ΣΥΡΙΖΑ: Η υποτιθέμενη “ανάπτυξη για όλους” του κ. Μητσοτάκη χωράει τελικά πολύ λίγους
"Ανάπτυξη χωρίς κανόνες, για λίγους και ισχυρούς” διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπογραμμίζει ότι αυτό είναι το "νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη".
- 08 Σεπτεμβρίου 2019 00:22
Για μια Ελλάδα και μια ανάπτυξη δίχως κανόνες, “για τους λίγους και ισχυρούς” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι “ η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού”.
Κάνει επίσης λόγο για το “νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη” το οποίο “διαγράφεται με σαφήνεια στην αναφορά του στα ζητήματα της εργασίας. Εκεί, με προκλητικό τρόπο, μας διαβεβαίωσε ότι είναι πρώτιστη έγνοια του η προστασία των εργαζομένων και, στη συνέχεια, κατήγγειλε τις ρυθμίσεις προστασίας της μισθωτής εργασίας ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
“Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Κατάφερε να μιλήσει για παρά πολλά θέματα, λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας. Ένα είναι το σίγουρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς». Στο έδαφος αυτό, για τη μεσαία επιχειρηματικότητα ακούσαμε μόνο ευχολόγια ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή του για το ερώτημα της σχέσης μεγάλων επενδύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού.
Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη διαγράφεται με σαφήνεια στην αναφορά του στα ζητήματα της εργασίας. Εκεί, με προκλητικό τρόπο, μας διαβεβαίωσε ότι είναι πρώτιστη έγνοια του η προστασία των εργαζομένων και, στη συνέχεια, κατήγγειλε τις ρυθμίσεις προστασίας της μισθωτής εργασίας ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα.
Από εκεί και πέρα ο κύριος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά επιμελής.
Φρόντισε να μην πει κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων που υποσχόταν, παραπέμποντάς την σε μία αόριστη “κατάλληλη συγκυρία”
Φρόντισε να μην πει κουβέντα για ποιο λόγο ετοιμάζεται να σαρώσει τους πολίτες και τη χώρα με μνημονιακές μεταρρυθμίσεις όταν η μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% έχει ήδη επιτευχθεί με τον καταπιστευτικό λογαριασμό και χωρίς “προαπαιτούμενα”.
Φρόντισε να μην πει κουβέντα για την μέχρι πριν από λίγους μήνες “προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών”, αν και γνωστός Μακεδονομάχος.
Αυτό που σίγουρα έκανε με επιτυχία είναι ότι επιβεβαίωσε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «τρώει από τα έτοιμα».
Είπε ότι αυτός μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2018.
Είπε ότι αυτός -ως άλλος ταχυδακτυλουργός- μείωσε την ανεργία τον Αύγουστο ενώ εδώ και τρία χρόνια η Εργάνη καταγράφει άνοδο της απασχόλησης και μείωση της αδήλωτης/υποδηλωμένης εργασίας.
Είπε ότι αυτός έκανε τις 120 δόσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε ότι αυτός μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο ως το 25%.
Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα στον αναπτυξιακό του οίστρο, ακύρωσε όλα τα αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020:
Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ίσχυε από το ερχόμενο έτος και την οποία παρέπεμψε αόριστα στο μέλλον.
Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες από το 13% στο 11%.
Τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 50%.
Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, αγρότες και πολλοί άλλοι που δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο που να τους αφορά, δεν χωρούν στην «ανάπτυξη για όλους» της Ν.Δ.”.