ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τον Νοέμβριο και νέος πρόεδρος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου

Διαβάζεται σε 5'
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τον Νοέμβριο και νέος πρόεδρος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου INTIME NEWS

Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου να διεξαχθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Εντός Νοεμβρίου το συνέδριο.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθαίρεση Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, με σκοπό τα επόμενα βήματα που θα αναδείξουν και τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Η διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας είναι η 24η Νοεμβρίου (1ος γύρος) και η 1η Δεκεμβρίου (αν χρειαστεί δεύτερος γύρος). Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η διεξαγωγή (εκτάκτου) συνεδρίου του κόμματος μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου.

Αυτή θα είναι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ουσιαστικά, βρέθηκε μία μέση λύση. Ο Παύλος Πολάκης είχε εκφράσει την πρότασή του οι εκλογές να διεξαχθούν τον Νοέμβριο, οι 87 από την άλλη, πρότειναν ένα πιο μακρύ διάστημα. Και εν τέλει, η χρυσή τομή βρέθηκε κάπου στη μέση.

Όσοι πρόσκεινται στον Κασσελάκη, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για πιθανή νέα υποψηφιότητά του. Ήταν όμως αυτοί που ήθελαν οι διαδικασίες να είναι περισσότερο άμεσες ώστε να μην διαρκέσουν έως και τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι όποιες διαφωνίες διατυπώθηκαν ήπια.

Σημειώνεται ότι τον Νίκο Παππά στη ΔΕΘ θα συνοδεύσει με ρόλο εκπροσώπου Τύπου ο Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ:

Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αντικείμενο την υλοποίηση των δημοκρατικά ειλημμένων και με βάση το καταστατικό του κόμματος αποφάσεων της τελευταίας Κ.Ε., αναφορικά με τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου και την εκλογή προέδρου, όπως και για την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος, ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως αποφασίστηκε από την Κ.Ε, σε δυο εβδομάδες, θα συγκληθεί εκ νέου η Κ.Ε., για να σχεδιάσει και να αποφασίσει συλλογικά τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια, με οδηγό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, και με πυξίδα την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων.

Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Σεπτεμβρίου, είναι για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου, εκλογή νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Είναι σαφές ότι αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης, η αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική του. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αμετανόητος, χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση. Εμμένοντας στις ίδιες αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές που φτωχοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία και ωφελούν τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Οι δήθεν παροχές που εξήγγειλε, όπως η πενιχρή αύξηση των συντάξεων, ή οι τις αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους υγειονομικούς και τους ένστολους αποδεικνύονται ψίχουλα, τα οποία θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Είναι ανίκανη και δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στο στεγαστικό, στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.

Γιατί θεμέλιο και οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ασκηθούν ακόμα πιο δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προοδευτική αντεπίθεση, για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ενεργή συμμετοχή τους να ενδυναμώσουν τη φωνή του κόμματος και την προοπτική του.

Πολάκης: Το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επουλωθεί και να κλείσει γρήγορα

Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του κόμματος επανέλαβε ο Παύλος Πολάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εκφράζοντας την άποψη ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Θεωρώ ότι το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επουλωθεί και να κλείσει γρήγορα με την έκφραση της γνώμης των μελών του και όλου του κόσμου που πιστεύω ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «το πρώτο καθήκον είναι να οργανώσουμε την πάλη για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι εκ νέου υποψήφιος απάντησε: «Γιατί να μην είναι; Φυσικά και μπορεί να είναι. Αυτές οι ακρότητες που ακούγονται και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι υποβολιμιαίες, δεν είναι η πραγματική κατάσταση». «Αλλά εδώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι περιμένει δημοσκόπηση για να φτιάξει άλλο κόμμα. Ελπίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Σχετικά με την προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών νέας ηγεσίας, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν το αργότερο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. «Δεν έχουμε περιθώριο να πάμε παραπέρα. Το παραπέρα σημαίνει κατάσταση παραλυτική», σημείωσε.

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η συνεδρίαση της ΠΓ για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή και την παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα