Συζήτηση για τον προϋπολογισμό σε άδεια έδρανα
Πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού... Ώρα 8.20 μ.μ. Στο βήμα ο Νίκος Νικολόπουλος. Για άλλη μια φορά άδεια τα έδρανα των βουλευτών...
- 03 Δεκεμβρίου 2014 20:32
Η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι τριήμερη κ ολοκληρώνεται την Κυριακή το βράδυ με την ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία.
Αντιπαράθεση εισηγητών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική υπήρξε η αντιπαράθεση των γενικών εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επί του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επετέθη κατά της Αριστεράς, κατηγορώντας την πως δυσκολεύει με τη στάση της την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όσο και την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα. «Η αξιολόγηση είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά απεδείχθη πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αστάθειας που οφείλεται στην αντιπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αβεβαιότητα μπορεί να έχουν συνέπειες για τον τόπο» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.
«Αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν κυβέρνησαν, λάθος ισχυρισμούς διατυπώνουν. Κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο, εκθέτοντας τη χώρα» συνέχισε ο εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας: «Ποιος καθοδηγούσε τις σκληρές συντεχνίες που οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις. Ποιος οδηγούσε τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ναυπηγεία; 9 δισ. δολάρια ξόδεψαν για νέες επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά – δυστυχώς για την Ελλάδα – σε ναυπηγεία του εξωτερικού που δεν εκβιάζονται από απεργίες…». Την ώρα που η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της, η Αριστερά αντιδρά βίαια στις αποκρατικοποιήσεις και απειλεί τους επενδυτές, τόνισε. «Οι μεταρρυθμίσεις ενοχλούν γιατί καταργούν την πλειοδοσία του παρελθόντος έναντι των συντεχνιακών απαιτήσεων, που επετύγχανε η Αριστερά “που δεν κυβέρνησε ποτέ”. Κρατάτε ακόμα υψωμένες τις γροθιές για να διώξετε την Cosco από τον Πειραιά; Ποιον ενοχλεί που έγινε η Ελλάδα πύλη εμπορίου και δημιουργούνται θέσεις εργασίας; Η Τράπεζα της Ελλάδας λέει πως με αφορμή την επένδυση της Cosco, ξεκινούν στο Θριάσιο Πεδίο επενδύσεις 9,1 δισ. και 5.000 θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.
Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε πως «η αντιπολίτευση άρχισε να εκβιάζει τη χώρα ποδοπατώντας το Σύνταγμα. Οι συνταγματικές διατάξεις που αξιώνουν αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θεσπίστηκαν για να δώσουν στην πλειοψηφία δικαίωμα διάλυσης της Βουλής. Απέβλεπαν στη συναίνεση και όχι στον διχασμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάλει με τις εμμονές του το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο».
Ο Προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη: Από ύφεση ύψους 3,9% το 2013, το ΑΕΠ του χρόνου θα σημειώσει αύξηση 2,9%, με εγγύηση την επιτάχυνση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Προϋπόθεση βεβαίως, είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, «και να μην ακούγονται φωνές εναντίον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και η απειλή ότι θα χάσουν τις επενδύσεις τους και θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος. Ειδικά για την ανεργία, ο εισηγητής της ΝΔ στάθηκε στο πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης 400.000 ανέργων σε δήμους, προϋπολογισμού 1,5 δισ. «Ακούγονται φωνές πως θα αντισταθούν στο πρόγραμμα αυτό, αλλά κάνουν λάθος. Θα βρουν την κοινωνία και τη νεολαία αντιμέτωπες» υποστήριξε.
Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ απέκλεισε τη λήψη νέων δημοσιονομικά περιοριστικών και υφεσιακών μέτρων, σημειώνοντας πως «τούτη την ώρα θα ήταν καταστροφικά και δεν θα τα άφηνε ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία». Από την άλλη, υπογράμμισε, «δεν είναι ευαισθησία οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι ευαισθησία ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα ευχάριστα ψέματα κοστίζουν ακριβά».
«Κάθε φορά που κάνετε επίθεση στον “λαϊκισμό”, κάνετε επίθεση στα αιτήματα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει λόγο για τη ζωή του και να είναι μέρος της λύσης οι κοινωνικές του ανάγκες» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος ενέταξε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο ευρύτερο πλαίσιο της δυτικής καπιταλιστικής οικονομίας, για να σημειώσει πως η αστική τάξη που υποστηρίζει η κυβέρνηση, «δεν είναι σήμερα οικουμενική τάξη, και τα συμφέροντά της δεν ταυτίζονται με εκείνα ολόκληρης της κοινωνίας». «Αυτός είναι και ο λόγος που σε ολόκληρη την Ευρώπη ο αστικός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η συνέχιση της κρίσης, η αποδυνάμωση του δικομματισμού, και η ανυπαρξία μακροπρόθεσμου σχεδίου πέραν εκείνου της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως και ο Προϋπολογισμός του 2015 είναι «ταξικός», καθώς, όπως υποστήριξε, μειώνει τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του ΑΕΠ, τη στιγμή που τα τελευταία είναι ήδη πολύ περισσότερο επιβαρυμένα φορολογικά απ’ τα πρώτα. «Από το 2008 μέχρι και το 2015 θα έχουν κοπεί 8,8 δισ. από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τη στιγμή που οι δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αυξημένες» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.
Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έναν Προϋπολογισμό «που θα αρχίσει με μια φρέσκια λαϊκή εντολή και θα αντιμετωπίσει τις λαϊκές ανάγκες με μια ταξική πυξίδα, τόσο ταξική όσο και η δικιά σας, αλλά με γνώση ότι αντιπροσωπεύουμε και άλλα στρώματα εκτός από εκείνα του κόσμου της εργασίας».
Η αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τον κ. Τσακαλώτο, περιλαμβάνει την ανάδειξη της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου, της ύπαρξης της παγίδας χρέους, του προβλήματος του αποπληθωρισμού και των μειωμένων επενδύσεων, αλλά και τις παραβιάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών από την τρόικα. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομικών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε χαρακτηριστικά αν «η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της τρόικας, υπήρξε μέρος της διαπραγματευτικής ατζέντας της κυβέρνησης ή ήταν μονάχα ο ΦΠΑ».
Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως οι μηχανισμοί προσέλκυσης επενδύσεων με βάση τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, «δεν λειτούργησαν τη δεκαετία του ’30 και δεν θα δουλέψουν και τώρα. Δεν αυξάνονται οι επενδύσεις όταν δεν έχουμε μια κανονική νομισματική ένωση και όταν το χρέος δεν έχει διευθετηθεί. Πού είναι οι διαβεβαιώσεις του κ. Στουρνάρα, ότι κάθε ένα ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα έφερνε τρία ευρώ επενδύσεων; Όταν έχεις αποπληθωρισμό, αυξάνεται η αξία του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και δημιουργούνται κόκκινα δάνεια».
«Εμείς πιστεύουμε πως για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, πρέπει να μειώσουμε τη δύναμη των χρηματαγορών, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εμείς λέμε να ξοδέψουμε λεφτά από το ΤΧΣ για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη, κι εσείς λέτε να τα βάλουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε άμα τα χρειαστούμε» ανέφερε ο κος Τσακαλώτος.