Σκιαμαχίες στα αποκαΐδια

Σκιαμαχίες στα αποκαΐδια
Fire extinguishing in Kalamos region of eastern Attica, Greece on August 14, 2017. / , 14 2017. George Anastoulis / SOOC

Σε ένα παράλληλο σύμπαν εμφανίζονται να βρίσκονται οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς οι μικροκομματικές σκιαμαχίες πάνω στα αποκαΐδια δίνουν και παίρνουν πριν καν τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους εδώ και 48 ώρες σε μία πολιτική αντιπαράθεση που θυμίζει θέατρο σκιών και ουδεμία σχέση έχει με τον πύρινο εφιάλτη που έχει ζώσει τη χώρα και το ύψος των περιστάσεων που θα περίμενε κανείς να σταθούν αμφότερες οι κεντρικές πολιτικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση ήδη από προχθές επικαλέστηκε στοιχεία και ενδείξεις προκειμένου να «τεκμηριώσει» τις καταγγελίες περί «σχεδίου αποσταθεροποίησης», που εξέφρασαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όσο κι αν ορισμένες «συμπτώσεις» σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών πράγματι είναι υπερβολικά πολλές για να είναι όντως συμπτώσεις, η διαρροή από την Κατεχάκη προκάλεσε τη μήνιν της ΝΔ στην αρχή και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια.

Διπλή αντίδραση

Ήδη από προχθές, την εκστρατεία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ανέλαβε, με διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, εντός 24 ωρών έχει προβεί σε δύο «τιτιβίσματα», ένα για να χαρακτηρίσει «θεωρίες συνωμοσίας» την διαρροή κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλο ένα για να καταλογίσει στην κυβέρνηση ανικανότητα και έλλειψη συντονισμού.

Ταυτοχρόνως, χθες το απόγευμα πυρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. «Μετά τον αρμόδιο, κατ’ ευφημισμόν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής καταγγέλλει με δηλώσεις του οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα.

Επαναλαμβάνουμε: Όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές. Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην Κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο «γαλάζιος» πορτ παρόλ, για να προσθέσει: «Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Σε δύο γραμμές

Η αντίδραση Κικίλια ήρθε ως απάντηση της παρουσίας του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στην ιδιαίτερη πατρίδα και εκλογικήπεριφέρειά του, την Ζάκυνθο, καθώς ο κ. Κοντονής κατήγγειλε απερίφραστα εμπρηστικές ενέργειες σε βάρος του νησιού του. Οι δηλώσεις Κοντονή ήρθαν να προστεθούν στο «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» που «έβλεπαν», δύο ημέρες νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και καταγγελίες περί σχεδίου αποσταθεροποίησης που διατύπωσε μέσω του λογαριασμού του στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Πάντως, με δεδομένο ότι… κι άλλες κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει εμπρηστές και εμπρηστικές ενέργειες, αλλά και πως αυτονοήτως όποιος διατυπώνει τέτοιες καταγγελίες αναλαμβάνει και την ευθύνη της απόδειξης των λεγομένων του, δεν κινούνται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στην ίδια γραμμή.

Αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, από το Πεντελικό όρος, καθώς η κ. Δούρου συνέστησε «προς όλους και όλες ανεξαιρέτως» «σιγή ασυρμάτου», των κυβερνητικών στελεχών συμπεριλαμβανομένων. Σημειωτέον ότι ενάντια στα «πολλά λόγια» τάχθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού παρενέβη στην πολιτική αντιπαράθεση: «Αυτή την κρίσιμη ώρα, που οι πυροσβέστες αλλά και οι πολίτες δίνουν μια μεγάλη μάχη για τις φλόγες δεν είναι ώρα  για πολλά λόγια. Η ώρα των απολογισμών και των καταλογισμών θα ακολουθήσει. Τώρα προέχει απολύτως η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε  ανθρώπινες ζωές», τόνισε το γραφειίο Τύπου του πρωθυπουργού, καλώντας τη ΝΔ «να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος». «Αν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται το αντιλαμβάνονται οι πολίτες», κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα