απώλεια, όπως δημοσιοποιήθηκε, δημιουργούν ακόμα μια φορά έναν πύρινο εφιάλτη για πολίτες και περιβάλλον». Θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει επισημάνει πολλές φορές τους μεγάλους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές και τις μεγα πυρκαγιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αλλά και τις ενέργειες και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Πολιτεία στην πρόληψη και την πυρόσβεση και πολιτική προστασία. Οι ενέργειες της πολιτείας προφανώς δεν μπορούν να περιοριστούν στην επικοινωνιακής κατανάλωσης δήλωση ετοιμότητας του κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο, ούτε στις εκ των υστέρων 500 προσλήψεις πυροσβεστών του κ. Κικίλια ενώ τα κενά είναι 3.600! Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τον κίνδυνο γεννά θλίψη. Δεν αξίζει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση διαπιστώσεων και συγγνώμης μετά τις καταστροφές». Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στην φωτιά στο δάσος της Δαδιάς λέγοντας πως δείχνει ξεκάθαρα πως «η περυσινή καταστροφή δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση και όλες οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά».

Αναποτελεσματικότητα και ανασφάλεια

Στις κυβερνητικές ευθύνες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει πως «το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ξανά συνώνυμο της ανικανότητας, της αναποτελεσματικότητας, της ανασφάλειας». Κάνει λόγο μάλιστα για «εικόνες αποκάλυψης. Εικόνες κατάρρευσης» στα μέτωπα του Έβρου, της Εύβοιας, της Καβάλας, της Ροδόπης και της Βοιωτίας.

Παράλληλα σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως «οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες: Από το 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε το 2021 με το νόμο του σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα – ο κ. Κικίλιας το παραδέχθηκε πριν λίγο καιρό. Την ίδια ώρα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την πολιτική προστασία, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί μόλις 938.000 ευρώ. Και ο κ. Κικίλιας πριν 15 μέρες είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα ενώ κυβερνά τέσσερα χρόνια η ΝΔ;»

Κάηκαν 500.000 στρέμματα δάσους

Στον τραγικό απολογισμό των πυρκαγιών εστίασε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. Όπως σημειώνει σε αρθρογραφία του « οι εφιαλτικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, το οποίο σημειωτέον διαρκεί ακόμη, κατέκαψαν περί τις 500.000 στρέμματα δάσους ενώ σημειώθηκαν και ανθρώπινες απώλειες. Κορωνίδα της ανεπάρκειας του Κράτους υπήρξε η πυρκαγιά στην Αεροπορική Βάση της Ν, Αγχιάλου, σε μια περιοχή που ούτε δύσβατη είναι, ούτε δασοσκεπής αλλά ούτε και έχει τα κλασσικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, που εμποδίζουν την άμεσα παρέμβαση κατάσβεσης. Και όμως σε τέτοια περιοχή κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εξερράγησαν οβίδες και απομακρύνθηκαν τα F 16 για προληπτικούς λόγους».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα