Σκουρλέτης: “Δεν μάς αφορά η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς”
Διαβάζεται σε 4'Σκουρλέτης και Φίλης έθεσαν τα πολιτικά προτάγματα της Νέας Αριστεράς κατά της δεύτερης ημέρας της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
- 02 Μαρτίου 2024 17:33
Στον στόχο της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη Ιδρυτική Συνδιάσκεψη ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις: να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας της Αριστεράς που τους τελευταίους μήνες είδαμε να ξεφτιλίζεται. Μίας Αριστεράς που τα προηγούμενα χρόνια όταν ήταν κυβέρνηση κατάφερε να αποτελέσει το ανάχωμα της ακροδεξιάς που ενώ σε άλλες χώρες ανέβαινε. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της ανάσχεσης της ακροδεξιάς που τώρα εμφανίζεται με 15%. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος θα το κάνει;».
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «τους τελευταίους μήνες μεταλλάχθηκε οβιδιακά, ωστόσο το σπέρμα προϋπήρχε δεν προέκυψε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν συνειδητή επιλογή η ρευστοποίηση της συλλογικής λειτουργίας των οργάνων. Εμείς υπερασπιζόμαστε αυτή την αριστερά, αλλά κοιτάζουμε προς τα μπρος γιατί υπάρχει ανάγκη απέναντι στην απογοήτευση και την αποστράτευση.
Η αριστερά του 21ου αιώνα δεν είναι μόνο ένα εικόνισμα, είναι ένα σχέδιο βαθιών μετασχηματισμών που έχουν το στοιχείο της σύγκρουσης. Να ξαναανακαλύψουμε την συμπόρευσή μας με τα κινήματα που στο παρελθόν μας οδήγησε ακόμη και στην κυβέρνηση. Η δική μας αριστερά πρέπει να έχει συμμαχίες οι οποίες όμως πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συμπτώσεις. Εμάς δεν μας αφορά η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς».
Κλείνοντας υποστήριξε ότι «ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα που αποτελεί για εμάς την κινητήρια δύναμη εμπεριέχει στόχους μετασχηματισμού. Η δική μας Αριστερά είναι μετασχηματιστική δεν είναι διαχειριστική. Όλες και όλοι πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες μίας νέας ψυχικής ενότητας. Χρειαζόμαστε αποτοξίνωση από τη τοξικότητα των προηγούμενων ετών».
Φίλης: «Αντιστεκόμαστε στο σχέδιο εκτέλεσης της Αριστεράς μέσω της γελοιοποίησής της»
Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι «αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της Αριστεράς είναι ένα σχέδιο εκτέλεσης της Αριστεράς» και πρόσθεσε: «Ένα σχέδιο να τελειώσει μέσα από την γελοιοποίηση της. Σε αυτό αντιστεκόμαστε. Τα περισσότερα από 1000 άτομα που ήλθαν από όλη την Ελλάδα και κάθισαν να συζητήσουν σε μία πολιτική διαδικασία, ήλθαν να διαδηλώσουν την θέλησή τους να μη τελειώσει η Αριστερά».
Ακολούθως ανέφερε: «Γύρω μας υπάρχουν ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, το είδαμε με τις διαδηλώσεις και με το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που ζητούν δικαιοσύνη. Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η ηθική στην πολιτική. Όχι ως κατηχητική ή αστυνομία της ηθικής, αλλά ως μία δημοκρατική ηθική που μπορεί να δημιουργήσει αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά που αξιοποιεί την κρίση της πολιτικής.
Το 41% δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα και ένας στους δύο πολίτες δεν ψηφίζουν. Η κοινωνική αριστερά που υπάρχει γύρω μας δεν εκπροσωπείται από κανέναν. Το ερώτημα για εμάς είναι πώς θα εκφράσουμε το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής αριστεράς. Χρειάζεται πνεύμα δημοκρατικής λειτουργίας και όραμα – και αυτό είναι σοσιαλισμός με ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμό στο περιβάλλον. Σοσιαλισμός, όχι ως μία λέξη αλλά ως κεντρική κατεύθυνση».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη είπε: « Η ζημιά που κάνει ο Κασσελάκης είναι μεγάλη: μετατοπίζει ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκίστικο κεντρώο χώρο ως μπαλαντέρ εξουσίας ανάμεσα σε μπλοκ εξουσίας του Μητσοτάκη ή του Ανδρουλάκη και ως μοχλός πίεσης. Γι’ αυτό έχει την υποστήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων και ως μοχλός πίεσης απέναντι και στους δύο.
Η επικοινωνιακή στήριξή του από χθες είναι τεράστια για να σβήσει η εικόνα καταισχύνης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αριστερά δεν εκφράζει την κοινωνική αριστερά. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε παραλλαγή επικοινωνιακού χαρακτήρα. Πρέπει να εκφράσουμε την κοινωνική διαθεσιμότητα και να γίνουμε ένα κόμμα, όχι κυβερνητικό πάση θυσία, αλλά ένα κόμμα διακυβέρνησης και αγώνα».
Κλείνοντας, είπε ότι «πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην ιστορία του Συνασπισμού όταν ο Συνασπισμός που προετοίμαζε την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τον χώρο διαλόγου και κοινωνικής δράσης».