Σκληρό ‘πόκερ’ για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες

Σκληρό ‘πόκερ’ για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. Παρασκεύη 18 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Τις βαλίτσες του ετοιμάζει ο πρωθυπουργός για την Βελγική πρωτεύουσα, όπου σε μια σειρά από επαφές αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με όλες τις τάσεις και τις απόψεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη για το προσφυγικό

«Πρόβα τζενεράλε» για όσα τον περιμένουν στις Βρυξέλλες αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί ο επίσημος λόγος  της επίσκεψής του να είναι η νέα συμφωνία της Ε.Ε με την Μ. Βρετανία, όμως είναι σαφές, πως πέρα από την αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πολωνό αξιωματούχο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το προσφυγικό ζήτημα.

Από την αυριανή ατζέντα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, δεσπόζει το τετ α τετ με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Βελγική πρωτεύουσα θα διεξαχθεί και μια μίνι Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή 11 χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Γαλλία,  Αυστρία, Ιταλία, Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία) για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ξεκινούν οι εργασίες των ηγετών της ευρωζώνης και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τριμερής συνάντηση Τσίρπα – Μέρκελ – Νταβούτογλου που θεωρούνται, άλλωστε οι «βασικοί παίχτες» του προσφυγικού ζητήματος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τις επόμενες ώρες και οι ανακοινώσεις  για τα ραντεβού που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου με τις πληροφορίες να μιλούν για συναντήσεις τόσο με την Γερμανία καγκελάριο, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο.

Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό θα είναι να αναδείξει τη συνέπεια της ελληνικής πλευράς, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της για την κατασκευή των hot spots, αλλά και των άλλων κέντρων που έχει αναλάβει να κατασκευάσει.

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν:

– Το σχέδιο δράσης Ε.Ε – Τουρκίας.

– Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

– Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την δέσμευση πως η κάθε πλευρά θα επιχειρεί στα δικά της χωρικά ύδατα.

Ετοιμάζουν plan b για το προσφυγικό

Η σύγκρουση στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό αναμένεται να είναι σφοδρή, καθώς οι διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν ήδη προετοιμαστεί για τα διαφορετικά στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη Γηραιά Ήπειρο.

Η σκληρή στάση της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας κατά των ανοιχτών συνόρων πιέζουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη προωθώντας  το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων στα Σκόπια.

Σύμμαχος της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να είναι η Άνγκελα Μέρκελ με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως αυτές οι απόψεις είναι απομονωμένες στην Ευρώπη, η οποία εργάζεται συλλογικά στην κατεύθυνση μιας συγκεκριμένης πολιτικής των ανοιχτών συνόρων.

Βασικό επιχείρημα της ομάδας του Βίζεγκραντ, που συναντήθηκε χθες, είναι πως οι συμφωνίες της Ε.Ε με την Τουρκία δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα στη μείωση των ροών των προσφύγων και πως πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια πέρα από την καλύτερη φύλαξη των συνόρων τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χτυπήσει «καμπάνακι» στους υπόλοιπους εταίρους επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, ως βασική χώρα υποδοχής των προσφύγων, αναμένεται να δεχτεί πολύ μεγάλα «κύματα» ανθρώπων, που λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών θα προτιμήσουν την θαλάσσια δίοδο για να φύγουν από τη Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα