ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός, διλήμματα και ‘αγκάθια’ για τη Novartis
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να εξετάζουν όλα τα ως τώρα δεδομένα της υπόθεσης Novartis, προκειμένου να καθορίσουν την τελική στάση τους για την διερεύνηση της υπόθεσης
- 08 Φεβρουαρίου 2018 07:16
Με κεντρικό στόχο να μην αποβεί η “σπουδή” ή η βιασύνη σε βάρος της ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Novartis, Μαξίμου και Κουμουνδούρου προβληματίζονται για τον δέοντα χειρισμό της δικογραφίας, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση και με δεδομένες τις προβλέψεις παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, παρότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “φωτογράφιζαν” τις προηγούμενες ημέρες την υποβολή αιτήματος για συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, εν τέλει αποφασίστηκε να εξεταστούν πρώτα όλα τα νομικά και πολιτικά στοιχεία και να ληφθούν μετά οι αποφάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άλλωστε, για την κυβερνητική πλειοψηφία όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου -η οποία είναι θέμα μερικών ημερών, αν όχι ωρών.
Σενάρια και “αγκάθια”
Άλλωστε, στην εν λόγω συνεδρίαση εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα αλλά και οι κίνδυνοι -κυρίως σε ό,τι αφορά την προανακριτική επιτροπή, με δεδομένο ότι και στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, η συγκεκριμένη επιτροπή που είχε συσταθεί τότε είχε αναγκαστεί να ρίξει την αυλαία των εργασιών της τρεις μήνες μετά, παραδεχόμενη ότι το σκέλος των κατηγοριών που εξέταζε είχαν παραγραφεί.
Σε κάθε περίπτωση, αφ’ ης στιγμής όσα περιγράφονται στην δικογραφία αφήνουν σκιές και υπόνοιες για δωροδοκία και διαφθορά, η πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης συνεχίζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφού υπάρχουν αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν πως οτιδήποτε άλλο θα ήταν “ημίμετρο”. Στον αντίποδα, όμως, άλλα στελέχη θεωρούν πως θα ήταν καλύτερο να συνεχίσει η Δικαιοσύνη την έρευνα.
Μήνυμα Κοντονή
Ίσως, μάλιστα, να μην ήταν τυχαία μία αποστροφή του λόγου του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha”. “Προσωπική μου γνώμη, εγώ νομίζω ότι για τα αδικήματα τα οποία σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες κτλ, το καλύτερο είναι να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα”, επισήμανε ο κ. Κοντονής, για να εξηγήσει αμέσως μετά: “Υπάρχουν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί, όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και μπορεί η εισαγγελική αρχή να εξαντλήσει εκεί την έρευνά της σε όλα τα επίπεδα”, παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο φόβος της παραγραφής
Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα προβληματισμό, η πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης μπορεί να πλήττει επικοινωνιακά και πολιτικά τα πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία, ωστόσο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει στην παραγραφή. Άλλωστε, τα περιγραφόμενα ως πιθανά αδικήματα (δωροληψία, απιστία κ.α.) έχουν ήδη παραγραφεί, ακόμη κι αν διαπιστωθεί ότι συνέβησαν. Αντιθέτως, αν η έρευνα συνεχιστεί από την Δικαιοσύνη, τότε είναι περισσότερες οι πιθανότητες να προκύψουν στοιχεία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος -κάτι που θεωρείται “διαρκές” αδίκημα, δεν παραγράφεται και οδηγεί στον φυσικό δικαστή για τα περαιτέρω.