ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση για εκλογή προέδρου στις 10-16 Σεπτεμβρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση για εκλογή προέδρου στις 10-16 Σεπτεμβρίου
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ EUROKINISSI

Αποφάσεις για τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέας ηγεσίας έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η εκλογή νέου/ας προέδρου να γίνει 10-16 Σεπτεμβρίου, αφού θα έχει προηγηθεί το διαρκές συνέδριο.

Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 252 παρόντων:

  • 160 τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Πολιτικής γραμματείας
  • Μόλις 88 υπέρ της πρότασης που είχε κατατεθεί για εκλογή προέδρου στις 26 Νοεμβρίου
  • 2 λευκά
  • 2 “παρών”

Ειδικότερα, η πρόταση που υπερψηφίστηκε αναφέρει:

  • Διαρκές συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου
  • Εκλογές Προέδρου 10 & 16 Σεπτεμβρίου
  • Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο

Σημειώνεται πως η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε (από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, συντονιστή του τμήματος ΜμΕ του κόμματος), προέβλεπε έως τις 31 Αυγούστου να έχει ληφθεί απόφαση από την ΚΕ για το είδος του συνεδρίου που πρέπει να διεξαχθεί (διαρκές ή έκτακτο), διεξαγωγή του συνεδρίου στις 27-29 Οκτωβρίου και στις 26 Νοεμβρίου εκλογή προέδρου.

Οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο και σε σημαντικό βαθμό ενωτικό κλίμα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είχε η Έφη Αχτσιόγλου που στην δημόσια δήλωσή της επισήμανε για τις υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ πως «είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας». Εκτίμησε πως «έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική».

Παράλληλα, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να «υπερβεί» το δίλλημα «Αριστερά η Κέντρο» για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές του φαίνεται να εκφράζονται από τις υποψηφιότητες του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τόνισε ότι «αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση και το μόνο στο οποίο τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς υποστήριξε πως έως σήμερα το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Τόνισε πως «εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο» και «κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος». Είπε επίσης ότι «η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές».

Αντίστοιχα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια» αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα». Γι’ αυτό πρέπει να έχει «σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font