ΣΥΡΙΖΑ: Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν και στην κυβέρνηση… αυτοθαυμάζονται

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν και στην κυβέρνηση… αυτοθαυμάζονται
Eurokinissi

Έκπληξη και ανησυχία προκαλούν στην Κουμουνδούρου οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι πήγαν... όλα καλά στις πυρκαγιές της Βούλας.

Με …αυτοθαυμασμό αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές αλλά και σχεδιασμό που αναδείχθηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Βούλα επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζοντας ότι και αυτό το στοιχείο έρχεται να προστεθεί σε όσα ήδη έχουν αναδείξει την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή στην χώρας.

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι σε μία περίοδο όπου ακόμη και γαλάζια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Γκοντζιάς, επισημαίνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, η κυβέρνηση επαίρεται για τις επιτυχίες της. Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Ιστιαίας σε δημόσιες δηλώσεις επισήμανε ότι στην περιοχή του «ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στο δήμο» και «δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό σκυρόδεμα για να θωρακιστούμε» καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι απούσα».

Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να παρουσιάσει ως …επιτυχία της κυβέρνησης την αντίδραση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στις πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου. Εξ’ ου και οι σχετικές δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου . Ανέφερε ότι «για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου» ενώ υπήρξαν σκηνικά ανάλογα με αυτά της περσινής περιόδου: «Καταστροφές και καμένα σπίτια μέσα στον αστικό ιστό». Τόνισε επίσης ότι μόλις «ένα χρόνο μετά το αρνητικό ρεκόρ με 1,3 εκατ. στρέμματα γης καμένα, οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση της πυροσβεστικής, καταρρέουν μπροστά στα χιλιάδες οργανικά κενά της Υπηρεσίας και τις εικόνες πυροσβεστών να δίνουν τη μάχη με κουβάδες μέσα στην Αθήνα». Τόνισε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός «ξέρει μόνο να κάνει φιέστες και να δίνει υποσχέσεις. Τις δύσκολες ώρες κρύβεται πίσω από επιτελικούς και συνεργάτες. Όμως δεν θα κρύβεται για πολύ. Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής».

Έχει προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Αυτά ενώ σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επικαλείται ότι …ξαφνιάζεται από τα καιρικά φαινόμενα. Καθιστώντας σαφές ότι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι σκληρή εφόσον έχουμε ανάλογα φαινόμενα μέσα στο καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η δικαιολογία του αιφνιδιασμού της κρατικής μηχανής απέναντι στη μόνιμη απειλή της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι μιας χώρας που θέλει να πηγαίνει μπροστά». Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε απλά μια «βαρύγδουπη εξαγγελία» η δημιουργία υπουργείου κλιματικής κρίσης αφού φαίνεται πως «υπάρχει η ίδια ανεπάρκεια, τα ίδια ελλείμματα συντονισμού, ενός κρατικού μηχανισμού που εδώ και καιρό δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Δίχως σχέδιο το 90% των δασών

Πολύ συγκεκριμένες αναφορές για τις ελλείψεις και τα προβλήματα έκανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. Επισήμανε σε δηλώσεις της πως «ποσοστό, περισσότερο από το 90% των δασών μας δεν έχουν διαχειριστικά σχέδια» επισημαίνοντας ότι «η πολιτική προστασία έχει την ευθύνη του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων». Ειδικά για την πυρκαγιά στην Βούλα σημείωσε ότι «υπήρξαν μαρτυρίες ότι ο συντονισμός ήταν ελλιπής. Χρειάζεται ενίσχυση το πεζοπόρο προσωπικό, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε την συμβολή των εναέριων μέσων». Θύμισε επίσης ότι «εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού ενός από τους τελευταίους δασικούς πνεύμονες του λεκανοπεδίου της Αττικής».

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν εμφανίστηκε καν στην Βουλή όταν πρόσφατα συζητήθηκε ο κλιματικός νόμος τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη Πέρκα Eurokinissi

Απαιτείται αλλαγή μοντέλου

Η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε αλλαγή του μοντέλου πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας επισήμανε σε δικές της δηλώσεις η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη Πέρκα. «Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Αυτό μας δείχνουν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως όπως φάνηκε «στον τελευταίο Κλιματικό Νόμο, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει σοβαρά υπόψη ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής, μοντέλο πρόληψης και κατ’ επέκταση το μοντέλο πολιτικής για το περιβάλλον». Σχολίασε μάλιστα ότι «υποτίθεται ότι έγινε ένα καινούργιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο δρα μόνο επικοινωνιακά. Αρκεί να σας πω ότι στον κλιματικό νόμο υπήρχαν άρθρα που αφορούσαν στο συγκεκριμένο Υπουργείο και ο Υπουργός του δεν εμφανίστηκε καν στη Βουλή κατά τη συζήτησή του». Ειδικά μάλιστα για την πυρκαγιά στην Βούλα η Θεοπίστη Πέρκα επισήμανε ότι «Είναι τραγικό» πως δημιουργήθηκαν τέτοια προβλήματα «με μη ακραία φαινόμενα και δίχως τρομερή βλάστηση, καθώς δεν ήταν κανένα πυκνό δάσος».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα