ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα της Κεντρικής Επιτροπής – Σε θέση άμυνας ο Κασσελάκης

Διαβάζεται σε 4'
ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα της Κεντρικής Επιτροπής – Σε θέση άμυνας ο Κασσελάκης
INTIME

Η ώρα της μεγάλης μάχης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε αφού το Σάββατο στις 12μμ ανοίγει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή με εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη. Δεδομένη η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του.

Είχε προαναγγελθεί ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο θα εξελισσόταν σε μάχη ολκής μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Και πράγματι έτσι είναι καθώς τόσο οι προεδρικοί όσο και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα παίξουν τα ρέστα τους με στόχο την τελική κυριαρχία.

Η κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη από την κίνηση των 87 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Την Παρασκευή το βράδυ σε σύσκεψη διαρκείας, τα μέλη της κίνησης ζύγισαν τα δεδομένα και αποφάσισαν να προχωρήσουν συγκρουσιακά αφού, κατά τη γνώμη τους, σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα θα μικρύνει και άλλο.

Το αν η πλευρά Πολάκη ακολουθήσει/στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση μομφής ή καταθέση δική της είναι κάτι που θα φανεί. Πάντως και την Παρασκευή ο Χανιώτης πρώην Υπουργός επέμεινε στη γραμμή ρήξης χρησιμοποιώντας μάλιστα σχετικές… μαντινάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε ο βουλευτής που στην αρχή της εβδαμάδας επανέκαμψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος “για να γιατρέψεις μια πληγή, πρώτα τη καθαρίζεις κι αν δε γατέχεις να χαλάς, μην ξεκινάς να χτίζεις”. Οπου πληγή η κατάσταση του κόμματος σήμερα υπό την παρούσα ηγεσία, αν επιχειρήσει κανείς μία ερμηνεία.

Η πλευρά Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να αποφορτιστεί την Παρασκευή από τη βαριά εσωκομματική ατμόσφαιρα περιοδεύοντας στη Θεσσαλία ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023. Ο ίδιος δεν θέλησε να τοποθετηθεί εκ νέου με εξαίρεση τη φράση “το κόμμα είναι ο λαός του” που αποτυπώνει προφανώς την πεποίθησή του ότι μόνο εκείνος εκφράζει τη βάση.

Στην Αθήνα όμως, η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά με συνέντευξή της στο Mega άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με τη στάση του προέδρου στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής αν “προκληθεί” από την άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει ο Κασσελάκης σε περίπτωση που η πρόταση μομφής απορριφθεί μεν αλλά με ελάχιστη πλειοψηφία δε, η κα Κεχαγιά απάντησε ότι πρέπει πρώτα να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα και να έχει η ηγετική ομάδα όλη την εικόνα στη διάθεσή της. Τουτέστιν, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο πρόεδρος μπορεί να καταφύγει στην ετυμηγορία της βάσης.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο Κασσελάκης να αιφνιδιάσει προλαβαίνοντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Να τονίσει στην αρχική εισήγησή του στο σώμα (στις 12μμ) ότι προσφεύγει ο ίδιος σε εκλογές, αν και κάτι τέτοιο θα έρθει σε αντίθεση με τη στάση του στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης όταν και κάλεσε όσους τον αμφισβητούν να το κάνουν στο επικείμενο συνέδριο του Οκτωβρίου χωρίς ο ίδιος να σηκώσει το γάντι.

Σε κάθε περίπτωση η κάθε πλευρά μετράει ένα-ένα τα κουκιά. Το προεδρικό μπλοκ είχε διαρροές τις τελευταίες ημέρες που εκφράστηκαν κυρίως με τη διαφωνία στην πρόταση Κασσελάκη για την αλλαγή ονόματος στον ΣΥΡΙΖΑ (η οποία, έτσι και αλλιώς, παραπέμφθηκε στις καλένδες). Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι βουλευτές ή τα στελέχη θα θελήσουν να βάλουν την υπογραφή τους σε κείμενο μομφής κατά του προέδρου.

Οι 87 πιστεύουν ότι μπορεί να απειλήσουν άμεσα τον πρόεδρο φτάνοντας πάνω από τις 140 ψήφους υπέρ της μομφής. Σημειωτέον ότι η Κεντρική Επιτροπή έχει πλέον λιγότερα από 300 μέλη και η όποια απόφαση θα ληφθεί με την πλειοψηφία των παρόντων.

Την Παρασκευή εξάλλου έγινε γνωστό ότι εφόσον ανοίξει θέμα ηγεσίας, υποψηφίος πιθανότατα θα είναι και ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, πρόθεση που άλλωστε είχε διαφανεί.

Οπως γίνεται, τέλος, κατανοητό το θέμα των καταστατικών αλλαγών που πρότεινε ο Κασσελάκης θα μπει σε δεύτερη μοίρα εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας. Το καταστατικό προβλέπει ότι σε περτίπτωση που η πρόταση μομφής εγκριθεί από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής τότε το κόμμα καταφεύγει σε άμεσο, έκτακτο συνέδριο. Εκτός και αν η πρόταση μομφής εμπεριέχει δέσμευση για άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν από τη διεξαγωγή συνεδρίου. Κάτι που όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν είναι καθόλου απίθανο ότι θα προκύψει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα