ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο κυβερνητικό παιχνίδι του κοινωνικού εμφυλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο κυβερνητικό παιχνίδι του κοινωνικού εμφυλίου
Οι αντιδραστικές εξουσίες καταφεύγουν στον διχασμό, έχει τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τον εμβολιασμό όχι όμως και το «τρύκ» της κυβέρνησης προκειμένου να καλύψει την αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε καθεστώς πανικού από την αποτυχία της πολιτικής της για την πανδημία . Έτσι προσπαθεί να την «φορτώσει» αρχικά στους πολίτες και στην συνέχεια στην αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πολιτική ανάγνωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας αφενός προσπάθειες επικοινωνιακού εντυπωσιασμού για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό και αφετέρου το ότι η Ν.Δ επιμένει να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «υγειονομικό σαμποτάζ». Αυτά ενώ το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να «μεταφέρει» την προγραμματική πρόταση στην οποία κατέληξε η συνδιάσκεψή του το Σαββατοκυρίακο, με επικεφαλής της προσπάθειας τον Αλέξη Τσίπρα.

Κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ό όρος «κοινωνικός διχασμός» που χρησιμοποιούν στις δημόσιες εμφανίσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι εκεί καταφεύγει η κυβέρνηση με τις αναφορές σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως εντελώς διαφορετικός ήταν ο κυβερνητικός προγραμματισμός για το περίφημο «τείχος ανοσίας». Με κομπορρημοσύνη για τις διαχειριστικές της δυνατότητες είχε υποσχεθεί, -δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,- ότι αυτό θα είχε επιτευχθεί στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν. Επειδή όμως με κυβερνητική ευθύνη καθυστέρησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα τώρα αναζητά «ενόχους» προκειμένου να συγκαλυφθεί η πολιτική της αστοχία, έλλειψη πολιτικής βούλησης και ικανότητα.

Στην τελευταία του ομιλία ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Επισήμανε για πολλαστή φορά την θέση του κόμματος υπέρ των εμβολιασμών. Θύμισε επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ όλων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοιου από την αρχή.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δώσαμε απλόχερη στήριξη στη κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα. Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα. Στηρίξαμε τον εμβολιασμό». Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή είναι μια απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ενόψει της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση. Αυτό κάνουν και τώρα. Οι εμβολισμένοι κατά των ανεμβολίαστων, οι νέοι κατά των ηλικιωμένων, οι τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων, το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας κατά των νέων». Ζητούμενο -σημείωσε- για την κυβέρνηση είναι «έναςγενικευμένος κοινωνικός εμφύλιος που καλείται να κρύψει της ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να εξουδετερώσει την κοινωνική αντίσταση».

Ακόμη και σήμερα δεν εμβολιάζουν οι κινητές μονάδες για όσους έχουν πρόβλημα μετακίνησης επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Στα προβλήματα που σχετίζονται με την οργάνωση των εμβολιασμών αναφέρθηκε αναλυτικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. ¨Όπως εξήγησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη η κυβέρνηση «ακόμα δεν έχει λύσει το ζήτημα των κινητών μονάδων για τον εμβολιασμό χιλιάδων συνανθρώπων μας με προβλήματα μετακίνησης». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στα κονδύλια που διατίθενται για την υγεία τονίζοντας ότι «εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση μείωσε κατά 600 εκ. τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία για το 2021 και δεν ενίσχυσε καθόλου την πρωτοβάθμια περίθαλψη». Την ίδια στιγμή που «στην Ελλάδα έχουμε λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές σε σχέση με ένα χρόνο πριν».

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως και το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποφασίστηκαν στην προγραμματική της συνδιάσκεψη, θα αναλάβει το επόμενο διάστημα να «επικοινωνήσει» ο Αλέξης Τσίπρας, με έμφαση κυρίως στην περιφέρεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και να πραγματοποιήσει περιοδείες σε πρωτεύουσες νομών. Μια κίνηση που εντάσσεται στον σχεδιασμό ώστε οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος να συζητηθούν με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ενώ παράλληλα να θέσουν σε εγρήγορση τις τοπικές κομματικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα