Συζήτηση πρότασης δυσπιστίας: Δίχως κόντρες αλλά με σαφείς διαχωριστικές γραμμές
Έλλειψαν οι διαξιφισμοί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκάθαρη αντίθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το σύνολο της αντιπολίτευσης για τον πτωχευτικό κώδικο και την άρση προστασίας της α' κατοικίας. Το στίγμα των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.
- 25 Οκτωβρίου 2020 22:25
Δίχως διαξιφισμούς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε στην Βουλή η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και την άρση της προστασίας της α’ κατοικίας που θεσμοθετείται με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Πάντως παρά το διαδικαστικό που ακολουθήθηκε έγινε σαφές πως το ζήτημα του πτωχευτικού έφερε «απέναντι» στην κυβέρνηση το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η τακτική που ουσιαστικά ακολουθήθηκε ήταν το να αποδοθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση η ιδιότητα της «ανεύθυνης» πολιτικής δύναμης που επέλεξε μία δύσκολη συγκυρία για να ασκήσει ένα κορυφαίο κοινοβουλευτικό της δικαίωμα όπως η πρόταση δυσπιστίας. Καθόλου τυχαίο που με τέτοιες αναφορές ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υποστήριξε πως την Πέμπτη που κατατέθηκε η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα «ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την εθνική αξιοπρέπεια» αναφερόμενος στα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πανδημία. Επισήμανε πως αυτές είναι «σπάνιες συγκυρίες που απαιτούν πατριωτική συσπείρωση και πολιτική ενότητα».
Ο πρωθυπουργός πάντως φαίνεται ότι δεν είχε πρόθεση να εστιάσει την ομιλία του στα θέματα του πτωχευτικού κώδικα. Παρά το γεγονός ότι στήριξε το νομοθέτημα υποστηρίζοντας ότι επιλύει το πρόβλημα της «στασιμοχρεοκοπίας». Ανέφερε ότι «μετατρέπουμε το τέλος σε μια νέα αρχή. Μπορούν να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, φυσικά με την απώλεια μιας περιουσίας». Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αναλώθηκε στα ζητήματα που αφορούν την πανδημία και τις επιδόσεις της οικονομίας. Επίσης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη αξιοπιστίας και υποκρισία αναφερόμενος σε ζητήματα του παρελθόντος όπως για παράδειγμα την καταψήφιση του νόμου Κατσέλη.
Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της ομίλίας του πάντως καταγράφεται το «άδειασμα» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που χαρακτήρισε «εθνικισμό» στην χθεσινή ομιλία του την επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Αντίθετα από τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην ανάδειξη των ζητημάτων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία. Κυρίως αναφερόμενος στο γεγονός ότι εξυπηρετείται οι στόχος της ενίσχυσης των τραπεζών σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και μάλιστα αυτή την δύσκολη περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπερ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε όμως και εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα. Έθεσε μάλιστα στον Κ.Μητσοτάκη το αίτημα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια που ουσιαστικά δεν απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη.Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς».
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεση ανέδειξε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έως σήμερα τα περισσότερα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονταν για τον πτωχευτικό κώδικα «ξαφνικά, μετά από δέκα μέρες η πρώτη στιγμή που ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ έγινε πρώτο θέμα για τα Μέσα της λίστας Πέτσα, οδήγησε σε έκτακτες συνδέσεις με τη Βουλή και εκτενή ρεπορτάζ, ήταν το βράδυ της Κυριακής. Όχι φυσικά για να πουν τι φέρνει το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την πρώτη κατοικία, αλλά για να τον αποθεώσουν».
Η Φώφη Γεννηματά
Με σαφή προσανατολισμό στην λογική του «διμέτωπου» κινήθηκε στην παρέμβασή της Φώφη Γεννηματά. Αν και ξεκαθάρισε πως «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του», επανέλαβε ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας λειτούργησε ως «από μηχανής θεός» ώστε να απαλλαγεί από τις ευθύνες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγκάλεσε επίσης την Νέα Δημοκρατίας λέγοντας ότι φοράει «το προσωπείο του κέντρου για να εξαπατήσει ξανά». Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στο «καραμανλικό κέντρο που είναι ο άδηλος ιδιοκτήτης του κόμματος» ενώ έχει «ειδικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μην ασχολείστε με την αντιπολίτευση. Καλύπτουμε εμείς αυτό το κενό και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά». Πάντως παρά την κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση η Φώφη Γεννηματά «άδειασε» τον Κ.Μητσοτάκη για τις ανακοινώσεις περί κάλυψης της ψηφιακής μαστογραφίας. Θύμισε πως το 2016 «45 γυναίκες βουλευτές στείλαμε επιστολή για να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία. Πράγματι ο κ.Ξανθός ρύθμισε το θέμα στις αρχές του 2017». Απευθυνόμενη μάλιστα στον Κ.Μητσοτάκη είπε πως «υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Την επισήμανση ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνον το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες αλλά και τα χρέη προς το δημόσιο έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επανέφερε μάλιστα την πρόταση του ΚΚΕ για άμεσο κούρεμα των χρεών επισημαίνοντας: «Πώς να πληρωθούν τα χρεή; Το 58,9% ενσωματώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Όμως τα χαμηλά στρώματα καταβάλλουν το 95% των φορολογικών εσόδων». Ειδική αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Άγκυρα μίλησε για «οικονομικά συμφέροντα κρατών μελών της Ε.Ε με την Τουρκία» που δεν τις επιτρέπουν. Επισήμανε ότι οι δυνάμεις αυτές «στρώνουν το τραπέζι ενός διαλόγου που στόχο έχει την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Μάλιστα αναφέρθηκε και στον Μ.Χρυσοχοϊδη λέγοντας πως «φτάνει να χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση του δικαιώματος που έχει η χώρα» και «δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Oruc Reis».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης
Την αποχώρηση του Μέρα 25 από την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας ανακοίνωσε ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Βαρουφάκης. Παρά το γεγονός ότι πολιτικά άσκησε σκληρή κριτική στον νέο πτωχευτικό κώδικα. Όπως είπε πρόκειται για «ένα νόμο που δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών, δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ολόκληρη την περιουσία εκείνων τους οποίους οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι ίδιοι οι ολιγάρχες, επικουρούμενοι από εσάς τους νομοθέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις». Πάντως ο Γιάννης Βαρουφάκης επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση θέλησε να περάσει το νομοθέτημα δίχως θόρυβο η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει την συζήτηση για τον πτωχευτικό σε κοκορομαχία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr