Σκληρή επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση

Σκληρή επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση
Οπρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εισέρχεται στο ξενοδοχείο "Χίλτον" το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

“Οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποίησαν τη χώρα, αλλά η Ελλάδα θα τα καταφέρει” ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο για τις επενδύσεις που διεξάγεται στο Χονγκ Κονγκ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για λαϊκισμό, ψεύτικές υποσχέσεις και ψέματα.

«Σήμερα η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μείγμα ενός αριστερίστικου και ενός ακραίου δεξιού κόμματος. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται “στην ίδια γραμμή”. Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι ψεύτικες υποσχέσεις τελικά προκαλούν γενικευμένη απογοήτευση, επιφέρουν βαθιά πόλωση, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν διάχυτη απελπισία, ενισχύουν τον εξτρεμισμό. Αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος πρέπει να σταματήσει! Πρέπει να πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό! Πρέπει να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό, που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα… Και πρέπει να καταπολεμήσουμε την απελπισία!».

Περιγράφοντας το πώς η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή κατάσταση ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περίφημο «mail Χαρδούβελη», τονίζοντας ότι η διαφορά, τότε, ανάμεσα στους υπολογισμούς της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μόλις 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή λιγότερο από ένα δισ. ευρώ.

Ο κόσμος δεν πρόλαβε να αισθανθεί τη διαφορά

Παράλληλα,  περιέγραψε πώς το σκηνικό άλλαξε με τη “λαϊκίστικη” κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: «Τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 τις χάσαμε. Αν και οι πολιτικές μας είχαν αρχίσει ήδη να αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα από κάθε άποψη, το εκλογικό σώμα, εξαντλημένο από την μακροχρόνια ύφεση, δεν είχε προλάβει να αισθανθεί τη διαφορά ή να εκτιμήσει το γεγονός ότι η χώρα είχε πια αλλάξει κατεύθυνση».

Με το που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, όπως τόνισε ο κ.Σαμαράς, «η οικονομία μας γύρισε, από την Ανάκαμψη πίσω στην Ύφεση. Ο Προϋπολογισμός γύρισε, από τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα. Το Χρέος μας εκτροχιάστηκε από την τροχιά βιωσιμότητας όπου το είχαμε βάλει…  Μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, είτε ακυρώθηκαν συνολικά, είτε βρίσκονται σε στασιμότητα έκτοτε… Εκτενέστατοι πιστωτικό έλεγχοι – capital controls – επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 και παραμένουν ακόμα! Οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που είχαν πλήρως ανακεφαλαιωθεί τον Νοέμβριο του 2014, χρειάστηκε να ανακεφαλαιωθούν ξανά τον Οκτώβριο του 2015, αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος της χώρας και ξαναφέρνοντας την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Κι ακόμα, επί πλέον όλων αυτών, αντιμετωπίζουμε τώρα πια και μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση! Αυτή η ανεύθυνη πολιτική προκάλεσε μια κρίση χωρίς προηγούμενο».

Παραλάβαμε την οικονομία στην εντατική αλλά την επαναφέραμε

Για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η Ελληνική Οικονομία βελτιώθηκε σημαντικά από κάθε άποψη:

* Τον Ιούλιο του 2012 η ύφεση «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό 7,2%! Το Δεκέμβριο του 2014 το πρόσημό της είχε ήδη γυρίσει θετικό: η Ελλάδα αναπτυσσόταν πια με ετήσιο ρυθμό 0,7%! Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης η Ελληνική Οικονομία αναπτυσσόταν με τον ταχύτερο ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη! Η πολυπόθητη ανάκαμψη είχε αρχίσει…

Παραλάβαμε την Οικονομία μας στην «εντατική» και δύο χρόνια αργότερα την είχαμε επαναφέρει πλήρως! Ακόμα, το Δεκέμβριο του 2014, που ήταν ο τελευταίος μήνας της διακυβέρνησής μου, όλοι οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί συμφωνούσαν σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο για τα απόμενα χρόνια: Όλοι προέβλεπαν ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,9% το 2015, 3,7% το 2016 και πάνω από 3% ετησίως στη συνέχεια. Βρισκόμασταν ήδη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης…

Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προβλέψεις δεν επαληθεύθηκαν! Η νέα Λαϊκιστική κυβέρνηση της Ελλάδας ξανάφερε πίσω τη χώρα στην ύφεση…”

Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι καταδικασμένη

Παράλληλα, ανέφερε πως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, που διαπερνά όλα τα άλλα, είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. “Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό. Είμαστε ίσως η πιο ακραία περίπτωση ενός ευρύτερου περιφερειακού προβλήματος: Είναι  η Ευρώπη συνολικά που χάνει έδαφος ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο! Πρέπει να κινηθούμε επειγόντως με τολμηρές μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών. Χρειαζόμαστε διαφορετικές εθνικές μεταρρυθμίσεις και κοινές μεταρρυθμίσεις για όλη την Ευρωζώνη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να καταπολεμήσουμε στρεβλώσεις των αγορών, κατακερματισμό των αγορών και ανεπάρκειες των αγορών σε όλους τους τομείς” επεσήμανε και συμπλήρωσε: “Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι καταδικασμένη. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση και ο υπόλοιπος κόσμος θα πληγεί. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Ολοκλήρωση, καλύτερη Ολοκλήρωση και ταχύτερη Ολοκλήρωση , ενώ πέρα από τα εσωτερικά Ευρωπαϊκά μας προβλήματα, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα και στο διεθνές περιβάλλον. Η μακροχρόνια αναδιάρθρωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στον κόσμο θα αντανακλά δύο πράγματα: τη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την διεθνή σταθερότητα. Υπάρχουν, βέβαια πολλοί στην Ευρώπη, και στα Δεξιά και στα Αριστερά του πολιτικού φάσματος, που μπερδεύουν την αρετή της σταθερότητας με την καθίζηση της στασιμότητας. Οι Αριστεροί ρέπουν σε αποσταθεροποιητικές πολιτικές χάριν της «εξέλιξης». Δηλαδή θυσιάζουν την τόσο απαραίτητα σταθερότητα στο βωμό της υποτιθέμενης «αλλαγής»! Οι Συντηρητικοί από την άλλη πλευρά, συχνά κάνουν το αντίθετο: Θυσιάζουν την τόσο απαραίτητη αλλαγή, στο «βωμό» της υποτιθέμενης «σταθερότητας». Και καταλήγουν στη στασιμότητα. Οι Λαϊκιστές αποτελούν το χειρότερο συνδυασμό και των δύο: Και αποσταθεροποιούν τα πάντα γύρω τους και βυθίζονται στη στασιμότητα!”. 

Κλείνοντας την ομιλία του πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, θα τα καταφέρει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα