ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί υπάρχει χώρος μόνο για τον νικητή
Διαβάζεται σε 3'Χαρακτήρα πολιτικής επιβίωσης θα έχει η προσεχή μονομαχία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Ολγας Γεροβασίλη.
- 23 Φεβρουαρίου 2024 21:47
H μάχη που θα δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες μέχρι και την τελευταία ημέρα των (νέων) εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου είναι μία μάχη οριακή, για πολλούς έχει το χαρακτήρα do or die.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την πρώτη διάσπαση (με την αποχώρηση των στελεχών που εν συνεχεία ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά) ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι χωρισμένος σε δύο κομμάτια.
Σ’ αυτούς που στηρίζουν ένθερμα και σχεδόν άνευ όρων, τον νυν πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι με τον εν λόγω στο τιμόνι το κόμμα δεν έχει μέλλον.
Το ρήγμα, ιδιαίτερα με ότι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες (παρέμβαση Γεροβασίλη, δραματικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, παρέμβαση Τσίπρα μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου) έχει βαθύνει τόσο πολύ που μοιάζει απίθανο ο ηττημένος της προσεχούς εσωκομματικής αναμέτρησης να παραμείνει εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτό ως δεδομένο υπάρχουν τα εξής τα δύο ενδεχόμενα:
- Να επικρατήσει, εκ νέου, ο Στέφανος Κασσελάκης κάτι που θα σημάνει και την οριστική νίκη του. Οπως έλεγε και ένα έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή “με μία νέα νίκη Κασσελάκη,ο ΣΥΡΙΖΑ πια πέφτει ολοκληρωτικά στα χέρια του. Ο Κασσελάκης θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και το κόμμα θα πορευτεί πια σύμφωνα με τα δικά του θέλω”.
- Να επικρατήσει η Ολγα Γεροβασίλη η οποία αναμένεται να ανακοινώσει οσονούπω την υποψηφιότητά της (είτε από το βήμα του συνεδρίου, είτε με απλή δήλωση-ανακοίνωση). Σ’ αυτήν την περίπτωση η παρένθεση Κασσελάκη τελειώνει και ο ίδιος ο νεαρός πολιτικός μπαίνει στο δίλημμα “μένω ή φεύγω” με πιθανότερη επιλογή το φεύγω. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει, πολύ καθυστερημένα είναι η αλήθεια, ένα νέο ξεκίνημα έχοντας στο τιμόνι του ένα παραδοσιακό στέλεχος, βασική υπουργό των κυβερνήσεων Τσίπρα.
Μιλώντας για τον πρώην Πρωθυπουργό, η όποια στάση του φαίνεται ότι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι αυτή τη φορά δεν θα παραμείνει σιωπηλός, όπως στην προηγούμενη εσωκομματική εκλογή, και ότι θα εκφράσει προτίμηση σε μία προσπάθεια να δώσει ένα έξτρα “πουσάρισμα” στην υποψηφιότητα της αρεσκείας του.
Παράλληλα, γύρω από τους δύο υποψηφίους συγκεντρώνονται στελέχη. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να υπολογίζει τον Ευάγγελο Αποστολάκη, την Θεοδώρα Τζάκρη, τη Δώρα Αυγέρη, τον Πέτρο Παππά και τους υπόλοιπους, βουλευτές και μη, οι οποίοι τον στηρίζουν αμέριστα τους τελευταίους μήνες.
Η Ολγα Γεροβασίλη μπορεί να στηρίζεται στην επιρροή στελεχών όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης (ο οποίος μάλιστα εκφράστηκε και δημοσίως) ο Χρήστος Σπίρτζης (άσκησε και αυτός δημοσίως σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη), η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δύσκολα θα δημοσιοποιήσει προτίμηση ενώ οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης παραμένουν άγνωστες μεταβλητές για το πρόβλημα της ανάδειξης ηγεσίας. Αμφότεροι τον Σεπτέμβριο στήριξαν Κασσελάκη, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα πράξουν και τώρα το ίδιο.
Το ότι η Ολγα Γεροβασίλη έχει στενή πολιτική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τέλος να παίξει το δικό του ρόλο στην εξέλιξη της μάχης η έκβαση της οποίας όμως δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί για έναν πολύ απλό λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Σεπτέμβριο, έχει μία εντελώς νέα ανθρωπογεωγραφία μελών για των οποίων τις προθέσεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς.