ΣΥΡΙΖΑ: “Ούτε σε χλωρό κλαρί” δεν θα αφήσει την κυβέρνηση για σχολεία και τεστ

ΣΥΡΙΖΑ: “Ούτε σε χλωρό κλαρί” δεν θα αφήσει την κυβέρνηση για σχολεία και τεστ
Η νόσηση του Αλέξη Τσίπρα κάθε άλλο παρά θα αναστείλει την αντιπολιτευτική "φόρα" του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα φαινόμενα επιτελικής ανικανότητας και ανεθυνότητας στην εκπαίδευση. Επιμένει για συνταγογράφηση των τέστ

Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία βρέθηκε θετικός στον Covid 19, κάθε άλλο παρά θα επηρρεάσει την δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευση που σε αυτή την εβδομάδα θα οξύνει την κριτική της και θα αυξήσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της. «Αιχμή του δόρατος» το θέμα του ανοίγματος των σχολείων αλλά και τα τέστ ανίχνευσης του ιού.

Για τα δύο αυτά ζητήματα, αλλά και συνολικά για τα θέματα της δημόσιας υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει σειρά παρεμβάσεων σε πολιτικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα των κυβερνητικών επιλογών και προβάλλοντας της προτάσεις του. Κατακλείδα του αντιπολιτευτικού του λόγου αναμένεται να είναι η ανάγκη πολιτικής αλλαγής που συνιστά έμμεση αναφορά στο αίτημα της διενέργειας πρόωρων εκλογών που έχει ήδη τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στα μέσα του προηγούμενου Δεκέμβρη. Επίσης παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον Covid 19, οι συνεδριάσεις οργάνων και οι πολιτικές επαφές που θα απαιτηθούν θα γίνουν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Επιτελικό χάος στα σχολεία

Το χάος σχετικά με την προμήθεια των self – test για το άνοιγμα των σχολείων, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία ακόμη επιβεβαίωση της κυβερνητικής ανευθυνότητας. Που «κουμπώνει», αρνητικά για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με την ανευθυνότητα που επέδειξε η κυβέρνηση αποφασίζοντας το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων δίχως κανένα –ουσιαστικό- πρόσθετο μέτρο ενάντια στην διασπορά του ιού. Θυμίζουμε ότι ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση ώστε ακόμη και την τελευταία στιγμή να μεταθέσει την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όπως ανέφερε «απευθύνουμε έκκληση. Να μην μετατραπούν τα παιδιά μας σε πειραματόζωα και τα σχολεία σε τόπους υπερμετάδοσης της νόσου και διάδοσης του ιού στις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς». Επίσης τόνισε πως «είναι αναγκαία η μικρή παράταση των διακοπών για να μπορέσει να ανασάνει το ΕΣΥ, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα κατέχει αναλογικά το μαύρο ρεκόρ παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη θέση έχουν εκφράσει δημόσια αρκετοί επιστήμονες και ειδικοί στα ζητήματα της πανδημίας.

Έκκληση για να γίνει μια έβδομάδα αργότερα το άνοιγμα των σχολείων από το Νίκο Φίλη Eurokinissi

Την εικόνα που παρατηρείται σχολίασε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να έχουν λύσει την προμήθεια των test. Χωρίς πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς όταν νοσεί το παιδί. Σχολεία και χώροι εργασίας θα γίνουν έτσι, για άλλη μια φορά, εστίες υπερμετάδοσης». Μάλιστα σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται πως «πέραν του οργανωτικού τραγέλαφου, κάποιοι μπορεί να είναι θετικοί, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει Μέσα Μεταφοράς, έχοντας μπει στο σχολείο, έχοντας έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά. Και όσοι βγουν θετικοί θα γυρίσουν σπίτι με το επόμενο λεωφορείο, διασπείροντας περαιτέρω τον ιό; Άλλη μια συνταγή επιδημιολογικής αποτυχίας».

Σε πλευρές του θέματος έχουν αναφερθεί βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα τόνισε πως «θέλουμε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, θέλουμε να επανέλθει η εκπαίδευση σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αλλά δεν δεχόμαστε την κυβερνητική ανευθυνότητα σε σχέση με την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας». Ο βουλευτής Α’Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης έκανε λόγο για «δογματική επιμονή της κυβέρνησης στο πρωτόκολλο 50%+1, που δεν προστατεύει μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς από την μετάδοση και διασπορά της «Όμικρον». Στο σημείο αυτό ασκεί έντονη κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν όταν εμφανιστεί ένα η πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων.

Συνταγογράφηση των τέστ

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αναδεικνύει ως ζητήματα πρώτης γραμμής το θέμα της ιχνηλάτησης και των τέστ καθώς και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Σε ερώτηση που ήδη έχει κατατεθεί στην Βουλή από δεκάδες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό η κυβέρνηση ερωτάται αν «θα προχωρήσει στη συνταγογράφηση από γιατρούς των αναγκαίων διαγνωστικών τεστ (PCR και αντιγόνου) και στην αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή». Αυτή είναι και η πολιτική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της ιχνηλάτησης.

Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν τουλάχιστον υποκριτικά τα όσα έχει δηλώσει, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τον λόγο που η τιμή του PCR στα 47 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει υποστηρίξει πως η τιμή αυτή επιβάλλεται προκειμένου να στηριχθούν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση στηρίζει ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να γίνεται «πλιάτσικο» σε βάρος των πολιτών επισημαίνοντας το δυσβάχταχτο κόστος για την μέση οικογένεια.

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας

Τέλος όσον αφορά την δημόσια υγεία, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση αντί για την ενίσχυση επιλέγει την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίησή της. Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «τώρα, που η πίεση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι τεράστια, οι συνθήκες τριτοκοσμικές και οι νοσηλείες παρουσιάζουν δραματική αύξηση, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια λανθασμένη πρακτική. Μετατρέπει ολόκληρα νοσοκομεία, όπως το Γ.Ν. Σισμανόγλειο σε μονοθεματικό COVID και ζητά από μια σειρά δημόσιων νοσοκομείων να αυξήσουν κατά τριάντα περίπου το καθένα τις κλίνες για νοσηλεία ασθενών με COVID 19. Η λοιπή νοσηρότητα εξοστρακίζεται ξανά. Οι ασθενείς, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, όσοι δεν έχουν τα χρήματα περιμένουν, ενώ οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και οι ευπαθείς ομάδες ουσιαστικά αποκλείονται από την πρόσβαση στο φάρμακο και στις διαγνωστικές εξετάσεις». Επίσης τονίζει ότι προωθείται σχέδιο «για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της υγείας, καθώς προετοιμάζονται οι συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Η αρχή γίνεται με μια μελέτη για τη Δ. Μακεδονία, που προβλέπει τη λειτουργία ενός «κομβικού» νοσοκομείου στην Κοζάνη, το οποίο θα στελεχωθεί από το προσωπικό των άλλων πέντε νοσοκομείων των όμορων νομών, που θα υποβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε μονάδες ημερήσιας φροντίδας, ενώ η περιοχή θα μετράει τουλάχιστον 40 λιγότερες κλίνες νοσηλείας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα