Σκρέκας: Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο

Σκρέκας: Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας eurokinissi

Παρέμβαση για τη στήριξη 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε αρχικά πως σύμφωνα με τη δημοσίευση του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ -αναλογικά με την οικονομία και τον πληθυσμό της- στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις που φτάνουν στο 3,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσε πως η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών από τα οποία, όπως διευκρίνισε, το 1,2 δισ. θα προέλθουν προέλθει από το νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία πηγαίνουν στα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια δίνονται για την επιδότηση των νοικοκυριών.

“‘Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ανακτούμε από το 80% έως το 90% της αύξησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά“, ανέφερε, εξηγώντας πως “για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό που είχε μέση μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατόρων θα πλήρωνε πριν την επιδότηση 315 περίπου ηλεκτρική ενέργεια για το ρεύμα, μετά την επιδότηση πληρώνει κάτω από 60 ευρώ”.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε επίσης στον αέρα του ΣΚΑΪ ότι για όσο χρειαστεί θα υπάρχει στήριξη απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξησης των τιμών ενέργειας για όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, κάνοντας παράλληλα λόγο για “δίχτυ ασφαλείας“.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο δήλωσε: “Χαίρομαι ιδιαίτερα που σιγά σιγά ο ένας μετά τον άλλον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που πρότεινε από πολύ νωρίς να θεσπιτεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα διεθνή χρηματιστήρια γιατί είχε δει ότι αυτό θα εκτροχιάσει τις ευρωπαικές οικονομίες και θα απειλήσει τα ευρωπαικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα εμείς, στις 7 Σεπτεμβρίου στη γενική διεύθυνση ενέργειας, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και τη θέσπιση πλαφόν, έτσι ώστε να περιοριστούν οι τιμές προς τα κάτω και με τη σειρά του να περιορίσει και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει και φέτος παρέμβαση για τη στήριξη 700.000 νοικοκυριώ που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αφήξουμε νοικοκυριά στην καρδιά του χειμώνα να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους”.

“Πέρσι είχαμε στηρίξει τα νοικοκυριά και μέσω του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που είχαμε συμπεριλάβει και καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου”, συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτή η στήριξη, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι “όλα αυτά τα συζητάμε το υπουργείο Οικονομικών που είναι το αρμόδιο υπουργείο. Θα σας πούμε περισσότερα όταν μετά την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Θοδωρή Σκυλακάκη και μετά φυσικά την έγκριση του πρωθυπουργού, καταλήξουμε τελικά στα πιο δίκαια και πιο εστιασμένα στήριξης αυτών που ιδιαίτερα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον επόμενο χειμώνα”.

“Θα στηρίξουμε και τους καταναλωτές φυσικού αερίου τον χειμώνα απέναντι σε αυτές τις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών”, συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα