ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο για την ουκρανική κρίση

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο για την ουκρανική κρίση
Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ενεργειακή ακρίβεια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ της ειρήνης στην Ρωσική πρεσβεία καλεί σήμερα το απόγευμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση των βέβαιων επιπτώσεων που θα υπάρξουν για τα ελληνικά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από χθες ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες τόσο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας όσο και για το να μην «πληρώσουν» την κρίση οι καταναλωτές.

Στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων αλλά και πολιτική εκτίμηση της κατάστασης. Ήδη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε ανάλυση από τους τομεάρχες του κόμματος αλλά και από τους στρατιωτικούς και ενεργειακούς συμβούλους που συμμετείχαν.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή και ζητώντας ειδική μέριμνα για την ελληνόφωνη κοινότητα. Παράλληλα όμως εμφανίστηκε προβληματισμένος για το αν «οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα προετοιμασμένη για τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις». ‘Οπως παρατηρησε «εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της». Για τα ζητήματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και να ζητήσει να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις κινήσεις που έχει κάνει.

Συγκέντρωση στην Ρωσική πρεσβεία

Όσον αφορά την ίδια την ουκρανική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ασυζητητί υπέρ του να ξεπεραστεί με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο. Απαιτεί όμως παράλληλα να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Ταυτόχρονα αξιώνει να μην υπάρξει καμία στρατιωτική εμπλοκή της χώρας. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνει «συγκέντρωση υπέρ της Ειρήνης» έξω από το κτίριο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Ψυχικό σήμερα στις 18.00 το απόγευμα.

«Η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία είναι μία ακραία αρνητική εξέλιξη που αμφισβητεί το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της ειρήνης. Ως παγκόσμια κοινωνία αλλά και οι θεσμοί και ο πολιτικός κόσμος έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών» επισήμανε μιλώντας για το θέμα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Τόνισε μάλιστα ότι «στον πόλεμο δεν μπορείς να είσαι παρατηρητής και επιτρέπεται να διαλέγεις πλευρά, γιατί πρέπει να είσαι με την πλευρά της ειρήνης. Η επιλογή είναι αυτόματη και μονοσήμαντη, εκπέμπουμε ξεκάθαρα το μήνυμα «σταματήστε τον πόλεμο». Η λύση ποτέ δεν μπορεί να είναι μία επέμβαση». Αναφέρθηκε όμως και στα ζητήματα της ενέργειας σημειώνοντας ότι «γίνεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί η ουκρανική κρίση ως δικαιολογία για την κρίση ακρίβειας στην ενέργεια που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες στην Ελλάδα».

Να κρυφτεί πίσω από την ουκρανική κρίση για τα θέματα της ακρίβειας προσπαθεί η κυβέρνηση σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος Eurokinissi

Στο ενεργειακό ζήτημα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο Γιάννης Μπαλάφας. Εκτίμησε ότι «οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ πιθανό να εκτοξευτούν και να υπάρξει ζήτημα επάρκειας, η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα πολιτική της στο ενεργειακό και να επανεξετάσει το ζήτημα της αξιοποίησης των εγχώριων ορυκτών καυσίμων, ιδιαιτέρως των λιγνιτών. Προφανώς σε βάθος χρόνου η λειτουργία των μονάδων αυτών πρέπει να σταματήσει, αλλά λόγω της έκτακτης κατάστασης πρέπει να εξεταστεί η επαναλειτουργία τους ενώ πρέπει να αναζητηθούν και εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου». Επίσης αναφέρθηκε στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραχώρησε επ’ αόριστον στις ΗΠΑ» τονίζοντας πως «Δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές-νατοϊκές δυνάμεις για εχθροπραξίες στην Ουκρανία».

Στον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ε.Ε αναφέρθηκε ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης. Όπως είπε «παρόλο που βλέπω να κλιμακώνεται η σύγκρουση, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιμείνει σε διπλωματική λύση» προσθέτοντας πως «είναι ανάγκη και οι λαοί να αντιδράσουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα