ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αποτυχίας τα “περί αποσυμπίεσης” της κυβέρνησης
Με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων, που θα οδηγήσουν στην άμεση ανάσχεση της πανδημίας, απαντά η Κουμουνδούρου. Καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν τα υιοθετεί.
- 19 Μαρτίου 2021 06:06
Την λέξη «αποτυχία» βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που η κυβέρνηση μιλά για «αποσυμπίεση» όσον αφορά τις αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση στο μείγμα των μέτρων για την πανδημία. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση -που μιλά για μικρές αλλαγές προκειμένου να υπάρξει «αποσυμπιέση της κοινωνίας»- δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παραδοχή για την ανεπάρκεια των μέτρων στην αντιμετώπιση του Covid 19. Επίσης μια έμμεση αναγνώριση του ότι η κυβέρνηση «βλέπει» πως αντιμετωπίζει κοινωνική κατακραυγή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε διαβάζουν πολύ διαφορετικά από το κυβερνητικό αφήγημα, για τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς. Κάθε άλλο παρά πειστικά βρίσκουν τα γκάλοπ που περιοδικά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Θεωρούν «ανέκδοτο» το ότι δίνουν δεκάδες μονάδες διαφοράς υπέρ της Ν.Δ.
Αντίθετα υπάρχει η εκτίμηση πώς πλέον έχει διαμορφωθεί μία διαφορετική κατάσταση. Για την ακρίβεια πως η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής κρίσης που πριν από όλα θα «εισπράξει» το Μέγαρο Μαξίμου. Για τον ίδιο λόγο όμως στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος δεν πρέπει να είναι «τυφλή» αλλά συνεκτική, συγκεκριμένη με προτάσεις και μοντέλο διεξόδου.
Α.Τσίπρας: Συγκεκριμένες προτάσεις για το «τώρα»
Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε με σαφή τρόπο να αντικρούσει την κατηγορία που προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση για απουσία θέσεων. Επικαλέστηκε την συνολική πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» που έχει παρουσιάσει πρόσφατα ο ίδιος σε ειδική εκδήλωση με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων όπως ο Ηλίας Μόσιαλος, η Αθηνά Λινού και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Παράλληλα όμως κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας «στο σήμερα».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι απαιτούνται «στοχευμένα μέτρα, μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ επιδοτούμενα από την ελληνική πολιτεία, από το κράτος, σε κάθε χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι να κάνουν μοριακό τεστ κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Παρασκευή απόγευμα όταν σχολάνε όταν υπάρχει ένα κρούσμα, ή rapid test». Επίσης «όταν βρεθεί ένα κρούσμα να μην οδηγείς τον εργαζόμενο σε καραντίνα που είναι υποχρεωμένος μετά να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψει το κόστος. Να υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα. Πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση. Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, να ενημερώνονται εγκαίρως. Να ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε οι άνθρωποι που μένουν σε πολύ μικρά σπίτια να μπορούν να απομακρυνθούν από αυτά». Επιπρόσθετα για τους χώρους εργασίας τόνισε πως πρέπει «να ενισχυθεί η τηλεργασία στο 70%, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι δε διαθέτουν ΙΧ για να πάνε στη δουλειά τους και πρέπει να πάνε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Αντίστοιχα για τα σχολεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εμείς ζητήσαμε από τον Σεπτέμβρη αν δεν υπάρχουν αίθουσες, να γίνουν διπλοβάρδιες μόνο για φέτος. Αυτό απαιτεί βεβαίως να προσληφθούν καθηγητές, έστω και αναπληρωτές. Είναι ένα πρόσθετο έξοδο, αλλά φανταστείτε τι δαπάνες κάνουμε με την πολύμηνη αυτή καραντίνα, πόσα χάνει το ελληνικό δημόσιο κάθε μήνα που περνάει»
O Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι οι προτάσεις που καταθέτει αποτελούν στρατηγική που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από την αρχή της πανδημίας. Όπως τόνισε «βάλαμε πλάτες στα δύσκολα, προτείναμε κοινό υπουργό Υγείας, προτείναμε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι μια στρατηγική που την ανακάλυψα εγώ σήμερα όταν είδα 600 διασωληνωμένους και 120 στην αναμονή. Είναι μια πάγια στρατηγική».
Στην κωδικοποίηση των μέτρων εστίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Καλώντας την κυβέρνηση να δηλώσει με ποια από αυτά τα μέτρα διαφωνεί και γιατί. Τόνισε ότι άμεσα «πρέπει να ληφθούν αυτά τα στοχευμένα μέτρα αντί για τα «έξυπνα» που εντέλει αποδείχθηκαν βλακώδη και τώρα τρέχουν να μαζέψουν, αφού οδήγησαν σε αύξηση αντί για μείωση των κρουσμάτων».
Που οδηγεί την κοινωνία ο Κ.Μητσοτάκης;
Ενδιαφέρον πάντως είχε η επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Όπως ανέφερε «αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης και κρίσης. Εγώ θα την παρομοίαζα με την εικόνα που είχαμε το 2010 – 2012, που πραγματικά υπάρχει ένας κίνδυνος που αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα το πω ανοιχτά. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντιπολιτικής και απαξίας των πολιτικών θεσμών».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιρρίπτωντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανέφερε πως «η κυβέρνηση θεωρεί ότι την ίδια στιγμή που ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του η ίδια μπορεί να περνά από τη Βουλή νομοσχέδια, τα οποία εύλογα προκαλούν τεράστιες αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία, όπως το νομοσχέδιο για την παιδεία ή ο πτωχευτικός κώδικας».
Πρόσθεσε ότι «θεωρούν ότι ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν ταξιδάκια στην Ικαρία, να βαφτίζουν παιδιά εν μέσω περιοριστικών μέτρων, και να παραμένει σιωπηλός. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, είναι αυτοκρατορική, ολιγαρχική αντίληψη». Με βάση αυτά τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί ως “εμπρηστής” και προβοκάτορας. Η στρατηγική αυτή αποτυγχάνει και τον βυθίζει ολοένα περισσότερο σε πολιτικό αδιέξοδο».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις