Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνο δραματικά αδιέξοδα. Συμφέρον της χώρας η σταθερότητα

Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνο δραματικά αδιέξοδα. Συμφέρον της χώρας η σταθερότητα
Sooc

Η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (Vids)

Για μείωση της ανεργίας, ανάκαμψη στο προσεχές μέλλον και ελάφρυνση των Ελλήνων μέσω φοροελαφρύνσεων και ρυθμίσεων για τα χρέη στο Δημόσιο και τα “κόκκινα” δάνεια μίλησε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως φαντασιώνεται ότι θα γίνει κυβέρνηση, έχοντας τυφλωθεί από την αλαζονεία του “ερχόμαστε να κυβερνήσουμε κι όπου να ‘ναι θα κυβερνήσουμε”.

Παράλληλα, θέλησε να διαχωρίσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, λέγοντας πως δεν πρέπει να πυροδοτηθεί αστάθεια.

“Παρεΐτσα με τους τρομοκράτες, οι συνιστώσες σας μπορούν να κάνουν, τους βουλευτές όμως δεν τους τρομοκρατείτε”

“Όποιος απόψε άκουσε τον κ. Τσίπρα, γνωρίζει πια τη ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του. Για το μεγάλο θέμα που το Σύνταγμά μας προϋποθέτει, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μία προσωπική έπαρση μικρού Ναπολέοντα, θεώρησε πουλημένους τους βουλευτές που θα θελήσουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται περί πολιτικής αθλιότητας κι είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες λέξεις. Κοιτάξτε κύριε Τσίπρα, παρεΐτσα με τους τρομοκράτες, οι συνιστώσες σας μπορεί να κάνουν, αλλά τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε”.

“Κι άλλη μία προκαταρκτική παρατήρηση, κατηγορήθηκα ότι δεν έρχομαι συχνά στη Βουλή. Αν όμως θέλετε πραγματικά κοινοβουλευτικό διάλογο, αναλογιστείτε τι κάνετε εσείς, που ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα”, είπε ο πρωθυπουργός”.

“Αυτός είναι ο δικός σας ο διάλογος. Τους υβριστικούς αφορισμούς τους έχετε εύκολους. Αυτά φοριούνται όταν έχετε ντουντούκα στους δρόμους. Όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Το ότι δεν σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπετε να το κάνω. Εγώ παλεύω σε 1000 μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες. Το θέμα μας απόψε δεν είστε εσείς, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε εδώ, γιατί η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση”, είπε απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

“Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα”

“Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει σε μία κυβέρνηση δημοκρατική, τη σταθερότητα που χρειάζεται, να κάνει τα τελευταία βήματα, για να βγει στο ξέφωτο. Αλήθεια πρώτη, πρώτη φορά, θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν μιλάω για πρωτογενές πλεόνασμα όπως έγινε φέτος και πέρυσι, τώρα θα καλύπτουμε και τους τόκους και δεν θα βαρύνουμε με δάνεια τις μελλοντικές γενιές. Τώρα, στον τρίτο διακυβέρνησής μας, το έλλειμμα μηδενίζεται και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια και βάλε, όταν κάποιοι από εδώ μέσα ήταν ακόμα αγέννητοι”, τόνισε.

“Αλήθεια δεύτερη, η οικονομία γύρισε προς τα πάνω, η ανάκαμψη έρχεται, η ανεργία πέφτει σταθερά τους τελευταίους πέντε μήνες, θα έχουμε ανάπτυξη 2,9% το 2015. Η ανεργία υποχωρεί. Κάτω από το 26% στο τέλος του έτους – Κάτω από το 23% το 2015.

“Αλήθεια τρίτη, βγήκαμε στις αγορές και δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Με την έξοδο στις αγορές, η χώρα γίνεται πάλι μία χώρα αξιόπιστη”.

“Αλήθεια τέταρτη, το χρέος άρχισε να μειώνεται ονομαστικά. Το παραδέχονται οι πάντες, η αντιπολίτευση βέβαια, το αρνείται ακόμα”.

“Αλήθεια πέμπτη, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα δανεισμού. Δεν θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο. Δεν χρειαζόμαστε καν ούτε τα υπόλοιπα χρήματα, που ήταν να πάρουμε από το τωρινό Μνημόνιο. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα κι αυτό συζητάμε, με τους ανθρώπους που εσείς αποθαρρύνετε να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση”, είπε χαρακτηριστικά.

“Αλήθεια έκτη, οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν, η ανακούφιση αρχίζει. Ήδη υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μείωση του φόρου αλληλεγγύης 30%, μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κατά 30%, διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι αλήθεια, ότι οι προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά επειδή υπάρχουν πλεονάσματα, μπορούν να τα πάρουν αυτά τα χρήματα”, πρόσθεσε, λέγοντας πως αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, ταμειακά θα καλυφθούν τα 3/4 των περικοπών που τους έγιναν.

“Μην αφήσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια”

Αναφερόμενος στην εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο, είπε πως όσοι μπαίνουν στις ρυθμίσεις, θα μπαίνουν με πιο απλό τρόπο και με πολλές δόσεις.

Όσον αφορά τα “κόκκινα” δάνεια, προανήγγειλε σημαντική ρύθμιση, που αφορά στην αύξηση του αριθμού των δόσεων με ευνοϊκούς όρους και μείωση του αρχικώς οφειλομένου ποσού, για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

“Δεν προστατεύουμε τους τραπεζίτες, όπως ορισμένοι θέλουν να λένε. Όταν προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα, προστατεύουμε τις καταθέσεις, για να πάρουν μπροστά οι επιχειρήσεις. Απόφασή μας είναι να καταργηθεί η προσωποκράτηση και για χρέη που δημιουργούνται από αδικοπραξίες, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα χρέη τους”, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν θα προστατευθούν όσοι μπορούν, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε, πως θα προχωρήσει σε μία νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, για τη Μετά Μνημόνιο εποχή. “Τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους την έκανε αυτή η κυβέρνηση το 2012, για να μπορείτε εσείς σήμερα να τσακώνεστε”, πρόσθεσε.

“Να μην αφήσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αφήσει τη χώρα να πάει πίσω, να πυροδοτήσει αστάθεια. Γι’αυτό και διαχωρίζουμε τη σημερινή ψηφοφορία από την Προεδρική Εκλογή”.

“Αυτό που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίστα γάμου. Στο τέλος όμως ξυρίζουν τον γαμπρό”

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας πως καταλαβαίνει, ότι για κάποιους η λέξη “σταθερότητα” δεν έχει καμία αξία. “Γι’ αυτούς το μπάχαλο είναι αρετή. Με τις τριτοκοσμικές γελοιότητες τελειώσαμε οριστικά. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει κάτι διαφορετικό από αυτά τα χαοτικά που κραύγαζε μέχρι σήμερα, αλλά δεν τα καταφέρνει”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “μικρομεγαλισμό” του ΣΥΡΙΖΑ.

“Πρόγραμμα έχει ο κ. Τσίπρας; Ή έχει όσα προγράμματα έχουν οι συνιστώσες του; Αυτό που παρουσίασε, δεν είναι δημοσιονομικό πρόγραμμα, είναι λίστα γάμου. Στο τέλος όμως ξυρίζουν τον γαμπρό”, είπε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι διώχνει τις επενδύσεις κι ότι συμμερίζεται προγράμματα όπως του κυρίου Ρέντσι, το οποίο προβλέπει μέχρι και αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών.

“Δεν θα δει η χώρα άσπρη μέρα, αν επανέλθουν αυτοί οι οποίοι μοίραζαν αυτό που δεν υπάρχει. Είστε σίγουρος ότι αν ανεβάζαμε τώρα τον κατώτατο μισθό, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Θα έκλειναν επιχειρήσεις και θα είχαμε νέους ανέργους. Εμείς θέλουμε να ωφεληθούν όλοι. Κανείς δεν θέλουμε να μείνει πίσω. Πάτε να μας παραδώσετε αλυσοδεμένους σε ένα νέο μνημόνιο. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Κοροϊδεύετε και τον κόσμο με έναν τρόπο ξώπορτο. Κανένας δεν είναι από χωριό εδώ πέρα”, πρόσθεσε.

“Μην μπερδεύετε τον σταυρό με τους σταυρούς κύριε Τσίπρα”

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στα ταξίδια του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό και δη στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο, κατηγορώντας τον ότι πήγε στο Άγιο Όρος, πήγε στον πάπα, αλλά εδώ στον αγιασμό, απέφυγε τον σταυρό. “Μην μπερδεύετε τον σταυρό με τους σταυρούς κύριε Τσίπρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα λόγο για ανάγκη σταθερότητας στη χώρα, τη ώρα που γύρω της γίνεται πόλεμος.

“Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνο δραματικά αδιέξοδα. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα. “Αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι ώρα να θέλετε να βάλετε μπουρλότο σε όλα;”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Καμαρώνετε και για τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από δημοσκοπήσεις, αλλά από εκλογές. Και εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύουν εσάς, αλλά όποτε το λέει το Σύνταγμα”, πρόσθεσε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει τον τελικό απολογισμό της το 2016.

“Στοχοποιείτε δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη”

Αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές όλων των κομμάτων που στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε:

“Ήσασταν αντίθετοι σε όλα, υπονομευτικοί σε όλα, όμως αυτό που κάνατε προχθές, που κορυφαίο δικό σας στέλεχος, υπονόησε ότι περάσαμε νόμους για συμφέροντα χωρίς να πει ονόματα, ήταν απαράδεκτο. Λάσπη στον ανεμιστήρα και όπου κάτσει”.

“Ο κ. Τσίπρας γελοιοποιήθηκε σήμερα. Προσπαθήσατε να ασκήσετε τρομοκρατία. Στοχοποιείτε απόψεις. Θέλετε να είμαι συγκεκριμένος; Και δημοσιογράφους, όπως τον Πρετεντέρη και βουλευτές, όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη. Εντάξει δεν σας παίρνω και στα σοβαρά, αλλά αν δεν αλλάξετε μυαλά, θα έχετε πρόβλημα. Σας το λέω, ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων”.

“Εκλογές το 2016. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού δεν θα διαψευστούν”

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής:

“Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε, δεν θα διαψευστεί. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού δεν θα διαψευστούν. Εκλογές το 2016”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα