ΣΥΡΙΖΑ: Σε “θερμό” κλίμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Διαβάζεται σε 3'
ΣΥΡΙΖΑ: Σε “θερμό” κλίμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Τέλος στα υπονοούμενα περί «μαύρου χρήματος» απαιτούν στελέχη του κόμματος. Παραμένουν οι διαφωνίες για τα οργανωτικά και την κεντροαριστερά

Αντιμέτωπος με την απαίτηση να μπει τέλος στην φημολογία περί «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει «ξεκινήσει» ο ίδιος όπως και στενοί συνεργάτες του, αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η Πολιτική Γραμματεία που θα ξεκινήσει στις 14.00 το μεσημέρι και προγραμματίζεται να διαρκέσει έως τις 18.00 θα είναι ουσιαστικά η …συνέχεια της συνεδρίασης που έγινε την  προηγούμενη εβδομάδα και «έμεινε στην μέση». Αντικείμενό της θα είναι τα οικονομικά του κόμματος, οι εξελίξεις στα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης ενώ είναι άγνωστο αν στην ατζέντα θα βρεθεί και το ζήτημα των οργανωτικών αλλαγών που έχουν προταθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το κείμενο των 8

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση κατατέθηκε κοινό κείμενο από 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου).

Σε αυτό επισημαίνονταν μεταξύ άλλων η ανάγκη να υπάρξει από το όργανο σαφής καταδίκη σε οποιαδήποτε αναφορά, υπονοούμενο ή αιχμή σχετικά με την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος στο παρελθόν και ιδίως επί της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Αυτά μετά τις γενικόλογες αναφορές σε «μαύρο χρήμα» που έχει κάνει τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης σε αναρτήσεις του από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε μετέπειτα δηλώσεις του, όσο και ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης. Αμφότεροι έχουν δηλώσει πως δεν αναφέρονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως από τα προαναφερόμενα στελέχη εκτιμάται πως το έκαναν με ασαφή τρόπο.

Στο ίδιο κείμενο καταγράφονταν διαφωνίες  σε δύο ακόμη σημεία: Αρχικά στο ζήτημα της ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς που δεν αντιμετωπίζεται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας. Επίσης στις προτάσεις για τις οργανωτικές αλλαγές που αποτιμώνται ως συθέμελη διάλυση των κομματικών οργάνων που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρευστοποίηση.

Το κλίμα

Το κλίμα που θα διεξαχθεί η Πολιτική Γραμματεία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την στάση του Στέφανου Κασσελάκη. Αφού τυχόν άρνηση του να συναινέσει σε μία ανακοίνωση για τα οικονομικά ζητήματα αναμένεται να προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις. Αυτά ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί έντονη δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι στα ΜΜΕ του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, για το οποίο ουδέποτε ενημερώθηκε η Πολιτική Γραμματεία.

Στην τελευταία του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως «έχω ξεκαθαρίσει ότι οι αναφορές μου σε μαύρο χρήμα δεν αφορούσαν στο δικό μας κόμμα». Πρόσθεσε όμως πως «σε ό,τι με αφορά, μπορώ να μιλήσω για την περίοδο που είμαι πρόεδρος του κόμματος και να διαβεβαιώσω ότι όσο ηγούμαι του ΣΥΡΙΖΑ, καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου».

Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε χθες ο Νίκος Παππάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη . Σημειώνοντας αναφορικά με το «μαύρο χρήμα» πως «πρέπει να υπάρξει μία ηγετική πρωτοβουλία που να κλείνει αυτό το θέμα (, καθώς εκτός των άλλων «αποτελεί στρέβλωση στην πολιτική συζήτηση, όταν είναι γνωστή η πολιτεία και το παρελθόν άλλων κομμάτων να συζητάμε αυτά τα θέματα με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενόψει της Πολιτικής Γραμματείας σημείωσε πως «πρέπει ψύχραιμα και συλλογικά, να αποφανθούμε και για τα θέματα της συγκυρίας και για τον σχεδιασμό μας».

Να σημειωθεί πάντως πως ανεξαρτήτως από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, το κλίμα διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ «καλά κρατεί». Η συνθήκη αυτή αναμένεται να παραμείνει, εκτός κάποιας εντυπωσιακής εξέλιξης, έως το οργανωτικό συνέδριο του κόμματος τον επερχόμενο Οκτώβριο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα