ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα
Στην διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους θα επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση Eurokinissi

Θα επιμένει στην διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην πτώση του μοιραίου Canadair η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της πτώσης του μοιραίου πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου «Καναντέρ» που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πιλότων του, αναμένεται να εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που άμεσα εξέδωσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση «οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος». Η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου σε ανάρτησή της έκανε λόγο για «απέραντη θλίψη» τονίζοντας πως «δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο για να προστατεύσουν τις ζωές συνανθρώπων τους. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, συμπαράσταση στους συναδέλφους τους που δίνουν με αυταπάρνηση μια δύσκολη μάχη».

Υπό το φώς της τραγικής αυτής εξέλιξης και με δεδομένο ότι θα συνεχιστούν – τουλάχιστον σήμερα και αύριο- οι προσπάθειες στα μέτωπα των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να «σηκώσει τους τόνους». Αντιθέτως θα κινηθεί στην λογική της «στάσης ευθύνης» την οποία έχει τηρήσει από την πρώτη στιγμή. Στην συνέχεια πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει στην απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας από τις πυρκαγιές. Αναζητώντας πιθανότητα σε αυτό το πλαίσιο και τις συνθήκες πρωτοφανούς έντασης που αντιμετωπίζουν τα σώματα και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με την κατάσβεσή τους.

Όπως επισήμανε χθες στην Βουλή στην ομιλία της η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη «η πολιτική προστασία, είναι ευθύνη και καθήκον του κράτους και όχι μόνο εκ των υστέρων, αλλά εκ των προτέρων. Αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να το υπενθυμίσω. Τα στάδια του κύκλου διαχείρισης καταστροφών είναι η πρόληψη, η ετοιμότητα, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση». Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος θυμίζοντας πως «η τελευταία αύξηση του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν το 2017, όταν είχε επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μείνουν στον δρόμο δυόμισι χιλιάδες πυροσβέστες».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Θύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε ώστε να εκπονηθεί «το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer που είχε συσταθεί ομοφώνως. Παραδόθηκε και στη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα το πόρισμα. Έγινε μια δουλειά οκτώ μηνών στη συνέχεια, με μια τεράστια διαβούλευση επιστημονικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των Υπουργείων, όλων των εμπλεκομένων, των σωμάτων ασφαλείας. Ήταν μία έτοιμη δουλειά που την οργανώσαμε σε μια πρόταση νόμου για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, το καταθέσαμε στη Βουλή και σας το παραδώσαμε και ιδιοχείρως όταν κερδίσατε τις εκλογές του 2019. Σε αυτόν τον νόμο προβλέψαμε το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, την καθιέρωση πρωτοκόλλων συντονισμού των συναρμόδιων φορέων, τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων πολιτικής προστασίας στους δήμους ως κύτταρο συντονισμού με την κεντρική διοίκηση, στη βάση βεβαίως προδιαγεγραμμένων ενεργειών».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα