ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονοδιάγραμμα προς το έκτακτο συνέδριο μετά την καθαίρεση Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 5'
Στιγμιότυπο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI

Τα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή.

Με ψήφους 163 υπέρ, 120 κατά, 2 λευκά και 1 άκυρο τα μέλη υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, αποφασίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να συνεχίσει στη θέση του ως πρόεδρος και τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαδίζει προς τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό του.

Τα επόμενα βήματα μέχρι το έκτακτο συνέδριο

Το σχέδιο, που αποφασίστηκε χωρίς την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, προβλέπει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη (10/09) και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ορίστηκε σε δύο εβδομάδες, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις. Να είναι το συνέδριο, συνέδριο υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με την εκλογή νέου προέδρου, όπως πρότεινε ο Παύλος Πολάκης. Και αρκετές άλλες.Τελικά, η Κεντρική Επιτροπή, θα εισηγηθεί έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα ανακηρυχθούν και οι υποψήφιοι για την προεδρία. Στο εν λόγω έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί και πολιτική συζήτηση επί προγραμμάτων.

Το συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα, όπως αποφασίστηκε, να ακυρώσει την απόφαση περί μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Όσο για το ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, πάρθηκε η απόφαση να είναι ο επικεφαλής της ΚΟ Νίκος Παππάς.

Μάλιστα ο κ. Παππάς, όπως και άλλα μέλη της ΚΕ, τόνισαν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το περσινό λάθος με την παραβίαση, ουσιαστικά, του καταστατικού και να διεξαχθεί πολιτική συζήτηση και συνέδριο πριν από την εκλογή του προέδρου.

Ο κ. Παππάς τόνισε ακόμα ότι το καταστατικό είναι το Σύνταγμα του κόμματος και πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό.

Η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την απόφαση της ΚΕ, έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου οργάνου του κόμματος ενώ στην ΚΟ υπάρχει απόλυτος διχασμός στα δύο.

Οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα έξω από την αίθουσα που γίνονται οι εργασίες της ΚΕ. Ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν εισακούεται η βάση του κόμματος. Στην εμφάνισή του στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτήθηκε ενώ κόσμος φώναζε “εμείς έχουμε πρόεδρο”.

Στην πρώτη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν για ακόμη μία φορά διχαστικός. “Είμαι λυτρωμένος” τόνισε. “Τώρα καταλαβαίνετε τι αντιμετώπισα από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκα. Νίκησε η κομματική γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος φορώντας στα μέλη της ΚΕ κουκούλες. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται απο την πρώτη κιόλας μετά την ψήφο των μελών.

Λογοδοτώ μόνο στον κόσμο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα κάνω αυτή τη φορά. Σ’ αυτούς θα ανακοινώσω τις προθέσεις μου”.

Μετά τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης αποχώρησε από την αίθουσα ενώ χειροκροτούνταν από παρευρισκόμενους.

Οι πρώτες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της ΚΕ

Μετά την ψηφοφορία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξερχόμενοι της ΚΕ πραγματοποίησαν δηλώσεις, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που στην πράξη στήριζε τον Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα της κοινωνίας και του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο” τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για ανάγκη νέας πολιτική πρόταση «που να δίνει διέξοδο και προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και τόνισε πως «δεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα, ούτε κουκουλοφόροι».

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης δήλωσε διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος πρόεδρος, και συνέχισε λέγοντας πως «εξέφρασα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο μιας πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της νέοφιλευθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σημείωσε πως «υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλα τα στελέχη και είμαστε βέβαιοι ότι με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση των προβλέψεων του καταστατικού θα διεξαχθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ακριβώς έγινε και πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν είχαμε την αλλαγή ηγεσίας με τον Αλέξη Τσίπρα» και συνέχισε λέγοντας πως «στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας, ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις και θα πάνε όλα όπως προβλέπει το δημοκρατικό μας καταστατικό και η δημοκρατική μας ευθύνη».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα