ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να αφήσει τα “πούσια” και τους πανηγυρισμούς

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να αφήσει τα “πούσια” και τους πανηγυρισμούς
Λίνα Μενδώνη - Κυριάκος Μητσοτάκης (Αρχείο) eurokinissi

Από την ανευθυνότητα της κ. Μενδώνη κινδύνευσαν αξιόλογα αντικείμενα του Τατοΐου, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κώστας Στρατής, και η Μαρία Βλαζάκη.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει επιτροπή ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου. Μεταξύ άλλων ενεργειών, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την κ. Μενδώνη να είναι γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ τα περισσότερα από αυτά, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής τα αξιόλογα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτήριο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η ενέργεια αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη, ώστε να μη κινδυνεύουν από πυρκαγιά, κλοπές και βανδαλισμούς, δίνοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση σε ειδικούς για λόγους συντήρησης και μελέτης, μέχρι τα αντικείμενα να επιστρέψουν μόνιμα στο Τατόι και να εκτεθούν στα κτήρια του κτήματος που θα αποκατασταθούν», υπογραμμίζουν σε δήλωσή τους η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σια Αναγνωστοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, και η επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

«Μετά τις εκλογές, η κ. Μενδώνη κατήργησε την επιστημονική επιτροπή και αποφασίζοντας μόνη της επανέφερε τα αντικείμενα στο Τατόι, χωρίς να είναι έτοιμη οποιαδήποτε έκθεση και με κίνδυνο για αυτά, σε container που δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια. Είναι τα ίδια «ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα» για τα οποία σήμερα η ανεκδιήγητη κ. Μενδώνη έχει το θράσος να πανηγυρίζει ότι φυγαδεύτηκαν άρον- άρον σε κατάσταση πανικού, με τη φωτιά να μαίνεται σε απόσταση αναπνοής», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι παλινωδίες και τα “πήγαινε – έλα”, που αν μη τι άλλο φανερώνουν απύθμενη ανευθυνότητα, ταλαιπωρώντας και διακινδυνεύοντας χωρίς κανένα λόγο τα κινητά πολιτιστικά αγαθά του κτήματος».

Όπως αναφέρουν, «όσον αφορά τους αλαζονικούς πανηγυρισμούς της κ. Μενδώνη για τις προετοιμασίες και τη “σκληρή μάχη” που δόθηκε για να προστατευτεί το κτήμα, μόνο ως κοροϊδία ακούγονται για τους εκατοντάδες πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους μαζί με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων να γίνονται στάχτη σε πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί πουθενά αλλού δεν υπήρξε ανάλογης αποτελεσματικότητας κυβερνητική κινητοποίηση;

Πέρσι ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών που κάηκε, φέτος το Τατόι που κινδύνευσε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία, για την οποία ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν ομαλά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν πρόκειται να κάνει μαύρη αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια, είναι εκτός του αξιακού μας πλαισίου. Όμως, θα επιμένουμε να καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα “πούσια” και τους πανηγυρισμούς, να σοβαρευτεί και να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την κλιματική αλλαγή και τις οδυνηρές της συνέπειες που είναι ήδη εδώ, απειλώντας τους πολίτες, τις περιουσίες τους, το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά», συνεχίζουν και καταλήγουν με υστερόγραφο:

«Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται στο Τατόι ως “π. βασιλικό κτήμα”. Ευτυχώς, για τους Έλληνες πολίτες και τη Δημοκρατία μας η σκοτεινή περίοδος της βασιλείας είναι οριστικά παρελθόν και το κτήμα Τατοΐου αποτελεί δημόσια περιουσία».

Εν τω μεταξύ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν: «Με τον ορισμό 15μελούς Επιτροπής το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε καθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων και στην ιεραρχημένη αντιμετώπιση σοβαρών μακροχρόνιων προβλημάτων σε σχέση με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών που σχετίζονται με το Κτήμα του Τατοΐου».

«Στο διάστημα 2015-2019 ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε έργα υποδομής. Δύο είναι οι κύριοι κίνδυνοι στο Κτήμα: η πυρκαγιά, η κλοπή και ο βανδαλισμός. Το Τατόι είχε υποφέρει στο παρελθόν από αυτά», προσθέτουν και απαριθμούν τα εξής:

«1. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αντιμετώπισαν εξαρχής την προβληματική παροχή ύδατος στο Κτήμα ώστε να υπάρχει προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ρυθμίστηκε ώστε να σταθμεύει πυροσβεστικό όχημα με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το ίδιο να ενισχυθεί η φύλαξη και με αστυνομικό όχημα.

2. Προτεραιότητα δόθηκε στη μεταφορά και ασφαλή αποθήκευση των αξιόλογων κινητών αντικειμένων σε κατάλληλο χώρο.

3. Όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που εκ φύσεως είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, είχε δρομολογηθεί η μεταφορά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

4. Στα κτήρια του Κτήματος η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτελούσε όλα αυτά τα χρόνια, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, στοχευμένες εργασίες σωστικού χαρακτήρα για τη διάσωσή τους και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου τους.

5. Εγκρίθηκε μετά από εισαγωγή στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου και προωθήθηκε η σύνταξη οριστικής στατικής και Η/Μ μελέτης μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1.300.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου στη συνέχεια με την ήδη εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου και η αποκατάσταση του ανακτόρου.

6. Δόθηκε προτεραιότητα και έφτασε σε προχωρημένο στάδιο η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Δεκέλειας στην περιοχή του Κτήματος Τατοΐου.

7. Είναι γνωστό ότι βασικό βήμα για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του Κτήματος αποτελεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου. Για το λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η επεξεργασία σχεδίου της ΚΥΑ για τη λειτουργία και τις χρήσεις του Κτήματος. Προτεραιότητα δόθηκε στην αποκατάσταση του Ανακτόρου και στη λειτουργία του ως Μουσείου του εαυτού του. Για τα υπόλοιπα νεότερα μνημεία προβλέφθηκαν χρήσεις που στοχεύουν, ώστε σε κάθε κτηριακή ενότητα ένα κτήριο να χρησιμοποιείται για την έκθεση και αποθήκευση κινητών ιστορικών τεκμηρίων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα