ΣΥΡΙΖΑ: Στους πέντε (υποψηφίους) άλλοι δεν χωρούν – Πώς αντιμετωπίζεται η πρόταση να ψηφίσουν οι φίλοι

ΣΥΡΙΖΑ: Στους πέντε (υποψηφίους) άλλοι δεν χωρούν – Πώς αντιμετωπίζεται η πρόταση να ψηφίσουν οι φίλοι
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθεί προς το διαρκές συνέδριο του Σαββάτου χωρίς να υπάρξουν, όπως διαφαίνεται, άλλες εκπλήξεις.

Τρεις ημέρες πριν από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (2 Σεπτεμβρίου, κλειστό γήπεδο Σπόρτινγκ), γνωρίζουμε με ασφάλεια δύο, κυρίως, πράγματα.

Πρώτον, ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία θα είναι πέντε, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη την Τρίτη. Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και ο νέος Στέφανος θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών του κόμματος στις 10 Σεπτεμβρίου (και αν χρειαστεί στις 16).

Αλλες υποψηφιότητες δεν πρόκειται να κατατεθούν, τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα (η σχετική διορία τελειώνει στις 2 Σεπτεμβρίου). Ο μεν Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρεται καθώς είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι η εκλογή προέδρου έπρεπε να γίνει αργότερα.

Ο δε επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε και πάλι την Τρίτη (στο OPEN) ότι “από την πλευρά μου, προσπαθώ να συμβάλλω στη συλλογική υπόθεση του κόμματος μας και στη συλλογική λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν μπορώ να εμπλέξω αυτή την προσπάθεια με προσωπικές επιδιώξεις γιατί έχουμε πυκνές πολιτικές εξελίξεις”.

Δεν τελειώνει βέβαια τη συζήτηση με μία απολύτως ξεκάθαρη τοποθέτηση, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο και την ευελιξία των κινήσεων για να κινηθεί σε κατεύθυνση υποψηφιότητας. Ειρήσθω εν παρόδω στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη ο Σωκράτης Φάμελλος θα αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το φλέγον ζήτημα των πυρκαγιών (και όχι μόνο) και έχει ρίξει το βάρος του εκεί.

Ποιοι ψηφίζουν για πρόεδρο

Στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Τουλάχιστον αυτό ξέραμε μέχρι και την Τρίτη όταν ο Νίκος Παππάς, με τοποθέτησή του, άνοιξε το θέμα, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος (που όμως δεν είναι μέλη) καταβάλλοντας προφανώς και ένα συμβολικό αντίτιμο.

Η πρόταση αυτή δεν έχει πολλές ελπίδες να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ακόμα και η πρόταση Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του κόμματος από την κομματική βάση είχε συναντήσει σθεναρή αντίδραση κάτι που φάνηκε στο περσινό συνέδριο.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος και όσοι εγγραφούν στα μητρώα του κόμματος μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, στις 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι άλλωστε και η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται η πρόταση αυτή να έρθει στην Πολιτική Γραμματεία (που αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι), αντικείμενο της οποίας θα είναι η συγκρότηση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του συνεδρίου. Το διαρκές συνέδριο του Σαββάτου εξάλλου δεν πρόκειται να λάβει τέτοιους είδους αποφάσεις (σχετικές με αλλαγές στο εκλογικό σώμα που θα εκλέξει τον πρόεδρο ή για αλλαγή του τρόπου εκλογής του γραμματέα όπως προτείνει ο Διονύσης Τεμπονέρας). Τέτοιου είδους ζητήματα θα μπουν στο συνέδριο που θα διεξαχθεί μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου του Σαββάτου πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μην εκφράζουν προτίμηση για τον υποψήφιο πρόεδρο της αρεσκείας τους κάτι που προφανώς θα εξακολουθήσουν να κάνουν. Δεν είναι λίγες οι φωνές εντός της Κουμουνδούρου άλλωστε που αναφέρουν ότι η δημοσιοποίηση προτίμησης είναι μέθοδος ξένη προς την Αριστερά και δεν εκφράζει τις αξίες του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη και η Ρένα Δούρου αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τέλους κλειστά τα χαρτιά τους όπως άλλωστε έχουν πράξει μέχρι στιγμής. Είναι επίσης σαφές ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δεν θα εκφράσει καμία προτίμηση, από θέση αρχής. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο γραμματείς του κόμματος, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη που έχουν επωμιστεί το μεγάλος βάρος της οργάνωσης του συνεδρίου και της εκλογικής διαδικασίας.

Τέλος, ένα ζήτημα που άρχισε να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως την Τρίτη είναι η εκλογική διείσδυση του Στέφανου Κασσελάκη στους άλλους τέσσερις υποψηφίους. Η άποψη ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη “κονταίνει” την αντίστοιχη του Νίκου Παππά δεν γίνεται αποδεκτή απ’ όλους, ειδικά από τους ειδικούς στο χώρο της μελέτης της εκλογικής επιρροής που κρατούν μικρό καλάθι.

Είναι άλλωστε σαφές ότι μετά την εκλογική καθίζηση του Μαϊου και του Ιουνίου τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αχαρτογράφητα και κάθε είδους πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Πηγές του χώρου πάντως έλεγαν την Τρίτη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείεται να μην έχει μετρήσει το αποτύπωμά του πριν λάβει την οριστική απόφαση να διεκδικήσει την αρχηγία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα