Σκοπιανό: Συλλογικές αποφάσεις λέει το Μάξιμου
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με 180 βουλευτές, μεταθέτοντας την όποια απόφαση για όταν και εφόσον η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία
- 03 Ιουλίου 2018 13:59
Σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο εταίρων μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για εκλογές ή δημοψήφισμα εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν έρθει προς κύρωση από τη Βουλή με 180, το Μαξίμου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και μεταθέτει την όποια απόφαση για όταν και εφόσον η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ίδια η συμφωνία.
Η κυβερνητική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι συλλογικές, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το επαναλαμβανόμενο αίτημα για εκλογές, θέλοντας να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Το Μαξίμου λοιπόν ρίχνει τους τόνους, αν και βέβαια οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα όμως κεντρικά για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι όταν έρθει η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας, η οποία απέχει τουλάχιστον έξι μήνες και εξαρτάται καταρχήν από την ΠΓΔΜ.
Η κυβερνητική ανακοίνωση ειδικότερα έχει ως εξής:
“Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.
Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.
Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας. Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.
Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…”.