Σκουρλέτης: Η κυβερνητική πολιτική λειτουργεί ως “ομπρέλα” προστασίας για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών
Φόβους για κατάρρευση της οικονομίας λόγω της ενεργειακής κρίσης εξέρασε ο Πάνος Σκουρλέτης και καταλόγισε στην κυβέρνηση οτι "προστάτευσε" τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Τι είπε για εκλογικό νόμο και υποκλοπές.
- 06 Σεπτεμβρίου 2022 16:36
Η οικονομία και ο κόσμος δεν αντέχουν έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις ως προς την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και την γενικότερη ακρίβεια, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στον Real fm 97.8 και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε μια τέτοια πιθανότητα «θεσμικό τυχοδιωκτισμό» που θα γυρίσει μπούμερανγκ στη κυβέρνηση εάν το επιχειρήσει. Το θέμα των υποκλοπών, το χαρακτήρισε ως «αντιδημοκρατική θεσμική εκτροπή πολλαπλά επιζήμια», αφού πρώτα επεσήμανε τις ευθύνες του πρωθυπουργού.
Αναλυτικότερα, για την ενεργειακή κρίση ο κ. Σκουρλέτης είπε οτι “αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις, φοβάμαι πάρα πολύ ότι η ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα οι πιο ασθενείς κρίκοι της θα καταρρεύσουν. Δεν αντέχει η οικονομία, οι επιχειρήσεις, ο κόσμος, τα νοικοκυριά, ένα χειμώνα σαν αυτόν που έχουμε μπροστά μας με το ενεργειακό κόστος στα ύψη. Το θέμα, όμως, είναι ότι η ΕΕ δεν καθυστερεί τώρα, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο να παρέμβει στα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπήρξαν φωνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, που μιλούσαν για την ανάγκη μιας δομικής παρέμβασης στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν το έκαναν, κατά τη γνώμη μου λειτούργησαν ως «ομπρέλα» προστασίας απέναντι στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών. Αυτό δεν φορά μόνο τον ηλεκτρισμό, βλέπετε και τα υπερκέρδη των εταιρειών καυσίμων”.
“Λέγαμε να παρέμβουμε στο χρηματιστήριο ενέργειας. Η απάντηση ήταν «μη το αγγίζετε». Αυτό για λόγους ιδεοληπτικούς, αλλά φάνηκε ότι δεν ήταν μόνο ιδεοληπτικοί οι λόγοι. Λειτούργησαν και ως μηχανισμός αισχροκέρδειας, διότι έχουμε υπερκέρδη. Ακόμη αναζητούμε αυτά τα υπερέσοδα, όπως τα είπαν, που θα φορολογηθούν. Η επιδοματική πολιτική δεν παρεμβαίνει στο να μειώσει τις τιμές της χονδρικής, αλλά έρχεται εκ των υστέρων να μειώσει, ως ένα βαθμό, τις επιπτώσεις τους. Με τι χρήματα; Απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή των φορολογουμένων και από το Ταμείο Μετάβασης, τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να πάμε πιο γρήγορα στις ΑΠΕ και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα” πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Πρόσθεσε: “Είχαμε πει να αποσυνδέσουμε την τιμή του φυσικού αερίου από τις άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι αυτή να «μολύνει» τις υπόλοιπες μορφές, άρα να έχουμε χαμηλότερες τιμές χονδρικής. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση. Είπαμε να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν το έχει κάνει. Βλέπουμε υπερέσοδα στον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας. Είχαμε 5,8 δισ. ευρώ αυξημένα έσοδα, ο δημοσιονομικός χώρος που λέει η κυβέρνηση, εκ των οποίων τα 2,4 είναι από τον ΦΠΑ. Επιπλέον έσοδα. Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές. Άρα, θα έπρεπε να επιλέξει κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και να πει ότι για τους επόμενους 6 ή 8 μήνες μηδενικός συντελεστής. Αυτές είναι λύσεις οι οποίες θα αναχαίτιζαν αυτή την έκρηξη ακρίβειας. Αλλά εδώ έχουμε μια άλλη πολιτική”.
“Ακόμη και τώρα, μετά τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ, προχτές ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΠΑ. Με τι εργαλεία να ασκήσει κοινωνική πολιτική υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, μια κυβέρνηση, μια Πολιτεία, όταν έχει απεμπολήσει τα εργαλεία της;” συμπλήρωσε ο βουλευτής.
Αναφερόμενος στα πεπραγένα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης είπε πως “ο ΑΔΜΗΕ είναι κατά 51% δημόσιος, δεν ιδιωτικοποιήθηκε το δίκτυο υποδομών της ΔΕΠΑ, του φυσικού αερίου μέσα στις πόλεις, δεν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ και δεν δόθηκε το 17% της ΔΕΗ. Άρα δεν τη χάσαμε τη μάχη με τους Θεσμούς. Και δεν αυξήθηκαν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ”.
“Θεσμικός τυχοδιωκτισμός η αλλαγή του εκλογικού νόμου”
Για τον εκλογικό νόμο είπε: “Δεν έχει ξαναγίνει μεταπολιτευτικά μία κυβέρνηση να αλλάζει τον νόμο και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στην ίδια τη θητεία της, να επανέρχεται για να τον αλλάξει δεύτερη φορά. Αυτό συνιστά, με άλλα λόγια, έναν θεσμικό τυχοδιωκτισμό. Πρόκειται για έναν απίστευτο τακτικισμό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ο εκλογικός νόμος, και σε σχέση με αυτό που είπατε για την ανάγκη σταθερότητας, δεν πρέπει να είναι ένας άσος που θα τον έχουμε στο μανίκι και θα τον πετάμε”.
“Πιστεύω ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ αυτός ο νόμος στην κυβέρνηση, διότι όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι πρώτη στις εκλογές. Το δείχνει αυτό η φορά των πραγμάτων, ακόμη και αυτή η φορά των δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον ως προς τα ποιοτικά τους στοιχεία. Δεν μπορεί η κοινωνία να απορρίπτει κατά 75% τους χειρισμούς στα θέματα που συζητούσαμε πριν, για την ακρίβεια και τα ενεργειακά, ή να θεωρεί με τα ίδια υψηλά ποσοστά ότι ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη για τις υποκλοπές και την ίδια ώρα κάποιος να λέει ότι αυτός θα βγει πρώτος. Είναι τεράστια αντίφαση” συμπλήρωσε.
“Αντιδημοκρατική θεσμική εκτροπή οι υποκλοπές”
Αναφορικά με τις υποκλοπές, ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε οτι “η προσπάθεια της κυβέρνησης, αντί να απαντήσει και αντί να κάνει πράξη αυτό που η ίδια ισχυρίζεται, το όλα στο φως, κινείται στη λογική των συμψηφισμών. Εδώ, όμως, έχουμε συγκεκριμένες ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία απάντηση στα ερωτήματα και από τη στιγμή που έχουμε και προβλήματα με τη γείτονα χώρα και υπάρχει ανάγκη για εθνική ομοψυχία, αναρωτιέμαι τι είδους εθνική ομοψυχία μπορεί να υπάρξει όταν ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Την τορπιλίζει ευθέως. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική θεσμική εκτροπή πολλαπλά επιζήμια. Και δεν φαίνεται η κυβέρνηση διατεθειμένη να απαντήσει”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις