ΣΥΡΙΖΑ: Το restart με Παππά στη ΔΕΘ έμεινε μισό, ο Κασσελάκης συνεχίζει το σόου
Διαβάζεται σε 6'Η σαφώς… κεντροαριστερή παρουσία του Νίκου Παππά στη Θεσσαλονίκη δεν εμπόδισε τον Στέφανο Κασσελάκη να συνεχίσει το δικό του σόου, το οποίο περιλαμβάνει πλέον και νομικές ενέργειες.
- 16 Σεπτεμβρίου 2024 06:03
Κατά το προηγούμενο τριήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει ένα restart από τη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να συμπεριφερθεί ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Ενα πολιτικό κόμμα δηλαδή. Ενα πολιτικό κόμμα μάλιστα που, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, μπορεί και θέλει να ξανακυβερνήσει παρά τα όσα έχουν γίνει στις τάξεις του τον τελευταία χρόνο. Παρεμπιπτόντως, ο Παππάς φόρεσε ακόμα και μπλούζα restart στο περίπτερο του ποδοσφαιρικού Ηρακλή.
Τα κατάφερε; Και ναι και όχι. Για πρώτη φορά μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την αίσθηση ενός κόμματος που διαθέτει στοιχειώδεις λειτουργίες και την ελάχιστη ενότητα. Η παρουσία του Παύλου Πολάκη στο πλευρό του Νίκου Παππά το Σάββατο στην ΔΕΘ δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη ούτε και το γεγονός ότι έδωσαν το “παρών” στο σύνολο 14 βουλευτές του κόμματος με διαφορετικές προτιμήσεις στο εσωκομματικό παιχνίδι. Από τη Θεοδώρα Τζάκρη μέχρι τον Σωκράτη Φάμελλο και από την Κατερίνα Νοτοπούλου μέχρι τον Γιάννη Σαρακιώτη. Παρούσα, και αυτό έχει σημασία θεσμικά, ήταν και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου.
Την Κυριακή βέβαια οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει. Ούτε ο Πολάκης ούτε η Τζάκρη ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο σε μία διαδικασία που έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσε να έχει την λάμψη του παρελθόντος. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι πρόεδρος του κόμματος, είναι απλώς επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εξουσιοδοτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή να εκπροσωπήσει τον οργανισμό στη ΔΕΘ, τίποτα περισσότερο.
Εκτός αυτού, ελάχιστα λεπτά πριν αρχίσει την τοποθέτησή του στο Βελλίδειο, πληροφορήθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην ανάκληση του πληρεξουσίου προς τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Το τάιμινγκ της διαρροής προφανώς δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ηταν σαν να ισχυριζόταν ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να ακυρώσει στην πράξη την όποια πολιτική σημασία της παρουσίας Παππά στο βήμα της ΔΕΘ. “Θέλει απλά να κερδίσει τις εντυπώσεις και να θυματοποιηθεί” τόνισε κομματική πηγή στο NEWS 24/7.
Είναι, πλέον, πασιφανές ότι η Κασσελακειάδα θα συνεχίσει να εξελίσσεται με αμείωτη ένταση μέχρι να κορυφωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες με τη διεξαγωγή του συνεδρίου και της εκλογής προέδρου. Και όλα αυτά χωρίς ο πρώην πρόεδρος να έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.
ΠΑΣΟΚ, Λαϊκό Μέτωπο και Καταστατικό από… Νίκο Παππά
Ο Νίκος Παππάς, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ξεκαθάρισε τις δικές του προθέσεις ως προς την εσωκομματικη εκλογή, προσπάθησε να είναι θεσμικός και τυπικός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δώσει ένα στίγμα των προτάσεών του και της αντίληψής του για το πως μπορούν οι προοδευτικές δυνάμεις να επικρατήσουν στη σκληρή κόντρα με τη δεξιά.
Εκανε σαφές με τις τοποθετήσεις ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη τον χωρίζει πλέον άβυσσος αφού υπερασπίστηκε, και όχι μία, φορά τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και το καταστατικό του κόμματος για το οποίο ακούστηκαν και διατυπώθηκαν εσχάτως αντικρουόμενες απόψεις, ακόμα και από διακεκριμένους νομικούς. “Ολες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ ελέγχονται, ακόμη και αυτή του προέδρου” επαναλάμβανε συνεχώς. Βεβαίως, συμπλήρωσε ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι υποψήφιος, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με ενδεχόμενη διαγραφή του.
Ο Νίκος Παππάς και στο παρελθόν δεν είχε κρύψει την προτίμησή του για ένα κεντροαριστερό μέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να ορίσει και να ονοματίσει το ΠΑΣΟΚ ως το μοναδικό εν δυνάμει σύμμαχο για το κόμμα απορρίπτοντας, παράλληλα, το σενάριο σ’ αυτή τη συμμαχία να χωρέσουν οι πρώην σύντροφοί του από τη Νέα Αριστερά οι οποίοι “πήραν τις έδρες υπό μάλλης” όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Με όσα επεσήμανε αλλά και με τις συναντήσεις που επέλεξε να κάνει, ο Παππάς κατέθεσε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί να χαρίσει το κόμμα του στο ΠΑΣΟΚ αφού το τμήμα του εκλογικού σώματος στο οποίο απευθύνθηκε πολλές φορές και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή.
Μίλησε, επίσημα, ένθερμα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία το οποίο και παρουσίασε ως παράδειγμα από το οποίο οι ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Ξιφούλκησε, τέλος, εναντίον των τραπεζών αλλά και της τάσης της κυβέρνησης να μοιράζει τα χρήματα του ταμείο ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς την ώρα που “το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων μένει εκτός τραπεζικού δανεισμού”.
Ολα τα παραπάνω συγκροτούν μία πλατφόρμα Παππά; Ο ίδιος είπε ότι όσα τόνισε αποτελούν συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσα ανακοινώθηκαν απειχούν και τις δικές του απόψεις, όπως και οι προτάσεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την στεγαστική κρίση που ο ΣΥΡΙΖΑ “έφερε” στη Θεσσαλονίκη μέσω του επικεφαλής της ΚΟ. Ολες αυτές οι προτάσεις και οι σκέψεις έχουν πρόσημο κεντροαριστερό, όχι καθαρά αριστερό.
Συμπερασματικά, αν ο Νίκος Παππάς καταθέσει, τελικά, υποψηφιότητα, θα ξέρουμε τα όρια στα οποία θα κινηθεί ιδεολογικά και πολιτικά. Αυτά τα όρια έχουν χώρο σχεδόν για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων.
Μιλώντας για υποψηφιότητες, αυτή η εβδομάδα ίσως μάς κάνει σοφότερους. Δίπλα στον Παύλο Πολάκη και τον Νικόλα Φαραντούρη, που έχουν κάνει ήδη γνωστές τις σχετικές προθέσεις τους, αναμένεται να προστεθεί τουλάχιστον ένα όνομα, αυτό του Στέφανου Κασσελάκη. Την ίδια ώρα οι ζυμώσεις στις τάξεις των 87 θα συνεχιστούν έτσι ώστε να καταλήξουν σε κοινό πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να γίνει εκ των φαβορί για εκλογή. Το αν τελικά κινηθεί σε κατεύθυνση υποψηφιότητας και η Ρένα Δούρου θα φανεί επίσης σύντομα.
Τέλος, γίνεται φανερό μέρα με τη μέρα και με τα ψηφίσματα ΟΜ και νομαρχιακών επιτροπών, ότι η βάση μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφώς διαφοροποιηθεί από την εσωκομματική κάλπη του 2023 και μετά. Σ’ αυτόν τον κόσμο ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι κατέχει τη μερίδα του λέοντος, δείγμα της αλλαγής φυσιογνωμίας του κόμματος τους τελευταίους 12 μήνες. Ισως πρόκειται για παράμετρο που παίξει σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη διαδικασία εκλογής προέδρου.